Europa i dalje časti Hrvatsku! Više od 86 milijuna eura za razvoj širokopojasne infrastrukture

Prema strategiji hrvatske vlade za razvoj širokopojasnog pristupa, razvoj usluga širokopojasnog pristupa internetu, brzinama većim od 30 Mbit/s, jedan je od preduvjeta razvoja suvremenog gospodarstva.

Europa i dalje časti Hrvatsku! Više od 86 milijuna eura za razvoj širokopojasne infrastrukture Pixabay
12. 2. 2021

Foto: Pixabay

Europska komisija odobrila je u srijedu ulaganje iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu većem od 86 milijuna eura za proširenje širokopojasne infrastrukture nove generacije u Hrvatskoj.

Ova investicija osigurat će ruralnim i prigradskim naseljima pristup brzim internetskim uslugama.

 “Svi Europljani trebaju imati stabilan i brz pristup internetskim uslugama. To se pokazalo još važnijim u kontekstu pandemije koronavirusa kada su brojne digitalne aktivnosti prešle u puni online format. Pridonoseći dokidanju digitalne podjele između ruralnog i urbanog stanovništva, ovaj će projekt otvoriti nove mogućnosti i potaknuti hrvatski socijalno-ekonomski razvoj”, izjavila je povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira, a prenosi HINA.

Komisija navodi da će pristup internetu velike brzine potaknuti rast poslovanja, proširiti poslovni potencijal i poboljšati produktivnost i konkurentnost. To je posebno važno za obrte u ruralnim područjima i mikro-poduzeća koji će pristupiti novim tržištima i imati koristi od e-usluga. Također, vlada će moći proširiti e-usluge i sustave digitalnog obrazovanja, uključujući učenje na daljinu, navodi Komisija.

Prema strategiji hrvatske vlade za razvoj širokopojasnog pristupa, razvoj usluga širokopojasnog pristupa internetu, brzinama većim od 30 Mbit/s, jedan je od preduvjeta razvoja suvremenog gospodarstva.

U strategiji se stavlja naglasak i na potrebu osiguranja dostupnosti širokopojasnog pristupa s brzinama većim od 100 Mbit/s, kako bi razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa pratio i razvoj usluga i aplikacija kojima su za nesmetani rad potrebne brzine širokopojasnog pristupa veće od 100 Mbit/s, što uključuje i simetričnost pristupnih brzina.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.