Istrijani trljaju ruke, tako unosnu zaradu nisu mogli ni zamisliti

Sea Star festival u Umagu Hrvatskoj je donio više od 30 milijuna eura.
 

Umag, Hrvaška Žiga Živulovič jr./Bobo
31. 3. 2024

Glazbeni festival Sea Star, koji se od 2017. godine održava u Umagu, Hrvatskoj je dosad donio ukupno 33,7 milijuna izravnih gospodarskih koristi, pokazalo je nedavno istraživanje konzultantske kuće Hotelis. Uspjeh je tim veći što je to jedini veliki glazbeni festival u zemlji koji se održava izvan glavne turističke sezone, istaknuli su.

Ukupna potrošnja posjetitelja Sea Star festivala u razdoblju od 2017. do 2023. iznosila je 29 milijuna eura, podaci su Hotelisa, tvrtke specijalizirane za turizam i hotelijerstvo.


U proteklih pet izvedbi festival Sea Star, koji se krajem svibnja održava u Umagu, zabilježio je više od 200.000 ulazaka posjetitelja, od čega 40 posto stranaca. Ukupan broj individualnih posjetitelja festivala bio je 88.000, a ostvarili su 180.000 turističkih noćenja.
 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sea Star Festival (@seastarfestival)

Svaki posjetitelj festivala u prosjeku potroši oko 40 posto više od prosječnog turista na istoj lokaciji, dok mu je potrošnja izvan smještajnog objekta čak dvostruko veća od prosjeka. Čak 95 posjetitelja festivala dolazi u Umag samo na festival. Tipičan posjetitelj u prosjeku je star 25,5 godina.Analiza je također pokazala da festival zapošljava mnogo radnika raznih zanimanja, a sveukupno oko 700 ljudi priprema ili radi na festivalu.

Prvi Sea Star festival održan je 2017. godine u Umagu. Stella Maris i ubrzo se svrstao među vodeće glazbene festivale na Mediteranu.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.