Bio je dobar, i bio je i novinar! Zbogom ANTUN MASLE, ljudino, novinarčino, zatočeniče okupatorske armije... Ti koji si bio sportski, politički, ratni reporter

Rođeni Baranin kojeg je ta ista zemlja u kojoj je rođen uhitila i pritvorila samo zbog toga što je novinar, kojeg su naši "agenti" oslobodili u spektakularnoj akciji, koji je mogao pisati o svemu, i o sportu kojeg je neizmjerno volio, i o kulturi, politici, ratu... umro je nakon teške bolesti noćas u svom domu u Dubrovniku. Umro je kako je i živio, kao novinar, kao glavni urednik "Dubrovačkog vjesnika". 

Ranjen je u pucnjavi zbog toga što je pisao o Dubrovačkoj banci, zatočen u Jugoslaviji/Crna Gora samo zbog toga što su ga ulovili s perom u ruci. 2017. na dodjeli nagrada za umjetnost, znanost i novinarstvo Slobodne Dalmacije dobio je godišnju nagradu Miljenko Smoje za novinarstvo.

Devedesetih godina prošlog stoljeća se bavio istraživačkim novinarstvom i izvještavanjem s ratišta u Hrvatskoj te s najvažnijih svjetskih točaka sukoba – Bosne i Hercegovine, Čečenije, Iraka, Afganistana...

Bio je dobar, i bio je i novinar! Zbogom ANTUN MASLE, ljudino, novinarčino, zatočeniče okupatorske armije... Ti koji si bio sportski, politički, ratni reporter Boris Ščitar / Pixell
7. 8. 2022

Foto: Boris Ščitar / Pixell

Antun Masle, glavni urednik Dubrovačkog vjesnika, legendarni ratni reporter i novinar s dugogodišnjim iskustvom u tiskanim i elektroničkim medijima, preminuo je u noći na nedjelju nakon teške bolesti u 66. godini.

Antun Masle počeo je novinarsku karijeru baš onako kako bi to svaki novinar morao. Izvještavo je u dubrovačkim lokalnim glasilima kao reporter s tržnica, nogometnih utakmica, Straduna. Stoga i nije bilo nimalo neobično što se tijekom vremena prometnuo u istinskog novinarskog barda koji je pisao o svjetskim temama, izvještavao s najvećih ratišta, intervjuirao znane protagoniste današnjice.

Masle je kao novinar Globusa 1999. godine uhićen u Crnoj Gori, na graničnom prijelazu Božaj. Crnogorci/Jugoslaveni uhitili su ga samo 60 kilometara od Bara, od njegove rodne kuće i sve zbog bizarne optužbe za vojnu špijunažu. A bio je u Albaniji i od tamo nam "nosio novinarsku robu". Zarobila ga je Vojska Jugoslavije i optužila za špijunažu, a sve zbog pisanja u Globusu.

U zatvoru je proveo tri mjeseca nakon čega je glumeći žućni napad uspio pobjeći i vratiti se u Hrvatsku. U akciji spašavnja veliku su ulogu odigrale i hrvatske tajne službe koje su ga "izvlačile". Ranjen je i u pucnjavi zbog tekstova koje je pisao o Dubrovačkoj banci.

U bogatoj novinarskoj karijeri radio je u Globusu, Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, te surađivao s Glorijom i Arenom. U međuvremenu je razdoblje od 2006. do 2011. proveo na mjestu urednika dnevnih vijesti Nove TV, a potom kao zamjenik glavnog urednika Dubrovačkog vjesnika i urednik portala. Na čelu Dubrovačkog vjesnika bio je od 2017. godine.

Devedesetih godina prošlog stoljeća se bavio istraživačkim novinarstvom i izvještavanjem s ratišta u Hrvatskoj te s najvažnijih svjetskih točaka sukoba – Bosne i Hercegovine, Čečenije, Iraka, Afganistana..., piše Slobodna Dalmacija.

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/nakon-duge-i-teske-bolesti-napustio-nas-je-antun-masle-novinarski-bard-i-glavni-urednik-dubrovackog-vjesnika-1214272

 
Antun Masle rođen je 24. studenoga 1956. u Baru. Prve novinarske korake napravio je u omladinskom tisku, da bi se zatim kao sportski novinar zaposlio u Dubrovačkom vjesniku. Godine 1988. prelazi u Slobodnu Dalmaciju, najprije kao sportski novinar, a onda i kao izvanredan ratni reporter s dubrovačkog ratišta. Napravio je niz visokovrijednih reportaža o stanju na jugu Hrvatske u najkritičnijem ratnom razdoblju, od 1991. do 1992. godine.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.