VIDEO: Kona Electric već od 149.900 kn ako se domognete poticaja - najjeftiniji mali električni crossover u nas

470 km autonomije poguralo je novu električnu Konu EV u prvi plan, jer to je bolje i od najboljega Tesle, stigla je i u nas i to po cijeni od 229.990 do 298.990 kn


Jednim punjenjem električnih baterija 500 kilometara ne može preći nijedan komercijalizirani električni auto, pa ni puno veći,a  kompaktni Hyundaijev "električar" Ionic, predstavljen prošle godine. doseže upola manje... To dovoljno govori o kakvoj je "revoluciji autonomije" riječ. Hyundai je relativno nedavno postao jedan od glavnih igrača u razvoju alternativnih pogona za a nova električna Kona je i u Hrvatskoj s početnom cijenom od 229.990 kuna. Najskuplja i najopremljenija verzija stajati će 298.990 kune.

VIDEO: Kona Electric već od 149.900 kn ako se domognete poticaja - najjeftiniji mali električni crossover u nas sven stažić
26. 7. 2018

Napisao: Sven Stažić

Bilo je dosad već malih "električara", poput i-Mieva i VW Up!-a, Smarta, ali, kako to u Hyundaiju s ponosom kažu, nikada dosada nijedan mali crossover nije imao pogon i na struju. Superuspješnica Kona s trocilindričim benzincem sa 118 "konja" i onim jačim s obujmom 1,5 litara, koji razvija gotovo 170 KS, sada je dobila još jedan biser, onaj najsjajniji.

Električni Hyundai Kona razvija fascinantne 204 KS i leti k'o tane. Deklarirana autonomija je zavidnih 470 kilometara i po tome je u samome vrhu električnih auta, bolji je i od Tesle. Kako stvari stoje, lako bi se moglo dogoditi da električna Kona pristigne i u hrvatske dućane do kraja ove godine.
Električni i30, pravim imenom Ionic, izazvao je pozornost svojom autonomijom koja je oko 250 kilometara, a najavljena autonomija električne Kone moglo bi biti i jedan od njenih najvećih mamaca. Takvim podacima ne raspolažu ni puno razvijkaniji električni modeli, a prošlogodišnji hit Nissan Leaf kaska sa Konom i više od 180 km. Stvarni podatak kolika će Konina autonomoije biti valja ipak pričekati, jer i Leafa su najavljivali s autonomijom 450 km, a u tvorničkoj mu deklaraciji sada piše od 260 do 280 km. Magična je granica dosega u "električara" 400 km, a ako to Kona dohvati i u zbilji bit će pravi hit. Dosegnuti "u šusu" Split od Zagreba jedan je od uvjeta koje bi volio imati na pameti svaki namjernik, potencijalni kupac električnog auta. U ponudi će se naći dvije verzije: slabija s elektromotorom sa 135 KS i baterijom snažnom 39,2 kWh i jača verzija s elektromotorom s 204 KS i baterijom čija je snaga 64 kWh. Slabija verzija trebala bi imati i manji domet, no i 300 km je zavidna brojka. Kona s dvostruko jačom baterijom (Ioniq - 28 kWh, Kona Electric - 64 kWh) ima šanse prevaliti u cugu 400 kilometara. Na brzome punjaču će joj za 80 posto naupnjenosti trebati 54 minute, a performanse su odlične. Do 100 km/h stiže za 7,6 sekundi (9,3 sekunde slabijoj verziji). Maksimalna brzina u obje inačice je 167 km/h.

Ionako je lijepa benzinska Kona, električna je još ljepša, preglednija, komfornija, bolja... Prva i najveća razlika ogleda su u izmijenjenoj masci automobila. Odstranjena je rešetka, a pridodana kromirana letvica koja se od značke vozila rasteže sve do rubova dnevnih LED svjetala. Djelomično kromirane su i ukrasne letve na vratima. Atomobil je dobio i atraktivne nove kotače. Kona EV proizvodit će se spočetka u sedam različitih boja. Kao u Minija i nekih drugih auta koji naginju sportskom izgledu, u pravilu će krov biti obojen drugom bojom.

Mnoštvo je tu tehnologije za veću sigurnost i udobnost. Automobil je opremljen sustavima za upozoravanje pred naletom na prepreku, za prepoznavanje pješaka, za osiguranje vožnje u traci (line control), za prepoznavanje prometnih znakova. Tu je i atraktivan autdiosustav Krell s osam zvučnika i potporom za pametne telefone s operacijskim sustavom Android i OSX.

Hyundai je nedavno predstavio navedeni model s električnim pogonom – prvi u potpunosti električni SUV. Nova KONA Electric stilski se ističe među električnim vozilima u klasi, što ju u kombinaciji s nultom razinom emisije čini vozilom bez kompromisa.

KONA Electric omogućuje kupcima da kombiniraju dva najbrže rastuća trenda u automobilskoj industriji - električni i SUV stil te odražava individualni stil života suvremenih kupaca koji uživaju u  zabavnoj vožnj i niskom utjecaju na okoliš. Njen mišićavi skulpturalni oblik, elegantna LED svijetla i jedinstveni detalji stvoreni su da privlače poglede.

Uz standardnu opremu dolazi 312 km dosega, dok više razine opreme donose 482 km dosega uz samo jedno punjenje. Nova KONA Electric dolazi sa dvije razine snage elektromotora – osnovnom sa 135 KS te snažnijom s 204 KS, odnosno s baterijom od 39 kWh i 64 kWh. Snažnija verzija od 204 KS ubrzava od 0-100 km/h za samo 7,6 sekundi.

Kao potvrda povjerenja i sigurnosti, tu je jamstvo na bateriju od 8 godina ili 200.000 km.

Električna Kona imati bateriju s kapacitetom 64 kWh, koja bi trebala biti dovoljna za 500 kilometara dometa s električnim pogonom. To će staviti Konau u rang sa Chevroletom Boltom, Opelom Ampera-e i Teslinim Modelom 3.

Kona će imati isti motor s 204 KS kao i Bolt, a baterija navodno dolazi od tvrtke LG Chem, čije se baterije također nalaze u Boltu. Bit će prilagođena svim električnim sustavima punjenja koji se očekuju u bližoj budućnosti.

Korejci ne zanemaruju trenutačne trendove u autoindustriji, u kojoj su u ovome trenutku dvije stvari koje ljudi jednostavno vole: električni automobili i SUV crossoveri. Njihov odgovor na to je Hyundai Kona EV, prvi potpuno električni automobil proizašao iz njihova okrilja.
Kona je najnoviji automobil iz Hyundaia, a istodobno je i najmanji u liniji SUV-ova koji su poznati po crossoverima zbog svojih ograničenih off-road mogućnosti. Unatoč tome što trenutno ne znamo ništa o izgledu nove Kone, dobili smo neke impresivne informacije o propulziji i autonomnosti. Iz Hyundaija su obećali da će Kona EV biti opremljena pogonom na prednje kotače i to jednim od najjačih električnih motora. Informacije o kapacitetu baterije još čekamo, no sa sigurnošću možemo reći kako će Kona EV moći voziti do 470 kilometara jednim punjenjem.

Hyundai 18 električnih auta u sljedeći sedam godina - U sljedećih 7 godina zgotoviti će 18 posve novih automobila koje će pokretati električna energija. U planu im je ponuditi globalnom tržištu 8 hibrida, 4 plug in hibrida, 5 posve električnih te jedno vozilo koje će dobivati električnu energiju iz vodika

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.