Hakiraju europarlamentarce! Otkriće špijunskog softvera u Europskom parlamentu: što to znači za informacijsku sigurnost?

Svima je preporučeno da svoje mobitele predaju na pregled informativnoj službi.

Pred lipanjske izbore Europski parlament je u stanju pripravnosti zbog mogućih kibernetičkih napada i stranog uplitanja u izbore.
 

Hakiraju europarlamentarce! Otkriće špijunskog softvera u Europskom parlamentu: što to znači za informacijsku sigurnost? Michel CHRISTEN / EP copyright
22. 2. 2024

Dva telefonska uređaja u vlasništvu članova ili suradnika Pododbora za sigurnost i obranu Europskog parlamenta (SEDE) bila su meta špijunskog softvera, napisala je institucija u internoj e-pošti. Tako tvrdi briselski mediji Politico, koji je pokazao tragove špijunskog softvera.

Prema riječima člana pododbora, koji nije imenovan, nije jasno zašto bi on mogao biti meta hakera. Zamjenica glasnogovornika Europskog parlamenta Delphine Collard u današnjem je priopćenju objavila da su zbog tragova pronađenih u dva uređaja, članovi SEDE-a zamoljeni da dostave svoje telefone na pregled informativnoj službi parlamenta, prenosi Politico.

Pred lipanjske izbore Europski parlament je u stanju pripravnosti zbog mogućih kibernetičkih napada i stranog uplitanja u izbore. Član pododbora je europarlamentarac iz Slovenije Klemen Grošelj (Renew/Svoboda), koji je za STA pojasnio da je svoj telefon posljednji put sigurnosno pregledao prošle godine prije ljeta, ali će inspekcija biti ponovljena sljedeći tjedan.

Kako je dodao, slučaj kolega iz SEDE-a nije prvi. "Međutim, činjenica je da smo mi zastupnici i stručne kolege iz Europskog parlamenta postali meta raznih zlonamjernih aktera. Čini se da su akteri ovih napada smatrali da naši privatni mobilni telefoni su ranjiva točka koju mogu koristiti, jer je inače digitalna mreža Sabora prilično dobro zaštićena. Bez obzira na to, to samo potvrđuje koliko su ulaganja u sve aspekte digitalne sigurnosti nužna", najavio je.

Poveznice na hakerske napade i špijunaže, a 2022. osnovali su i posebno povjerenstvo za istraživanje zlouporabe kontroverzne špijunske opreme Pegasus, koju je nekoliko europskih vlada koristilo za praćenje novinara, aktivista i političara.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.