Foto + video: Mate Rimac na djelu, 2Cellos zaduženi za glazbenu, a C_Two za tehnološku rapsodiju

Hrvatsko čudo u prijestolnici autoindustrije. Genijalac iz Svete Nedelje spario je svoj novitet, koji raspolaže s 1914 KS, juri 412 km/h i do “stotke” stiže za 1,97 sekundi, s megauspješnim glazbenim dvojcem iz Zagreba i Pule

Foto + video:  Mate Rimac na djelu, 2Cellos zaduženi za glazbenu,  a C_Two za tehnološku rapsodiju Rimac automobili
6. 3. 2018

Napisao: Igor Stažić

Foto: Rimac automobili

Sa svakom minutom koja se 6. ožujka na Ženevskom autosalonu približavala zakazanom terminu 14 sati i 30 minuta ključalo je sve jače i raspoloženje na jedinome pravom hrvatskom štandu u središtu svjetske izlagačke autoindustrije.  Potom su zagrmjela violončela Stjepana Hausera i Luke Šulića. 2Cellos je tutnjao iz sve snage. Gudala su žestoko prolazila preko napetih struna i zvuk se elektronskim putem širio raskošnom izložbenom dvoranom Palexpoa.  Dugo očekivani Rimčev novitet bio je pokriven plaštom. Na ogromnome projekcijskom ekranu u kadar je iz tunela uletio C_Two! Napokon smo saznali ime nasljednika Concept_Onea. I ne samo ime. Con tutta forza, odzvanjalo je iz zvučnika dočaravajući svu silnu konjicu koju je čudotvorac iz Svete Nedelje dugo pripremao za svoj novi hypercar. Na displeju je pisalo: 1914 konjskih snaga, do stotke za 1,97 sekundi, najveća brzina 412 km/h… Oda hrvatskom tehnološkom čudu, u orkestraciji Hausera i Šulića, bivala je iz sekunde u sekundu sve žešća. Nikada ju dosad nismo čuli. Glazbeni virtuozi skladali su ju baš za ovu priliku i baš za najbrži električni cestovni bolid svih vremena. Majstorski su to i promocijski uradili u Rimac automobilima. Priredili su pravi spektakl u Ženevi, kakav smo navikli vidjeti samo na štandovima najvećih svjetskih kompanija. Sljubljivanje 2Cellosa s dugo očekivanim Rimčevim nasljednikom Concept_Onea, novim hypercarom i C_Two, doseglo je vrhunac kada je skinut prekrivač sa sportskoga dvosjeda iz Svete Nedelje. Kakve li samo simbolike, kakvoga li samo iznenađenja!? 2Cellos i C_Two na jednom su mjestu podastrli ponajbolje hrvatske dosege. Štand broj 5 u prekrasnome kompleksu Palexpo u tome je trenutku bio Meka za sve koji su na licu mjesta htjeli vidjeti prve prizore najbržeg i najjačeg ikada proizvedenog električnog automobila. Njegov autor ponosno je iza zavjese čekao da se odvrte gotovo dvije minute fenomenalnoga videospota koji je odao dugo skrivane tajne hrvatskoga genijalca.
C_Two ne samo što ima najviše konjskih snaga među sportskim “električarima”, njegova se vrata otvaraju poput onih na revolucionarnom Mercedesu iz 1954. i to samo kako.  Mercedes je na krilima galeba visoko tada uzletio predstavljajući Mercedes-Benz 300 SL. Vrata kupeovskoga dvosjeda otvarala su se neobično, po uzoru na krila galeba. Vrata Gull-wing otada su se pojavljivala u različitim varijantama i uvijek je ulazak kroz vrata širom otvorena uvis predstavljao senzaciju. Na krilima dalmatinskoga galeba spektakularno je uzletio u Ženevi i dugoočekivani Rimčev nasljednik Concept_Onea! A znate li kako se ova vrata otvaraju? Dovoljan je  “gazdin” mig, njegov pogled prema i C_Twou ili njegova pojava pored automobila koji automatski prepoznaje vlasnika. Nije potreban ključ, ni daljinski upravljač, ni kartica, ni otisak prsta… Ovim štosom Mate Rimac je pokazao kako njegov fokus više nije isključivo na sportskim performansama. Ovom se prigodom itekako potrudio svoju novu bebu obdariti i tehnološkim čudesima znanim samo iz science fiction filmova. Osam kamera, šest radara, 12 ultrasoničnih senzora ugrađeno je u karoseriju C_Twoa, a svi podaci koje prikupe odašiljaju se na digitalnu projekcijsku komandnu ploči s megazaslonom. A na njoj se može birati što god poželite, od klasičnih komandi do setapiranja auta baš kako vama odgovara, namještanja Vectoringa, preraspodjele snage, ugađanja klasičnih audiovizualnih sustava…
Upravo se to događalo pred brojnim mnoštvom koje se okupilo da bi proslavilo rođenje  električnoga C_Twoa, hypercara koji raspolaže nevjerojatnom autonomijom  650 kilometara (standard NEDEC ). Brojke koje su se redale na velikom ekranu bile su savršeno popraćene slikom, a još više herojskom rapsodijom Šulića i Hausera u počast veličanstvenome tehnološkom djelu genijalaca iz Svete Nedelje. Odista je bilo divno biti dijelom veličanstvenog uprizorenja noviteta koji koristi baterije litij-magnezij-nikal, s nevjerojatnih 6960 ćelija, koje imaju napon 720 volta, koje se hlade posebnom rashladnom tekućinom, imaju kapacitet 120 kWh i nevjerojatna 1,4 MW snage! I sve to iz ruku mladih ljudi, koji su tek u dobi od tridesetak godina ili ni toliko. Prava je to hrvatska rapsodija vrhunske tehnologije i glazbenih standarda, ali i glamurozna predstava koja nas je učinla ponosnima. I sve su to napravili mladi ljudi koji su pokazali kako je moguće obaviti svjetski posao i u Hrvatskoj i kako pamet, genijalnost, lucidnost i talent autori nisu morali realizirati u tuđini.

A električni Rimčev hypercar uopće nije tako malen kako se na prvu čini. Dužinom 4750 mm sasvim je blizu Audija A6, BMW-a Serije 5, Mercedesa E-Klase… C_Two je nakrcan opreme aktivne i pasivne sigurnosti, moćnim baterijama pospremljenim u ultralagano kućište sazdano iz ugljičnih vlakana, koje se napune do 80 posto i za manje od 23 minute. A sve to zajedno teži samo 1950 kilograma. Tu lakoću zahvaljuje karoseriji rađenoj iz karbona, ali i brojnim drugim ugradbenim lakim materijalima. Visok je jedva 1208 milimetara, a do dva metra širine nedostaje mu samo 14 milimetara.
U manje od deset godina Mate Rimac je Hrvatsku postavio na mapu najpoznatijih proizvođača električnih automobila specijaliziranih za najveće brzine I druge takve dosege. I lani je oduševljavao u Ženevi predstavivši Concept_One S koji ubrzava kao Bugatti Chiron (2,6 s). I to, zamislite - s baterijskim “pakungom” koji je imao i 450 konja manje nego netom predstavljeni novitet koji sada sprinta do stotke i ispod dvije sekunde.
Kakva li je to samo lijepa priča iz Hrvatske! U manje od 15 godina ovaj nekada golobradi vlasnik patenta “čarobne rukavice” i majstor tjuniranja BMW-ove “Kockice” za utrke 402 prometnuo se u jednog od vodećih svjetskih proizvođača najnaprednijih elektroautomobila i prateće opreme.  Bio je u početku wunderkind koji je obećavao, a danas je u tridesetoj vlasnik kompanije koja nezadrživo raste i ostvaruje tehnološke dosege kakve poznaju samo najveće svjetske tvrtke. I sve to u relativno zaostaloj zemlji. Rimac nas je, kao i Šulić i Hauser i kao malotko predstavio u čarobnom svjetlu koje dokazuje da su nam samo društveni i politički okviri udaljeni svjetlosnu godinu od civilizacijskih, naprednih dostignuća. Proud to be Croat, kao da su namjerno i smišljeno poručili iz Ženeve Rimac, Šulić, Hauser i njihova družina.

Proud to be Croat, odzvanjalo je ogromnom halom Palexpoa i dugo nakon što je maestralna ekipa inženjera i umjetnika pokazala sve najbolje od sebe, dokazujući kako je moguće svjetske dosege postići i bez bijega iz Hrvatske

Lead:

Na krilima dalmatinskoga galeba spektakularno je uzletio u Ženevi i dugoočekivani Rimčev nasljednik Concept_Onea! A znate li kako se krila ovoga galeba otvaraju? Dovoljan je mig “gazde”

Baterije su litij-magnezij-nikal, s 6960 ćelija, postižu napon 720 volta, imaju kapacitet 120 kWh i nevjerojatnu snagu 1,4 MW, pune se za 23 minute, a osiguravaju autonomiju 650 kilometara

TEHNIČKE ZNAČAJKE:

 

ubrzanje 0 -100 km/h: 1,97 s

ubrzanje 0 - 300 km/h: 11,8 s

najveća brzina: 412 km/h

snaga: 1914 KS/1,408 kW

moment: 2300 Nm(0 – 6600/min )

domet: 650 km (NEDC)

broj baterijskih jedinica: 150 

22 kW 3-phase on-board charging

250 kW brzo punjenje (<30 min 0 – 80 %)

snaga po težini: 0,9 KS/kg

distribucija pogona: 48 % sprijeda, 52 % straga

 

BATERIJE

SASTAV: litij, mangnezij, nikal

broj ćelija: 6960

krajnji napon: 720 V

hlađenje: vodeno

kapacitet 120 kWh

snaga: 1.4 MW

7 sustava hlađenja i radijatori

48 V pumpe i fenovi

DIMENZIJE:

dužina: 4750 mm

širina: 1986 mm

visina: 1208 mm

međuosovinski razmak: 2745 mm

težina 1950 kg

šasija i struktura: karbon (monocoque)

AKTIVNA SIGURNOST

Torque Vectoring, traction control i ABS

aerodinamičnost: 0,28  Cd

KONTROLA

8 kamera 

6 radara

12 ultrasoničnih senzora

 

 

 

C_Two

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.