Zategnute bore Talismana, udobne limuzine koja stiže s prilagodljivim ovjesom, sjajnom digitalijom, vrhunskim svjetlima...

A kakva može biti francuska limuzina nego udobna! Nakon gotovo pet godine obnovljen je Talisman, najveća Renaultova limuzina koja je primila korijenje kod svih onih koji obožavaju iznimo izraženu udobnost te "mekanu" vožnju. Dakako, da bi se opstalo nije dovoljno zategnuti samo bore, već nužni je podariti još više tehnologije, elegancije, multimedije, aktivne i pasivne sigurnosti, gadgeta... Od vanjskih promjena najizraženije su one na svjetlima koja su goropadnija, dinamičnija i što je najvažnije sjaju puno boljim sjajem. Po dobrom starom običaju kod Renaulta  INITIALE PARIS donosi top i najnapredniju opremu koju Renault može ponuditi.
Valja istaknuti multimedijskim sustav Renault EASY LINK kojim se upravlja putem 9,3-inčnog dodirnog zaslona smještenog na armaturnoj ploči i dodatnog 10,2-inčnog zaslona na instrumentnoj ploči. Tu je nova tehnologija za pomoć u vožnji Renault EASY DRIVE koja uključuje sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama, prednja svjetla LED MATRIX Vision i ekskluzivnu šasiju 4CONTROL s četiri upravljana kotača i prilagodljivim ovjesom. Nova je  i paleta snažnih i učinkovitih motora uključuje i Blue dCi 200 EDC, a na naše tržište stiže u lipnju 2020.

Zategnute bore Talismana, udobne limuzine koja stiže s prilagodljivim ovjesom, sjajnom digitalijom, vrhunskim svjetlima... Uli HECKMANN/CREAM
24. 2. 2020

Od samog predstavljanja kupci su Talisman najviše kupovali zbog dizajna. Najnovije preinake novog Talismana dodatno ističu njegov stil i privlačnost.
Prednji kraj sad je još profinjeniji zahvaljujući kromiranim poprečnim umetcima i prednjem odbojniku drugačijeg profila. Sve inačice novog Talismana opremljene su Full LED svjetlima. Adaptivna prednja svjetla opremljena su tehnologijom LED MATRIX i dinamičkim pokazivačima smjera. Elegantan oblik istaknut je svjetlosnim potpisom u obliku slova C, prepoznatljivom obilježju Renaultovih modela.
Čist i profinjen dizajn stražnjeg kraja novog Talismana naglašen je Full LED svjetlima uokvirenima kromom i dinamičkim pokazivačima smjera. Straga smještena antena u obliku peraje morskog psa poboljšava kvalitetu multimedijskog sustava novog Talismana, a pritom mu daje sportskiji izgled.
 
Novi Talisman dostupan je u paleti novih, jedinstvenih boja, koje uključuju sivu Baltic, crvenu Vintage i sivu Highland. Najnovije izmjene zaokružuju novi naplatci Pierre (17”), Stellar (18”) i Sato (19”).
Kako se približava vozilu, vozača pozdravlja sekvencijalno paljenje prednjih svjetala i osvjetljenja u ručicama vrata, a dok ulazi u automobil pali se i unutarnja rasvjeta.
 
Promišljen dizajn unutrašnjosti
Posebna je pozornost posvećena dizajnu unutrašnjosti novog Talismana, sve do najsitnijeg detalja. Novi kromirani umetci ističu oblik središnje konzole koju sad krasi i ambijentalna rasvjeta, a novi drveni umetci obrađeni da istaknu strukturu drveta na armaturnoj ploči i vratima daju izvedbi INITIALE PARIS poseban dodir elegancije. Vozač i putnici sada putem sustava MULTI-SENSE mogu odabrati neku od 8 zadanih boja ambijentalnog osvjetljenja i tako prilagoditi unutrašnjost svojem raspoloženju.
Armaturna ploča još je privlačnija zahvaljujući prilagodljivom 10,2-inčnom zaslonu koji je dio serijske opreme od razine opreme Intens. Postavke sustava MULTI-SENSE omogućuju potpunu prilagodbu sa zaslonom navigacijskog sustava za jedinstven doživljaj vožnje.
Novi Talisman udobniji je i ergonomičniji no ikad prije. To, među ostalim, duguje samozatamnjujućem unutarnjem retrovizoru bez okvira te većim držačima čaša s kromiranim okvirima i pozadinskim osvjetljenjem. Središnja konzola omogućuje bežično punjenje telefona, a na gumbima za upravljanje klima-uređajem prikazana je temperatura za lakše podešavanje. Naposljetku, novi gumb „Auto-Hold” zadržava vozilo na mjestu kad nije aktivirana parkirna kočnica. Komande tempomata sad su smještene na upravljaču za još praktičniju uporabu.
Novi Talisman stavlja naglasak na udobnost i stil. Početna razina opreme dostupna je s novim presvlakama, a koža je dio opcijske opreme već od druge razine opreme Intens. Kožnate presvlake Riviera dolaze u tri boje: svijetlosmeđoj, kestenjasto smeđoj i crnoj. Razina opreme INITIALE PARIS na izbor nudi ekskluzivne presvlake od napa kože crne ili svijetlosmeđe boje sa šavovima boje konjaka. Naposljetku, od paketa opreme Intens kupci mogu birati između unutrašnjosti crne ili svijetlosive boje.
 
Tehnološke inovacije za više udobnosti i sigurnosti
Novi Talisman opremljen je najnaprednijom tehnologijom za prvorazredni doživljaj vožnje.
Više udobnosti i sigurnosti u vožnji noću
Nakon novog Espacea, novi Talisman drugi je Renaultov model opremljen LED MATRIX Vision svjetlima. Inteligentni prilagodljivi sustav osvjetljenja povećava sigurnost zahvaljujući većoj učinkovitosti u odnosu na tradicionalne LED sustave. U usporedbi sa starijim modelima, osvjetljenje je 50 % snažnije, a vidljivost je povećana na 220 m u usporedbi sa 175 m prethodne generacije. Svjetlosni snop kontinuirano se prilagođava uvjetima na cesti i drugim vozačima, što vožnju učiniti opuštenijom.
 
Vožnja je povezanija no ikad prije
Novi Talisman opremljen je Renaultovim ekosustavom EASY CONNECT koji spaja niz aplikacija, kao što je MY Renault, novi multimedijski sustav Renault EASY LINK i druge povezane usluge kao što su automatska ažuriranja i daljinsko upravljanje funkcijama automobila.
Multimedijski sustav Renault EASY LINK nudi prilagodljivo i intuitivno sučelje. Okomito postavljen 9,3-inčni zaslon unosi dašak suvremenosti u putnički prostor.  Renault EASY LINK uključuje digitalni radio, multimedijski sustav i sustav za povezivanje s telefonom kompatibilan s aplikacijama Android Auto i Apple CarPlay, te navigacijski sustav s funkcijom pretraživanja adresa putem Googlea, prikazom cijena goriva i informacijama o prometu u stvarnom vremenu. U početnoj razini opreme Zen Renault EASY LINK dolazi sa 7-inčnim zaslonom i kompatibilan je s aplikacijama Android Auto i Apple CarPlay.
Trinaest vrhunskih Bose® zvučnika uključenih u inačicu INITIALE PARIS sada dolazi s pet zadanih načina rada kako bi se osigurao još dojmljiviji doživljaj zvuka.
 
Sigurniji na cesti
Novi Talisman dodatno je poboljšan još naprednijim sustavima za pomoć u vožnji koji omogućuju autonomnu vožnju druge razine.
Sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama spaja adaptivni tempomat sa sustavom za pomoć pri zadržavanju vozila u središtu traka, koji funkcionira čak i u zavojima. Ta funkcija prilagođava brzinu između 0 i 160 km/h, održavajući pritom odgovarajući sigurnosni razmak od vozila ispred. Sustav može automatski zaustaviti i zatim ponovno pokrenuti automobil unutar tri sekunde bez ikakvih uputa vozača.
Aktivni sustav kočenja u nuždi sada prepoznaje pješake i bicikliste.
Osim ovih najnovijih inovacija, novi Talisman opremljen je sustavima za pomoć u vožnji koji vožnju čine sigurnijom i udobnijom. Oni uključuju upozorenje na izlazak iz voznog traka, sustav zadržavanja vozila u voznom traku, upozorenje na umor vozača, upozorenje na vozilo u mrtvom kutu koji sada upotrebljava dva radarska senzora smještena u stražnjem kraju vozila i sustav upozorenja na nadolazeći promet straga.
 
Brži i udobniji
Novi Talisman jedino je vozilo u klasi opremljeno šasijom 4CONTROL (serijski u inačici INITIALE PARIS). Sustav upravljanja četirima kotačima 4CONTROL uvijek je aktivan i automatski zakreće stražnje kotače. Šasija 4CONTROL novom Talismanu osigurava jedinstvenu razinu preciznosti i okretne vozne osobine u gradu za vozilo ove veličine.
Šasija 4CONTROL radi u kombinaciji s prilagodljivim ovjesom kako bi osigurala optimalnu stabilnost i udobnost kontinuiranim prilagođavanjem rada amortizera. Sustav je posebno podešen za veću učinkovitost i bolju stabilnost prilikom prelaska preko neravnina.
 
Vrhunski motori
Novi Talisman opremljen je Renaultovim dizelskim motorima homologiranim prema normi WLTP, koji su i čišći i učinkovitiji. Svi oni ispunjavaju najstrože ekološke norme i opremljeni su tehnologijom selektivne katalitičke redukcije te sustavom ubrizgavanja tekućine AdBlue® za smanjenje emisija NOx.
 
Blue dCi 120 i 150 RM6 i Blue dCi 200 EDC
Novi Talisman dostupan je s 1,7-litrenim dizelskim motorom Blue dCi snage 120 ili 150 KS i 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Uz vrlo nisku potrošnju goriva u mješovitoj vožnji – samo 4,9 l/100 km (128 g/km CO2) – idealan je automobil za flotne kupce. Uz taj motor, dostupan je i 2,0-litreni dizelski motor Blue dCi s 200 KS, koji snagu prenosi putem 6-stupanjskog automatskog mjenjača s dvostrukom spojkom EDC. Ta se inačica odlikuje snažnim ubrzanjima i brzim odzivom, a savršen je za one koji traže vrhunske performanse i zavidno nisku potrošnju goriva – 5,6 l/100 km (146 g/km CO2).

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.