VIDEO: Jaguar u kojemu se sjedi kao u busu, a vozi kao u limuzini i koji će zbog trošarina pojeftiniti 80.000 kuna

Nakon Mercedesa, BMW-a, Porschea i tko zna već koga ne među proizvođačima sportskih limuzina napokon su i Alfa svojom Stelviom i Jaguar modelom F-Pace ispalili svoje adute među crossoverima, SUV autima kojima su se sve do pred koju godinu podsmjehivali

VIDEO: Jaguar u kojemu se sjedi kao u busu, a vozi kao u limuzini i koji će zbog trošarina pojeftiniti  80.000 kuna igor stažić
2. 1. 2018

Tko zna što bi mislio danas o svojim automobilima Jaguarov utemeljitelj Sir William Lyons. Njegova ideja sasvim sigurno nisu bili terenci, crossoveri, SUV-ovi..., već prestižne sportske limuzine za one koji znaju što valja i što nije stereotip. Kako bi reagirao da mu kažete da se u tom autu ne leži kao u bolidu, već sjedi kao u autobusu? Nezaboravni E-Type i XK obilježili su jednu sasvim drukčiju, luksuzniju i nadasve sportsku filozofiju među modernim automobilima. Mnogi ju nikada neće prežaliti, ali došla su druga vremena, a opstati se može jedino ako se ponudi točno ono što trenutačno kupci traže. Nažalost po izvornu ideju Sir Lyonsa, to više sportske limuzine nisu. Vrijeme je crossover, a njegovi nasljednici u Jaguaru među posljednjima su koji su se ukrcali na vlak koji trenutačno juri najvećim brzinama u automobilskoj industriji.

Bila je prava hereza kad je pred dva desetljeća Alfa Romeo počela mijenjati znane i efikasne benzince s dizelskim motorima, 10 godina kasnije i Honda je učinila isto, izazvaši bujicu nezadovoljsta.

Porsche je u međuvremenu počeo raditi terence i SUV-ove, kao i brojni drugi specijalisti za sportive, a i limuzine. Svi su počeli raditi sve kad je Mercedes odlučio piliti naopako.

Ne samo što su odlučili raditi male aute, odlučili su i pogon im staviti sprijeda. Punih je deset godina trebalo još BMW-u da napravi isto. Započeo je istim receptom, pred četiri godine i to na Active Toureru, a sad slijedi prava lavina malih dragulja iz Munchena, koji imaju pogon sprijeda.

I zašto se onda čuditi što je Alfa napravila Stelvio, a Jaguar F-Pace. Dva su to ozbiljna upmarket SUV automobila koji izazivaju pozor. U Jagura izgled stražnjih svjetala ne krije inspiriranost sportskim dvosjedom F-Typeom, a dva "ispušna topa" naglašavaju kako se pod haubom krije 300 konja i čak 700 Nm, koliko imaju i ozbiljni supersportaši poput Porschea i Ferrarija.  Ubrzanje do 100 kilometara postiže za 6,2 sekunde. Najveća je brzina 241 km/h, a u kombiniranoj vožnji prosječna potrošnja je 8,9 litara. Tako što za automobil s crossoverovskom karoserijom i težak gotovo dvije tone sasvim je solidno. U kombinaciji s pogonom na sve kotače i osamstupanjskom automatskom mjenjačkom kutijom Jaguar F-Pace iznimno je učinkovit, "vozan i elastičan". U svim režimima puca od snage, a ovjes prtom ne dozvoljava pretjerano naginjanje. Jurnjava kroz zavoje tako je moguća i crossoverom, automobilom s iznimno povišenim težištem. Stabilnosti doprinose i niskoprofilne gume s visokim performansama, navučene na 22-colne aluminijske naplatke. Logično, takav Jaguar nije namijenjen za off road i "silaženje" s asfalta. Dužinom 473 cm smjestio se na pola puta između dva Porschea, Macana i Cayenna, a širinom čak 207 te visinom 165 cm jamči i iznimnu prostranost u unutrašnjosti. Međuosovinski razmak 287,4 cm osigurao je  komfor za koljena i viših putnika straga, na razini najboljih poslovnih limuzina, a dodatni plus je i prtljažnik s obujmom čak 650 litara.  
Je li onda vrijeme za aristokratske crossovere?. Sasvim sigurno imaju prođu, naravno kod onih koji si tako što mogu priuštiti. Sve je na F-Paceu savršeno, od izrade, kvalitete ugradbenih materijala, turbodizelskih motora V8 s 300 "konja" i s odličnim mometnom, 8- stupanjske mjenjačke kutije. Za ovu godinu najavljeno je dodatno pojačanje, čak novih 80 "konja".
Kako stvari stoje pričat će se i o nasljednicima Sir Willaiam Lyonsa. Ian Cullum, čuveni engleski dizajner, učinio je sve da se Jaguarov SUV ipak "pošteno" razlikuje od konkurenata, da osim zaštitne maske i divlje mačke kao simbola tvrtke ima još štošta što se da povezati s prošlošću. Pedanterija, učinkovitost, vozne značajke…, sve to je još uvijek na cijeni u Jaguaru, iako se ne mora postidjeti ni svega što danas prodaje aute – od infotainmenta  do aktivnih sigurnosnih sklopova.
Zanimljivi su ti Indijci koji su kreativnim Englezima dopustili da se igraju idejama, tehnološkim dosezima, ali ne i novcem. Jaguar je u njihovu vlasništvu i bez obzira na to koliko je to bilo odbojno engleskim puritancima pokazalo se dobitnom kombinacijom. Prepoznali su kako je to najbrže rastući segment i  kako će se broj takvih vozila u sljedećih pet godina udvostručiti.
Osnovna cijena Jaguara F-Pace 3.0 V6 AWD R-Sport je 674.285 kuna, a cijena testnoga modela iznosi 840.000 kuna. S novim trošarinama, koje se očekuju za koji dan, cijena će  mu pasti i do 80.000 kuna! Puno je to novca, ali u usporedbi s konkurentnim Mercedesima i BMW-ima i dalje je pristupačniji. Kada se sve zbroji ne čudi što je Jaguar F-Pace osvojio titulu Worl Car of the Year za 2017., a usto žiri mu je dodijelio i nagradu za najbolji dizajn među crossoverima.
F-Pace je impresivan. Nasađen na kotače s promjerom 22 cola i dužinom 473 cm ugurao se točno između Porschea Macana i Cayenna. Hoće li i njemu tako dobro ići?

SNAGA:                                        300 KS  

0 - 100 KM/H                                6,2 s

NAJVEĆA BRZINA                        241 km/h

POTROŠNJA                                  8,9 l

CIJENA:                                  674.285 kn

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.