Zbog građevinske mafije u potresu je izgubila sve, a sad bi porezni obaveznici trebali platiti obnovu zgrade, a živi su i nadzorni i investitor

Ona je Dijana Brestovac i ostala je 22. ožujka 2020. bez sve imovine, jer njenu su zgradu radili bez čelika i armatura. Živi s djetetom kao podstanar u malom gradskom stanu, a on je investitor koji uživa u dobro armiranoj vili na Srebrnjaku.

Njena se zgrada, kao i život srušio, a investitor, socijalistička direktorčina iz INA i ACY-a i uglednik nove Hrvatske s viškom novca tvrdi da s time nema ništa. I Nadzorni je živ i nitko ga do sada nije ništa pitao. Dijani je prkipjelo i ovih je dana podnijela kaznenu prijavu protiv svih onih koji su "štedjeli" na čeliku za što građevinari kažu da je najteže cehovsko zlodjelo: - Onaj tko krade čelik ide pred streljački vod".

Zbog građevinske mafije u potresu je izgubila sve, a sad bi porezni obaveznici trebali platiti obnovu zgrade, a živi su i nadzorni i investitor Igor Stažić
16. 2. 2021

Riječju, užas! Građevinska i lihvarska mafija uništava živote. Potres joj je sravnao stan u urbanoj vili, a banka joj zagorčava ono malo života što joj je preostalo. Lupaju je blokadama, ovrhama, uzmaju od plaće četvrtinu, ne prestaju slati anuitete kredita od 5000 kn mjesečno za stan koji ima crvenu naljepnicu i koji zapravo ne postoji.
Nije im do stana na koji imaju upisanu hipoteku, već do živog dužnika kojeg mogu sisati do iznemoglosti. Za njih je jedino bitno da je održavaju iznad vode, jer vode se onom: "najgori dužnik je mrtav dužnik". Njihovoj besćutnosti nema kraja. Sad su vlasnici ruševine ponudili novi kredit i s kamatom iznad 5 posto samo da plati troškove blokade i ovrhe, te da joj pomognu u placanju rata kredita. Dijana Brestovac, 22. ožujka ostala je bez sve imovine. Živi sa sinom kao podstanar u malom gradskom stanu. Građevinska mafija urbanu je vilu gradila bez čelika, bez sirklaža, sumnjivim betonom, fasadom bez toplinske zaštite... Urušila se kao kula od karata, stepenice su propale, preplašenu djecu su izvlačili vatrogasci s drugog kata kroz prozore... Sve to u 6. jazbinskom odvojku, do viletine koju je sagradio pokojni Jure Radić, ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade, ispod pozamašnog lijepog objekta u kojem živi Zlatko Tomčić, bivši predsjednik države, predsjednik Sabora i HSS-a, a samo koji broj niže u lijepoj i stabilnoj urbanoj vili živi Jura Stublić, frontman grupe Film. I ni na jednom od susjednih objekata nema oštećenja, jedino je zgrada na broju 21 sa šest stanova totalno uništena.

Novogradnja se raspala kao kula od karata, djecu su izvlačili vatrogasci kroz balkon..., sve zbog građevinske mafije koja je štedjela na materijalu
Potres izbacio svu silinu prljavština i lopovluka u Zagrebu - štedjeli na željezu i betonu da bi se obogatili i pri tome doveli živote ljudi u opasnost. U Italiji su zbog sličnih zlodjela nakon potresa u Amatricea i Accumoli kazneno gonjeni projektanti, izvođači radova, nadzorni stručnjaci... Platili su zatvorom, a oštećenima su morali platiti štetu. Zgrada stara samo 15 godina u Jazbini, podsljemenska zona, dva i pol kilometara od Markuševca.

Potres je razotkrio brojni nemar i neodgovornost, no relativno nova zgrada u zagrebačkoj Jazbini klasičan je primjer građevinske prevare koja je umalo stajala života stanare. Na svjetlost dana ruševina je iznjedrila sve marifetluke građevinara koji su štedjeli na željezu, betonu, koji nisu poštivali elementarne građevinske standarde. Dakako da je pitanje i kako je moguće da je jedna takva zgrada mogla dobiti sve moguće dozvole, ponajprije onu uporabnu. Dvoje djece bilo je samo u stanu i nakon devet dana još su uvijek u šoku i ne mogu govoriti. Evakuirali su ih vatrogasci, jer stepenište je propalo. Na svojoj Facebook stranici Martina MA Petrinjak donijela je šokantnu priču i jezive fotografije koje otkrivaju lopovluk bez presedana.
Zbog sličnih propusta nakon potresa 2016. u talijanskim gradovima Amatricea i Accumoli kazneno su gonjeni projektanti, izvođači radova, nadzorni stručnjaci... Ne samo što su završili na dugotrajnoj robiji, oni su oštećenicima morali platiti štetu iz vlastitog džepa. Svi oni koji bolje poznaju građevinske uvjete za ovo, podsljemensko područje, dobro znaju da sve nove zgrade se moraju "setupirati" i za potrese od 7 stupnjeva po Richteru. U ovom slučaju i više je nego jasno kako je "građevinska mafije" šparala na materijalu samo kako bi ostvarila ogromne profita. Puna žući oglasila se Martina Petrinjak koja je napisala da dobro poznaje izvođača i investitora radova, točnije njih dvoje. Osim što su zgradu sagradili na zemljištu koje je stečeno prevarom napravili su rijetko drsko kazneno djelo ugroze.
- U toj zgradi skoro je poginulo troje djece, budući da su SVI ostali stanari tu noć bili drugdje. Kolege projektanti, nadzori i izvoditelji su DOŽIVOTNO odgovorni za objekte koje su potpisali i to vlastitom imovinom. Nadam se da će tako i biti. Prostro stubišta nije armiran, a MORA biti najsigurnije mjesto u zgradi. Djecu su evakuirali vatrogasci kroz balkon. Martina MA Petrinjak je inače i sama projektantica i dobro zna kako se ponašaju graditelji ovakvih objekata kojima je prije svega u glavi osobni probitak.
Zabrinuta je što sad puno toga, pa i ovakva nepodopština prolazi ispod radara. Zbog COVID-19 mnogo je toga ograničeno, a tako je teško napraviti i prijeko potrebno osiguranje sudskih dokaza i krenuti u sudski postupak. Ima indicija i da je nekolicina građevinara koji su gradili slične objekte u podsljemenskoj zoni i koji su doživjeli slična razaranja zatvorili svoje tvrtke. Sve kako bi izmakli pravičnoj kazni i materijalnoj nadoknadi.

Na slikama se odlično vidu kako se graditelji nisu potrudili armaturu izdignuti od šalunga da se dobro utopi i beton, nego im je ostala vani a oni su ih samo fino nažbukali. Drži vodu dok majstori odu! Da nije bilo potresa sve ovo se ne bi otkrilo, no upravo će ovakvi slučajevi dobro poslužiti za razračunavanje sa svim onim prevarantima koji su zbog materijalnih i privatnih interesa ugrozili živote građana, prevarili ih i doveli u zabludu.
Zlodjelo je otkriveno, a da nije bilo potresa moglo je ostati i nevidljivo. Vrijeme je da sustav i institucije odrade sad svoj posao, kad je prljavština tako iznenadno isplivala. Ne bez vraga valja se sjetiti i rečenice koju poštuju oni koji pošteno rade: - Ljude koji kradu armaturno željezo treba pred streljački vod.

Kula od karata urušila se u Zagrebu - Ona je Dijana Brestovac i ostala je 22. ožujka 2020. bez sve imovine, jer njenu su zgradu radili bez čelika i armatura. Živi s bolesnim djetetom kao podstanar u malom gradskom stanu, a on je investitor koji uživa u dobro armiranoj vili na Srebrnjaku. Njena se zgrada, kao i život srušio, a investitor, socijalistička direktorčina iz INA i ACY-a i uglednik nove Hrvatske s viškom novca tvrdi da s time nema ništa. I Nadzorni je živ i nitko ga do sada nije ništa pitao. Dijani je prkipjelo i ovih je dana podnijela kaznenu prijavu protiv svih onih koji su "štedjeli" na čeliku za što građevinari kažu da je najteže cehovsko zlodjelo: - Onaj tko krade čelik ide pred streljački vod".

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.