FC Southampton u rukama HR vlasnika N1, Nova TV, Telemacha, a čuveni "The Guardian" objavio senzacionalni interview "Iz Draganove jazbine"

Dragan Šolak, milijarder i medijski kralj Balkana uživao u svojoj prvoj utakmici kao vlasnik Premier ligaša s juga Engleske. "Sveci" su za novog Gazdu odigrali kao iz snova. Prekinuli su niz od 12 pobjeda Manchaster Citya, razgalili navijače, a i novinara čuvenog "The Guardiana" Shaun Walkera koji se pohvalio rijetkim i raritenim intervjuem iz Milana s poduzetnikom koji je FC Southampton otkupio od Kineza Gao Jishenga za 100.000.000 funti.

FC Southampton u rukama HR vlasnika N1, Nova TV, Telemacha, a čuveni "The Guardian" objavio senzacionalni interview "Iz Draganove jazbine" Southampton/FB
28. 1. 2022

Dragan Šolak, karizmatičan izdavač, vlasnik telekomunikacijske kompanije, televizija, Sport kanala i čega sve ne u jugoistočnoj Europi, u rijetkom je intervjuu "The Guardianu", britanskoj dnevnoj No.1 novini progovorio o prvih 10 ideja i nada koje ima za "Svece", strahovima od medija iz njegove domovine koji ga "čereče", o izgubljenim pravima za emitiranje na Balkanu Premier lige koje mu je preuzeo T-Mobile Srbija čiji je većinski vlasnik Srbija kojom upravlja Aleksandar Vučić, njegov najveći neprijatelj, zbog kojeg ne dolazi u svoju zemlju već nekoliko godina. https://www.theguardian.com/football/2022/jan/27/dragan-solak-southamptons-new-owner-serbia

Proteklog vikenda Southampton je na kultnom "St Mary’s" stadionu oteo bod Manchester Cityju. Odigrali su 1:1 s momčadi Pepa Guardiole, a novi većinski vlasnik kluba Dragan Šolak uživo je. S njime i pun stadion koji se nakon dugo vremena veselio uspjehu protiv velkana, a jednako tako i spoznajom da su se riješili kineskog vlasnika koji baš i nije gradio i ulagao u klub, već je egzistenciju ovog obiteljskog kluba temeljio na rasprodaju zlatnih igrača nogometnom Premier ligaša s juga Engleske. Kako je napisao Shaun Walker, "- Izgleda kako je novi gazda iznimno zadovoljan kupnjom." Citirao je u samo leadu teksta Šolaka koji mu je kazao: "- Bila je to “apsolutno vrhunska izvedba i to protiv vjerojatno najbolje momčadi na svijetu”. Šolak je bio vidno uzbuđen, jer osim što je postao većinski vlasnik znanog kluba, gledao je kako njegova nova momčad prekida pobjedonosni Cityjev niz od 12 utakmica.

Guardianovog novinara Šolak je ugostio u Milanu, u nizu poslovnih ureda "ušuškanih" u elegantnom stambenom bloku u centru grada. Iz središta Lombardije poduzetnik, koji je rođen u Kragujevcu upravlja dijelom kompanije. I to ponajprije onim medijskim. Tamo su mu uredi iz koji upravljaju televizijskim i telekomunikacijskim biznisima na Balkanu. Sjedište kompanije mu je inače u Švicarskoj, a planira intenzivno pratiti Southampton, ili koliko će mu to dopuštati njegov intenzivan poslovni raspored.

Kako navodi britanski list "procjenjuje se da Šolakovo bogatstvo od 1,4 milijarde funti uglavnom potječe od 33 % udjela iz "United Group", nizozemske tvrtke koju je izgradio od nule i koja kontrolira njegovu medijsku imovinu diljem Balkana.

Za "The Guardian" je pristao odgovarati na pitanja o Southamptonu, ali ono o čemu je zapravo želio još više razgovarati je politička situacija u njegovoj domovini, u kojoj Aleksandar Vučić neprestano proganja slobodne medije otkako je prvi put postao premijer 2014. godine.

- "Moj je fokus zapravo da rasvijetlim situaciju sa slobodom medija u Srbiji", kazao je "The Guardianu" Dragan Šolak, čiji je informativni kanal N1 na Vučićevom nišanu.

- “Mislim da je Vučić pravi  diktator. Prema van glumi da je civiliziran, dobar i pristojan, pokušava daleko dogurati u Europi, ali on je živo zlo. 

Šolak je izjavio kako mrzi sve one u EU koji podržavaju Vučića.

"Premier liga" također je izvor konflikta s Vučićem. Šolakova kabelska mreža izgubila je prava u ratu nadmetanja prošle godine i to ni manje ni više nego od Aleksandra Vučića. Telekom Srbije dao je enormnu ponudu, lišivši dobrog posla Šolaka koji je dugo imao ekskluzivu nad utakmicama najbolje lige na svijetu i to za područje Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Balkana...

Šolak je ipak potvrdio kako njegova odluka o kupnji Southamptona nije bila povezana s gubitkom prava u Premier ligi. Napominje da se već neko vrijeme želio baviti elitnim sportom, ali vrijeme je svakako intrigantno.

On je glavni ulagač u kompaniju "Sport Republic" koja je kupila 80 posto dionica u Southamptonu od kineskog poduzetnika Gao Jishenga za oko 100 milijuna funti. "Sport Republic" su, piše "The Guardian" osnovali Rasmus Ankersen, jedna od bivših FC Brentfordovih direktora i Henrik Kraft, bivši partner u privatnoj investicijskoj tvrtki KKR. Kraft je Šolaku ispričao o projektu i planovima za dobivanje udjela u nogometnim klubovima, a Šolak se pridružio odmah.
Kad su Šolaku tada rekli o planovima za ponudu za Southampton, bio je još više uzbuđen, prisjeća se. Cijeli proces je trajao manje od dva mjeseca.

“Bilo bi mi teško zamisliti klub koji bi bolje odgovarao”, kaže. "To je klub koji voli razvijati igrače, to je klub koji je angažiran, ima veliku bazu navijača, klub koji je vrlo obiteljski orijentiran i lijepu lokaciju." Igraju u crveno-bijelim dresovima, istim bojama koje se vežu i uz "Crvenu zvezdu" iz Beograd, uz koju je Šolak odrastao.

Šolak je za engleski list kazo: - “Zaista ćemo nastojati dati podršku klubu. Ne mogu vam reći koliko bi to koštalo ili ne, ali svakako ćemo dati adekvatnu podršku momčadi.

Upoznao je i trenera Ralpha Hasenhüttla i odmah uspostavio odnos.

“Nakon što sam proveo neko vrijeme s njim, mogu reći da mi se jako sviđa i da je jako pametan”, kaže Šolak. “Voli igrače, voli provoditi vrijeme s igračima i voli razvijati igrače. Nadajmo se, uz sve veću podršku koju bismo željeli dati njemu i timu, on će ga moći razviti.”

Šolak neće biti uključen u svakodnevno vođenje kluba (Ankersen će biti izvršni direktor, a Kraft predsjednik, kaže), ali se nada da će imati doprinos u strategiji.

The Guardian je donio i kratku biografiju novog vlasnika Southamtona

Rođen u Kragujevcu 1964. godine, Šolak se preselio u Beograd kako bi studirao elektroniku na fakultetu. Odustao je kako bi se usredotočio na poslovne prilike, koje su bujale kasnih 1980-ih, a 1990. pokrenuo je jedan od prvih poslova u zemlji. Kada se 1992. raspala Jugoslavija i počeo rat u Bosni, odselio se. "Znao sam da sam Srbin, ali sam više odgajan kao Jugoslaven, tako da nisam baš osjećao da je rat nešto što mogu razumjeti i napustio sam zemlju 1992.", kazao je Shaun Walkeru.

Šolak je gotovo desetljeće proveo u inozemstvu, u Pragu, Londonu i Ljubljani, gdje se uglavnom bavio intelektualnim vlasništvom i autorskim pravima. Godine 2000. postavio je malu lokalnu kabelsku televizijsku mrežu u svom rodnom gradu, a uz međunarodno financiranje uspio je brzo rasti.

Tijekom godina posao se širio i geografski i sadržajno. 2014. postaje United Group, a KKR je postao njezin novi vlasnik, te je tako Šolak upoznao Krafta. 2019. prodali su ga drugoj privatnoj investicijskoj tvrtki, no Šolak je zadržao svojih 33 posto udjela.

U Srbiji ostvaruje samo 10 posto prihoda grupe, ali jasno je da situacija u njegovoj domovini žesti Šolaka, koji tamo više ne putuje zbog sigurnosnih razloga.

Kako navodi "The Guardian": - "Kada je vijest o dogovoru sa Southamptonom postala javna, premijerka Srbije Ana Brnabić na Twitteru je napala Šolaka tvrdeći da je dio "oligarhije" bliske prethodnoj vladi. Provladini tabloidi često vrijeđaju Šolaka, tvrdeći da predstavlja sumnjive snage ili strani utjecaj.

“Malo ljudi je bilo toliko napadnuto u medijima kao on”, kazao je za "The Guardian" Florian Bieber sa Sveučilišta u Grazu. “On je neprijatelj broj jedan za Vučića”.

Šolak je u intervjuu ustvrdio kako nema nikakvu političku agendu, osim što želi poštene izbore, a navodno nema niti veze s političkim strankama.

“Prioriteti su mi obitelj i golf, a onda bih rekao i posao. Politika nije nigdje u prvih 100. Ne zanima me politika. Postao sam politička ličnost samo zato što im ne bih dopustio da promijene način na koji upravljamo našim kanalima vijesti.”

Šolak je ekskluzivno za britanski list kazao da je United Group na više načina bila pod pritiskom. U velikim dijelovima Srbije bio je izbačen iz distribucijskih mreža,a tu su i "Premiership" prava. Ranije je njegova "United Group" plaćala 11 milijuna eura godišnje. Prošle godine ponudio je 35 milijuna eura godišnje za sljedećih šest godina, no Telekom Srbije, zapravo Aleksandar Vučić dao je nevjerojatnih 100 milijuna eura godišnje.

“Ne mogu izračunati kako Telekom Srbije može zaraditi i jedan dinar s cijenama koje plaćaju za Premijer ligu, za Uefa ligu. Iza svega kriju se politički motivi.

Iako je Šolak ponosan i žestoko brani uređivačku neovisnost N1, jasno je da su za njega televizijske vijesti više biznis nego mogućnost da progovara o slobodi govora. Ulazak u industriju vijesti bila je isključivo poslovna odluka: “Cijela ideja došla je tijekom posjeta prijateljima iz Foxa u Sjedinjenim Državama, a oni su mi rekli da je najprofitabilniji dio Foxa Fox News. I pomislio sam: ‘Vau’.”

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.