BIT' ĆE SVE PO NJENOM! Zabrana rada trgovina nedjeljom, mise se služe, a ŽELJKA MARKIĆ likuje i čestita DAVORU BOŽINOVIĆU i STOŽERU, nakon četiri godine njene borbe trgovci napokon neće raditi

Pretvara li se uloga Stožera sve više i u predizbornu mašineriju vladajućih. Ako je suditi po reakciji Željke Markić, čelnici udruge "U ime obitelji" tome je tako. Potencirala je kako se četiri godine bori za prava uposlenih u trgovini i kako to nije bilo dovoljno da ih se zaštiti i stoga čestita Stožeru koji je tu odluku donio u rekordnom roku.
Napisala je na svojoj Facebook stranici: - Kakva divna vijest za više od 180.000 zaposlenih u hrvatskim trgovinama! Nakon četiri godine zalaganja "U ime obitelji" i mnogih drugih - trgovci, najvećim dijelom žene, oni koji ionako rade šest dana u tjednu - sad će konačno imati nedjelju i blagdane za zajedničko vrijeme sa svojim obiteljima.

BIT' ĆE SVE PO NJENOM! Zabrana rada trgovina nedjeljom, mise se služe, a ŽELJKA MARKIĆ likuje i čestita DAVORU BOŽINOVIĆU i STOŽERU, nakon četiri godine njene borbe trgovci napokon neće raditi Miranda Cikotic/PIXSELL
25. 4. 2020

Porukom na Facebook stranici komentirala je jučerašnju odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite da se većini trgovina zabrani rad nedjeljom, a koju je obznanio potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera, Davor Božinović. Nastavila je u svom tonu: - U svakom zlu ili u svakoj krizi - ima nešto dobro. A bude li pameti i poštenja - tako će i ostati. Komentirala je tako gospođa Željka Markić jučerašnju Božinovićevu naredbu Stožera prema kojoj:  - Nedjeljom i blagdanima neće biti dopušten rad, osim kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama".

Naglasila je u poruci:

- Čestitke Stožeru! Čekamo još dvije stvari:
1. da narede uvođenje elektronskog i dopisnog glasovanja - u interesu zaštite zdravlja i demokracije
2. da zabrane aktualnom predsjedniku govoriti (neko vrijeme )
- u interesu psihičkog zdravlja nacije.
Za ovaj mjesec - to bi bilo sasvim dovoljno

Udruga U ime obitelji i ove je godine, pred Uskrs ponovo potencirala svoj zahtjev. Oni godinama traže da se omogući zaposlenicima da nedjelje i blagdane mogu provesti s obiteljima, a ne na radnom mjestu. Željka Markić je tako i pred ovogodišnje Uskršnje blagdane kazala:

- “U ime obitelji" je zajedno sa sindikatima i Savezom za nedjelju opetovano isticala da je dio od 180.000 radnika u trgovinama, koji ionako imaju radni tjedan od 6 dana, prisiljavano raditi nedjeljom, uz nisku ili nikakvu naknadu. Promijenjeni način života, uzrokovan epidemijom, potvrdio je da se građani mogu organizirati i odlaziti u trgovinu u vremenu radnog tjedna te da rad nedjeljom i blagdanom, čak i u ekstremnim uvjetima, nije neophodan za funkcioniranje trgovina i opskrbu stanovništva. U znak društvene solidarnosti i zahvale svim trgovcima koji predano rade u vremenu krize, apeliramo na poslodavce i sve donositelje odluka – Sabor i Vladu – da radnicima u trgovinama, kao i svim nenužnim djelatnostima, omoguće da ovaj Uskrs i Uskrsni ponedjeljak mogu provesti u krugu svojih obitelji”.

Još jedna odluka stožera ide u prilog dugogodišnjoj borbi Udruge i Željke Markić. Stožer je tako odlučio već i prije 4. svibnja, kad započinje prvi paket olakšavajućih mjera, omogućiti i to od 2. svibnja služenje misa u crkvama.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.