DUDI samo „dudi“ i ne brine o našoj imovini, Šepurine pored Zadra su velika sramota za Svjetski dan zaštite okoliša i samo jedan od eklatantnih primjera bezobrazne nebrige

Danas je Svjetski dan zaštite okoliša i naš Romeo Ibrišević potrudio se nakon otkrića 17. jezera punog fekalija na Plitvičkim jezerima, nakon što je iz prirode izvukao više od 15.500 autoolupina… na svjetlo dana i pod nos odgovornih izvući i sramotu iz okolice Zadra, gdje bivši vojni aerodrom JNA propada, a umjesto zrakoplova na njegovoj se pisti gomila smeće

DUDI samo „dudi“ i ne brine o našoj imovini, Šepurine pored Zadra su velika sramota za Svjetski dan zaštite okoliša i samo jedan od eklatantnih primjera bezobrazne nebrige Romeo Ibrišević
5. 6. 2020

Napisao: Borut Černelić

Foto/video: Romeo Ibrišević

Danas se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša, a jednako tako prilika je to ukazati i na to kako se mi sami odnosimo prema naslijeđenim prirodnim bogatstvima. Romeo Ibrišević, naš urednik fotografije i dobitnik Velebitske degenije, nagrade Hrvatskog društva novinara za promicanje ekologije ne miruje. Pored brojnih svojih akcija koje provodi godinama, od uklanjanja i više od 15.000 automobilističkih krama iz šuma, rijeka, mora, potoka, pa i parkova priroda, a i nacionalnih parkova, preko otkrivanja ekocida na Plitvičkim jezerima (fekalija), iznad Rijeka (nafta) pa sve do okupljanja mladih u udruzi Zelene stope koja promiče očuvanje prirodnih ljepota i ravnoteže ekološkog sustava… odlučio je za današnji dan na svjetlo dana izvući još jednu našu sramota
Za današnji dan odabrao je upozoriti Hrvatsku na još jedan ekocid i to onaj u Šepurinama. Pohodio je vojarna koja je smještena u blizini Zatona i Zadra. Nekoć je tamo bio i JNA aerodrom, a sad je ruglo koje je u vlasništvu Državni ured za upravljanjem državnom imovinom. Nekoć je taj veliki kompleks usred borove šume i u neposrednoj blizini mora bio u privatnom vlasništvu, a Jugoslavija je to naravno konfiscirala i pretvorila u vojni kompleks. S propašću bivše države propao je i aerodroma, a osim gomilanja otpada po pisti zapuštene su i pripadajući objekti. Sve izgleda kao iz najružnijih filmova, no na to smo već ionako navikli, jer država, a posebice Državni ured za upravljanjem državnom imovinom ne gospodari s našom imovinom u maniri dobrog vlasnika. Na očigled ovaj kompleks sve više propada i kao da se čeka da izgubi na vrijednosti i da se netko vrlo jeftino dočepa atraktivnog zemljišta. Do njega pokušavaju doći i nasljednici vlasnika kojima su Šepurine otete, no u srazu s državnom birokracijom zasad gube. Romeove fotografije, baš kao i film, govore više od tisuću riječi. Republika Hrvatska taj prostor prodaje već dugi niz godina i to tako da se trudi ne prodati ga, a ni vratiti pravim vlasnicima. Danas zjapi prazna i svakim danom sve je više opljačkana i devastirana. Vojarna impozantne veličine i opremljenosti smještena je u gustoj borovoj šumi, koja je okružuje s tri strane. Također, idealnu poziciju ove vojarne čini i direktan izlaz na more. U sklopu vojarne nalazi se i avionska pista dužine 1160 m. Romeo je odabrao od na tisuće sličnih devastiranih lokaliteta i objekata širom Hrvatske, kojim upravlja „DUDI“ baš Šepurine. Iako ne bi promašio ni s brojnim drugim svojim šokantnim otkrićima, o kojima malo tko haje. Kad je pred dvije godine na Plitvičkim jezerima otkrio novo jezero koje su ispunile fekalije iz obližnjih hotela i ugostiteljskih objekata bio je ne pohvaljen, već proganjan. Punih godinu dana pisali smo i objavljivali priče o smrdljivim Plitvicama, a tek kad je zadah postao nesnosan odgovorni su se probudili. Putinu je za tako što trebalo ravno 48 sati da smijeni čak i guvernera u jednoj sibirskoj pokrajini u kojoj su naftom zagadili rijeku.
Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.
Više o Šepurinama možete pročitati na linku lokalne web stranice 057info http://www.057info.hr/vijesti/2015-09-23/gospodine-dudi-koga-bi-od-srama-doveli-u-ovakve-sepurine
Eto fragmenta: - Šepurina, kojeg je davno zauzela JNA, koristila Hrvatska vojska tijekom rata za specijalnu obuku, a MORH napustio 2008. godine. Prostor, površine milijun četvornih metara, na jednoj od najatraktivnijih lokacija na Jadranskoj obali, predan je "gospodinu DUDI-ju".
Iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom vjerojatno nitko nije uživo vidio prostor državne sramote o kojoj nitko ne brine. Htjeli su to iz Grada Nina, ali im u DUDI-ju nisu dali. Policija i građani povremeno spriječe krađu metala koja cvate u Šepurinama, kao i u drugim prostorima JNA koja je, znala birati najbolje lokacije. Ovo što je ostalo od Šepurina, kojeg su u MORH-u prije 7 godina proglasili neperspektivnim objektom, više je nego tužno.
Tolika količina razbijenog stakla, smeća, devastacije, zapuštene šume. Kao da netko čeka da tamo izbije požar pa da se brige riješe sve državne službe.
Županijskim prostornim planom u Šepurinama je vojni aerodrom pretvoren u sportski, što bi odgovaralo turističkoj transformaciji tog prostora kojeg su svojedobno htjele tada moćne udružene zadarska tvrtke aerodrom.
Ali Država im nije dala i svojom sporošću dovela je do raspada tvrtke koja je za tu svrhu bila osnovana.
Državna birokracija je spora, ali da toliko kasni za vlastitim riječima, primjer su Šepurine. Prema najavi predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom DUDI-ja Mladena Pejnovića, u listopadu prije godinu dana trebao se raspisati natječaji za imovinu koja ima prednost. Na popisu 100 državnih nekretnina bile su i Šepurine za koje je u prednatječaju bio veliki interes potencijalnih ulagača. Tko bi ih od srama doveo u ovakve Šepurine.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.