HNS se hvali da su oni najzaslužniji što počinje u Vukovaru obnova škole koja je razrušena 1991., umjesto da se svi zajedno pokrijemo preko ušiju - cijela Varšava obnovljena je u samo 5 godina

Nakon 28 godine napokon kreće obnova jedine neobnovljene, u ratu stradale škole OŠ Nikole Andrića! Glavna je to vijest danas na stranici Hrvatske narodne stranke, a Nenad Bučko, županijski predsjednik HNS-a tvrdi kako je baš on u suradnji s ministricom Blaženkom "dao inicijativu koja je urodila plodom"

HNS se hvali da su oni najzaslužniji što počinje u Vukovaru obnova škole koja je razrušena 1991., umjesto da se svi zajedno pokrijemo preko ušiju - cijela Varšava obnovljena je u samo 5 godina HNS Facebook
20. 9. 2019

Vlada Andreja Plenkovića dala je napokon suglasnost za financiranje obnove OŠ Nikole Andrića u Vukovaru! Posljednja je to neobnovljena škola u Hrvatskoj, a vlasti je trebalo punih 28 godina da izda nalog za popravak u ratu uništene škole. Naprosto nevjerojatno, al' u nas moguće. Bez imalo pompe objavljena je ova vijest i to ni manje ni više nego na Facebook stranice Hrvatske narodne stranke. Tamo se Nenad Bučko, predsjednik županijskog HNS-a i Vukovarac napisao pohvalio kako je to njegova inicijativa kojoj je ogromno potporu dala ponajprije njegova "družica" iz stranke i Ministrica prosvjete Blaženka Divjak. Nenad Bučko, županijski predsjednik HNS-a tvrdi kako je baš on u suradnji s ministricom Blaženkom "dao inicijativu koja je urodila plodom i napokon su riješene su sve administrativne i formalno-pravne prepreke koje su bile na putu obnove škole koju Vukovarci godinama iščekuju. Kao da je želio poručiti kako baš njima pripada najveća zasluga što je jedna od najvećih hrvatskih sramota na dobrom putu da to više ne bude. OŠ Nikola Andrić znana je i po tome što je pretežito pohađaju učenici srpske nacionalnosti i koji su bili godinama taoci suludog međunacionalnog odnosa u hrvatskom gradu heroju i koji su plaćali i možda i najveću cijenu što su njihovi sunarodnjaci i velikosrpski osvajači razorili Vukovar. Ova škola i nije jedinstveni primjer kako povijest iznimno opterećuje sadašnjost. Sve to je jedna poznata priča koja nažalost najbolje reflektira nemoć društva da se obračuna sa strahotama rata i koja političkim elitama služi za njihove međusobne obračune. Stoga nije nimalo čudno što se i ova odluka koristi u te svrhe. U HNS-u kao da su željeli poručiti da su oni najzaslužniji za nešto što se samo po sebi podrazumijeva, što je ultimatum svakom društvu koje se želi zvati civiliziranim. No da i oni nisu daleko od dobro poznatog scenarija svjedoči i ova samohvala ih koje se žele izvući politička i ina korist. O kojim je svinjarijama ovdje radi svjedoče brojni slični primjeri iz povijesti. Najbolje možda onaj iz gotovo do temelja uništene Varšave tijekom 2. svjetskog rata. Iako su Poljaci živjeli iza Željezne zavjese uspjeli su u samo pet godina obnoviti svoj grad, a posebice zahtjevnoj povijesnoj jezgri posvetili su posebnu pažnju i pazili su da svaki detalj bude baš onakav kakav je bio i prije nacističkog zlodjela.
Za vrijeme Varšavskog ustanka u kolovozu 1944. godine, više od 85% povijesnog centra Varšave, a nakon rata detaljno je obnovljeno sve, Stari grada, crkve, palače, tržnica, stanovi. Izvanredan je to primjer gotovo totalne rekonstrukcije raspona povijesti koji pokriva 13. do 20. stoljeće i sve je to obnovljeno u samo pet godina.

Ovo je nevjerojatna sramota i zapravo samo podsjetnik na nju i svako hvalisanje je u najmanju ruku licemjerno, tužno i odbojno. No za šefa vukovarskog HNS to je ogroman uspjeh, a baš njemu i njegovoj šefici treba se zahvaliti na tome. O tempora, o mores.

Nenad Bučko i HNS su napisali: - Škola čiju obnovu željno iščekuju svi Vukovarci i cijela Hrvatska, ali ponajprije 206 učenika, raspoređenih u 18 razredbenih odjeljenja, i 51 djelatnik, potvrda je rada i isporuke rezultata vukovarskog HNS-a na što smo se obvezali našim građanima. Od Kolone sjećanje 2017., u kojoj je ministrici Blaženki Divjak Bučko po prvi puta izložio problem škole pa do danas, kada su ostvareni svi preduvjeti za ispunjenje obećanja prema Vukovarcima.

„Kao inicijatori finalnog rješenja problema nakon dvadesetak godina i brojnih ministara, sjeli smo s vukovarskim gradonačelnikom i županom te pod pokroviteljstvom ministrice Blaženke Divjak riješili višegodišnji gorući problem. Usprkos svim administrativnim i formalno-pravnim preprekama s kojima smo se susreli te nedjelovanju na istim političkim platformama isključivo smo se usmjerili na učenike i nastavnike koji čekaju na svoju školu više od dvadeset godina i isporučili rezultat“, pojašnjava Bučko.

Suglasnost je formalna najava dolaska ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak u Vukovar, u ponedjeljak, 23.rujna, kada će s predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara, točno u podne, potpisati ugovor o sufinanciranju u prostorima škole Nikole Andrića. Time će ujedno biti dano i konačno zeleno svjetlo kojim ‘grubi’ radovi na obnovi škole mogu početi. Ukupna vrijednost investicije iznosi 17.825.214,94 kn s PDV-om.

Ministarstvo financira obnovu škole u 80%-om iznosu (14.260.171,95 kn bez PDV-a) dok će s po 10% sudjelovati Županija odnosno Grad Vukovar kako je prethodno usuglašeno. U međuvremenu, Ministarstvo je provelo postupak javne nabave kojim je izabran izvođač radova, vukovarska tvrtka Vodotoranj s kojom je potpisan ugovor.

‘Usprkos činjenici da na lokalnoj razini djelujemo oporbeno, to činimo konstruktivno čime konkretno doprinosimo rješavanju problema u suradnji s kolegama koje vode Grad i Županiju. Premda nije važno tko nego što, obnova škole Nikole Andrića u Vukovaru potpis je vukovarskog odnosno županijskog HNS-a. Nikada se nisam bavio jeftinim politikantstvom nego radom i rezultatom. Danas sam ponosniji nego ikada do sada, da smo, usprkos osobno mi neshvatljivim destrukcijama pojedinih mojih kolega iz redova oporbe, potvrdili cijeloj javnosti da ono što smo obećali dovodimo do same realizacije. Najvažnije je da će buduće generacije učenika, nastavnici i djelatnici škole imati sigurnu i obnovljenu školu, a roditelji će za vrijeme dok su djeca u školi biti bez brige. Upravo to je, između ostalog, smisao Škole za život’, zaključuje prvi vukovarsko-srijemski HNS-ovac Nenad Bučko.

Drago Iličić Učenici i djelatnici ove škole već su više od godine dana smješteni u školi Antun Bauer. Prošle godine su pred početak nastave o toj školi imali prilog na Novoj i ministrica je rekla da je ministarstvo pripremilo novac za obnovu. Zašto se nije ništa radilo godinu dana? Obnova škole bi trebao biti interes Županije, Grada te svih roditelja, učenika i djelatnika škole. Očito po ovome što čitam ispada da je to samo interes g. Bučka. Malo nezamislivo, zar ne? A ako je to stvarno tako molio bih g. Bučka neka kaže ministrica da nisu sva vukovarska djeca dobila pomoćnike u nastavi, a koja su trebala. Kako je spomenuti gospodin županijski predsjednik bilo bi lijepo da se zauzme i za izgradnju športske dvorane u Babinoj Gredi. Siguran sam da mu je stalo do sve djece u Županiji, stoji na kraju priopćenja HNS-a.

Ovo je eklatantan primjer koliko se Država brine za Grad Heroj Vukovar i koliko je politokraciji stalo do vlastite promocije. Gotovo tri desetljeća nismo bili u stanju obnoviti jednu običnu školu, pri tome platili smo i skupe penale Norvežanima koji su dali novac za jednu namjenu a mi smo ga potrošili za nešto sasvim drugo. Domoljubima kojim je to zanimanje a ne i ideal puna su usta bila Vukovara. Došli bi jednom godišnje naslikat' se, pomoliti, pojest i popit... Hodali su u dvije kolone, a škola koja će napokon biti obnovljena možda postane i simbol nekog drugog vremena. No odista, smiješno je slušati HNS-ova vukovarskog čelnika kako si pripisuje nešto o čemu bi bilo najbolje "mučat", zbog čega bi se svi krpom trebali pokriti preko glave.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.