VIDEO x 2 - Peugeot 5008 - nakon malih eto i najvećega crossovera à la Rang Rover Evoque i to sa 7 sjedala

Stil, ljepota, prestiž…, to su atributi koji igraju danas. I onaj najvažniji - da je auto, po mogućnosti - crossover. Tako je i novi 5008 preko noći uhvatio vlak u koji svi uskaču. Napravili su u Peugeotu sportski i veliki crossover u kupeovdkoj izvedbi - po cijeni već od 190.828 kuna

VIDEO x 2 - Peugeot 5008 - nakon malih eto i najvećega crossovera à la Rang Rover Evoque i to sa 7 sjedala igor stažić
14. 11. 2017

Peugeot je iz temelja promijenio devet godina stari 5008, odsad više nije MPV ili SUV, već je u skladu s trendovima postao kupeovska izvedenica crossovera, koja napadno nalikuje 3008-ici i Rang Rover Evoqueu.

 

Sve do pred koju godinu bio je lovina, a sad se prometnuo u ono što je bio oduvijek. Najbolji lovac lovi iz dana u dan sve krupniju divljač, a najnoviji skalp koji je Peugeot uspio skinuti je onaj u takozvanoj klasi sedmosjeda.

Model 5008 je najnoviji izdanak francuskoga proizvođača koji je samo još pred tri godine imao nož pod grlom. I tko zna što bi se dogodilo da obitelj Peugeot nije reterirala i s francuskom državom potražila spas, a gdje bi drugdje nego kod kineskih investitora.

Peugeot je bio jedan od prvih koji je, još prije dva desetljeća, investirao u Kini, no sad se situacija promijenila. Teško bi Francuzi preživjeli da nemaju svježeg kapitala iz Kine, kojim su se na velika vrata vratili. Bila je potrebno prelomiti, odreći se dobroga dijela vlasništva, a još više nacionalnoga ponosa.

Jer, Peugeot je od pamtivijeka bio simbol francuske moderne industrije. To su okviri unutar kojih je i Xavier Peugeot shvatio da mora pratiti nove izazove i da je najvažnije da Peugeot njegova djeda i dalje postoji. Bila je to mudra odluka, baš kao i članova obitelji koji su se odrekli većinskoga paketa i koji su danas u tvornici u sasvim izmijenjenim ulogama.

Konkretno, Xavier je čak usmjeren da se više bavi sestrinskim Citroenom i vođa je tima koji stoji iza Citroena C3 Aircrossa, istoga koji je brat blizanac Opela Crosslanda X. Nevjerojatno, u međuvremenu je Peugeot ponovo postao pravi lovac. Domogao se i Opela i sad je No. 2 među europskim proizvođačima po broju tvornica u Europi. Ima ih čak 18, samo 5 manje od lidera Volkswagena.

Gotovo punih devet godina luksuzni 5008 bio je pravi konfekcijski izdanak jedne klase koja izumire. Bio je važan, jer nudio je 7 sjedala i to na platformi limuzine Peugeota 5008 koji je svjetlo dana ugledala 2009. No bio je to i zastarjeli konfenkcijski izdanak koji je pripadao takozvanim MPV-ima  (multi purposal vehicle).

I što im jeu Peugeotu bilo za činiti kad su odlučili i dalje imati veliki monovolumen koji može povesti i 7 putnika, a i dostatnu prtljagu? Shvatili su da se više nijedan auto, nijedna klasa ne prodaje samo zato što mora biti funkcionalna, učinkovita i racionalna. Naprosto mora biti crossover, a pri tome najviše mora voditi računa o...

Stil, ljepota, prestiž…, to su atributi koji igraju danas. I onaj najvažniji - da je auto, po mogućnosti - crossover. Tako je i novi 5008 preko noći uhvatio vlak u koji svi uskaču. Napravili su sportski i to veliki crossover SUV. I to ne srljajući, već koristeći sve dosege koje su učinili i najmanjim crossoverima, ali jednako tako i prestižnim modelom 3008, kompaktnim crossoverom koji je osvojio posljednju titulu Car of the Year.

Njihov oblikovni guru Jean Pierre Plue, jedan od najčuvenijih dizajnera, 5008-icom se odmakao od donedavno prepoznatljivih Peugeotovih linija i možda se i pomalo drsko naslonio na avangardni Rang Rover Evoqe. Bio je to pravi bingo, a prvo što ćete zaključiti kada vidite ogromni 5008 bit će - pa to je napuhani, povećani i nabildani 3008.

A njih se traži danas suhim zlatom, a isporuku se čeka i do nekoliko mjeseci. Može li to tako biti i s ogromnim 5008? Koliko god to bio dobar koncept teško će postići takav uspjeh, ne samo stoga što su mu konkurenti solidna Škoda Kodiak, besprijekorni Nissan X-Trail, povoljna Kia Sorento ili Renault Koleos, već ponajprije što je tu riječ o bitno manjemu segmentu.

Kako god, teško je pronaći tako veliki i funkcionalan crossover, a da je istovremeno saliven i lijep do boli.

Upravo je dizajn njegov najveći atribut, a to se danas i najviše traži. Jesu li dostatni trocilindrični benzinci sa 120 i 130 #konja", jesu li još uvijek bolji izbor 1,6 i 2,0-litreni turbodizelaši HDI od 120 pa sve do 180 "konja"? Jači trocilndrični agregat samo na papiru stiže do stotke za 6,9 sekundi i troši manje od 6 litara. Kad ga nakrcate sa sedam osoba sve to se i udvostručuje.

Mogu li modni hirovi pobijediti tradicionalne dizelaše, mogu li u tako velikom autu motori koji se vrte poput mlinaca za kavu zamijeniti one s ogromni dizelskim momentom?

Teško! Koliko god sada svi navijaju za downsizing, za turbobenzince i tri cilindra toliko je to vrlo sklisko za ovako nabildane i teške aute, a nema ni opcije 4 x 4. Dizelaši se bolje voze, no tko zna što nam donosi sutrašnjica i hoće li svi koji i dalje preferiraju plinsko ulje na kraju izaći kao pobjednici. 

Peugeot je i 5008-icom potvrdio da se prometnuo u marku koja grabi žestoko i koja je sve zanimljivija na automobilskoj karti.

Peugeot je svome najvećemu crossoveru, koji može povesti sedam putnika i sasvim zavidnu količinu prtljage, darovao posve nove dizajnerske oblike i iznutra i izvana. Vozačevo okruženje te i-Cockpit s pogledom na instrumente i 12,3-inčni "head-up display" preko malenoga volana te 8-inčni zaslon kao središnji element armaturne ploče zadivljuju i podsjećaju na prave luksuzne automobile. I nije dojmljiva samo vanjština koja neodoljivo podsjeća na izgled Rovera Evoqua i 3008-ice, to se isto može kazati i za unutrašnjost.

5008 je od Peugeotovih drugih modela preuzeo modularnu platformu EMP2 s međuosovinskim razmakom 2,84 metra. Tako što ovome sedmerosjedu omogućava pravo bogatstvo prostora u kabini. Dužinom 4,64 metra nadrastao je prvu genereaciju 5008-ice punih 11 cm, a 19 centimetara duži je od Peugeota 3008. U unutrašnjosti su na izboru tri vrste sjedala u rasporedu 2 + 3 + 2. Zadnja dva je moguće sakriti u dno, ili posve odstraniti. Prtljažnik ima solidnih 1060 l, a polegnu li se se stražnja sjedala on se višestruko povećava, a u njega se mogu ukrcati i predmeti dugi do 3,20 metara.

Benzinsku "konjicu" zastupaju dva motora - 1,2-litreni trocilindraš sa 130 "konja", koji dolazi u kombinaciji sa šeststupanjskim ručnim ili automatskim mjenjačem, i 1,6-litreni četverocilindraš sa 165 KS, koji je zasigurno bolja i učinkovitija benzinska opcija. Dolazi isključivo s automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa. Makoliko bili trenutačno omraženi, dizelaši su učinkovitiji, elastičniji, štedljiviji..., izvjesno i "prljaviji".

Četiri su znana agregata HDI, najpopularnijih i najprodavanijih svjetskih turbodizelaša s direktnim ubrizgavanjem goriva. A 100 i 120 "konja" producira onaj manji s obujmom 1,6 litre, a 150, odnosno 180 KS ispucava 2,0-litreni četverocilindraš.

Dostupan je s četiri razine opremljenosti: Active, Allure, GT Line i GT. Ta je oprema za novi SUV Peugeot 5008 savršeno usklađena sa strategijom koju su Francuzi razvijali posljednjih deset godina. U ponudi je s početnom cijenom od 190.828 kuna za benzinsku izvedbu Peugeota 5008 Active 1,2 PureTech 130 S&S te s cijenom od 201.715 kuna za dizelsku izvedbu Peugeot 5008 Active1.6 BlueHDi 120 S&S.

Poput Peugeota 3008 i ovaj veći, sedmerosjed, opremljen je za bolju gradsku mobilnost i električnim e-Kick-om, a i električnim biciklom e-Bike eF01 te mobilnim punionicama za oba.

I FRANCUZI SNIMALI U HRVATSKOJ
I Francuzi su odabrali Pag za mjesto gdje će napraviti najbolju fotografsku i videoprodukciju. Oni na moru, a mi na kontinentu.

17 reklamnih kampanja BMW-a, Bentleya, Minija, Honde, Forda, Audija, Mercedesa... u samo dvije godine u Hrvatskoj

U nekoliko posljednjih godina najmanje je dvadesetak vodećih svjetskih kompanija reklamne kampanje za svoje novitete snimalo prije svega u Hrvatskoj, ali i u susjednoj nam Sloveniji. Filmska industrija puno je ranije otkrila ljepote kojima raspolažemo, a najnoviji dolazak britansko-američke filmske ekipe na Vis samo je dokaz kako smo meka za dobre kadrove. Zbog "Igre prijestolja", serijala koji je sniman u Dubrovniku, Hrvatskoj je učinjena nevjerojatna promocija. Danas turisti dolaze u Grad puno više da bi vidjeli tvrđavu Lovrijenac na kojoj su protagonisti serijala vodili žestoke bitke, nego zbog povijesne priče koju su gradili Gospari. Kad je riječ o autoindustriji dugo su nas ignorirali i to ponajprije zbog loše infrastrukture i nedostatka prestižnih hotela s pet zvijezdica. Otkako su sagrađeni počeli su i brojni "šutinzi" ali i glamurozne promocije svjetskih automobiiskih noviteta. Jedna od najvećih bila je promocija Mercedesa E-klase, prije dvije i pol godine, kada je više od 3000 uglednika, novinara, stručnjaka, dilera... imalo prigodu prve kilometre luksuznom limuzinom napraviti baš u Hrvatskoj. Prije malo više od šest godina prvi su probijali vodu Chevrolet i Škoda, a danas naše prirodne kulise koriste BMW, Mini, Ferrari, Bentley, Honda, Ford, Audi, Mercedes...

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.