Bjeloglavi sup na pedalj od centra Zagreba!!! Uočena vrlo posebna i zaštićena ptica (FOTO)

VIDEO! Bjelogalavi sup potpuno je oduševio slučajne namjernike na Zagrebačkoj obilaznici u Velikoj Gorici, daleko od svog prirodnog staništa, otoka Cresa.

Bjeloglavi sup na pedalj od centra Zagreba!!! Uočena vrlo posebna i zaštićena ptica (FOTO) Facebook/Zdravko Vukii Vučković
30. 10. 2023

Bjeloglavih supova inače ima na hrvatskom otoku Cresu, no nedavno je jedan pripadnik zaštićene vrste uočen na ogradi zagrebačke obilaznice. Riječ je o najvećim pticama u Hrvatskoj koje žive i do 50 godina."Nije neobično da mlade životinje migriraju tisućama kilometara. Ovaj je jastreb najvjerojatnije otišao u skitnju, što ga je dovelo i do Zagreba", ravnateljica Zagreb Damir Skok zoološki vrt. Dodao je da je jastreb vjerojatno bio umoran pa se odmorio. Brojni prolaznici bili su impresionirani pticom, a njihove fotografije podijelile su društvene mreže.
 

Ptice napuštaju svoje matične kolonije u prvih pet ili šest godina života. U prošlosti su najveći hrvatski supovi lutalice bili Oštro i Leđni Zlajo. Oštro je s Kvarnera otputovao u Švedsku, a Leđni Zlajo u Afričko vrijeme, javlja 24ur.com.

Ugrožena i zaštićena vrsta

U Hrvatskoj se bjeloglavi supovi gnijezde samo na kvarnerskim otocima, uglavnom na Krku i Cresu, ponekad i na Plavniku i Prviću. Hrane se uginulim ovcama, što se lokalnom stanovništvu sviđa jer ih smatraju "čistačima strvina s pašnjaka". Stopala su im ravna, bez zakrivljenih pandži, pa ne mogu loviti živi plijen. Raspon njihovih krila može doseći i do 280 centimetara, a popularne ptice smatraju se ugroženima jer se s godinama broj ovaca na otocima počeo smanjivati. Hrvati su stoga na otoku Cresu osnovali Centar za posjetitelje i oporavak bjeloglavih supova, gdje nastoje educirati ljude o ovim posebnim pticama, a ujedno brinuti da velike ptice ne izumru.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.