COVID-19 pomeo opoziciju sa scene, osim SDP-a i Škore ne postoji nitko drugi tko prelazi izborni prag

U Hrvatskoj oporba pospremljena pod tepih, gotovo da ne postoji više! HDZ je zabilježio rast od 2,61 posto u mjesec dana, a SDP je  pao za 1,89 posto. Pad je zabilježio i Miroslav Škoro, i to za 1,28 posto i sad je na 9,2 posto, najnoviji su rezultati HR Rejting istraživanja. Iako nema stranku i iako je kazao da se miče iz hrvatske politike još prije četiri mjeseca Mislav Kolakušić je još uvijek željeni političar. Za njega u ovom trenutku potporu daje jedan posto ispitanika. Ne tako dvano imao je 17 %. Dalija Orešković i sa Startom udruženim u Stranku s imenom i prezimenom ispod je jedan posto

COVID-19 pomeo opoziciju sa scene, osim SDP-a i Škore ne postoji nitko drugi tko prelazi izborni prag promo
20. 4. 2020

Opozicija više ne stanuje u Hrvatskoj! Rezultat je to najnovijeg istraživanja HRejting Promocije Plus, kojeg je donijela danas Hrvatska televizija! HDZ je s 29,9 posto (27,3 % u ožujku) potpore prvi put nakon pola godine ponovno vodeća stranka. SDP je drugi s potporom od 27,4 posto (29,3 %u ožujku). Jedini koji prelazi izborni prag je Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret. Oni su prema nasumce odobranim ispitanicima zabilježili 9,2 posto potpore (10,5 % imali su u ožujku).

Relativno blizu praga još je jedino Most s 4,1 posto. Na petom mjestu je HSS s potporom od 2,1 posto. Svi ostali su, prema ovom istraživanju, ispod 2 posto. Živi zid ima 1,6 posto potpore, Pametno1,5 posto,  IDS 1,5 posto. Stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića dobila je 1,4 posto potpore, HSU ima 1,3 posto, kao i HNS-u, a izjednačeni su i Suverenisti te Stranka Ivana Pernarakoji su dobili po 1,1 posto potpore. Za listu Mislava Kolakušića zanimanje iskazuje 1 posto ispitanika. Zanimljivo, neovisni hrvatski zastupnik kotira u ovom istraživanju iako nema stranku i iako je naglasio kako ga neće biti jedno vrijeme u hrvatskoj politiciu. Neovisni za Hrvatsku Brune Esih imaju 0,9 posto. Isto koliko i Start Dalije Orešković. Bez obzira na okrupnjavanje njeno udruženja Stranka s imenom nije na radaru anketara! GLAS je zabilježio potporu od 0,8 posto, a HSLS od 0,7 posto. Neodlučnih je, prema istraživanju, 10,6 posto. HDZ je zabilježio rast od 2,61 posto u mjesec dana, a SDP je  pao za 1,89 posto. Pad je zabilježio i Miroslav Škoro, i to za 1,28 posto.

Kad se pogleda po regijama, rezultati pokazuju da regijom koja obuhvaća četiri najjužnije županije vlada HDZ koji ondje dobiva 41,3 posto potpore, dok je SDP tamo zabilježio potporu od 21,2 posto. U tim županijama, kako pokazuju rezultati, izborni prag prelazi još samo Most s potporom od 9,8 posto, a slijedi ga Domovinski pokret Miroslava Škore s 4,9 posto.

U regiji koja obuhvaća Primorsko-goransku i Istarsku županiju je obrnuto pa tamo vlada SDP s 42,9 posto potpore, HDZ ima 19,8 posto, a IDS je treći s 15,4 posto. Škorina stranka dobila je tamo 5,5 posto. Istok Hrvatske, prema istraživanju, također drži HDZ koji tamo ima 38 posto potpore. SDP u tom dijelu može računati na 19,6 posto potpore, a Škoro na 15,6 posto.

U istraživanju za HTV navodi se kako te tri stranke jedine prelaze izborni prag i u izbornoj jedinici koja bi se prostirala od Like preko Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke do Karlovačke županije. HDZ tamo dobiva 40,4 posto, SDP 27,9 posto, a Škoro 8,7 posto. U Međimurskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji prvi je izbor SDP s 32,3 posto, drugi je HDZ sa 16,9, a treći Škoro s 11,3 posto. Rezultati pokazuju da HNS tamo dobiva 7,3 posto, a HSS 4,8 posto.

Što se tiče Zagreba i okolice, SDP ima potporu 29,4 posto, a HDZ 20,8 posto. Škoro je treći s 8,2 posto potpore, a zagrebački gradonačelnik s 4,8 posto prvi je ispod izbornog praga.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.