VIDEO: Novi auti poskupljuju i 10%! Na svaki gram CO2 iznad 95 plaća se od Nove godine kazna od 95 eura. HR postaje smetište Europe i eldorado za rabljene

Hrvatima najomiljenija Suzuki Vitara poskupjeti će nevjerojatnih 31.625 kuna. EU je učinila sve da ekološki upristoji vozni park razvijenih zemalja, a da Hrvatsku pretvori u smetište Europe i top destinaciju za prodaju izraubanih njemačkih, francuskih, belgijskih, austrijskih pa i slovenskih polovnjaka. Goran Vinovrški, čelnik Forda u Hrvatskoj tvrdi kako za ove eko kazne račun proizvođačima šalje Europa, no kako je riječ o gotovo 5 milijardi eura dodatnog poreza koji su birokrati odlučili nametnuti tvorničarima novih automobila tako je sasvim izvjesno da će se velik dio tako izazvanog poskupljenja preliti na krajnje kupce, obične građane.

VIDEO: Novi auti poskupljuju i 10%! Na svaki gram CO2 iznad 95 plaća se od Nove godine kazna od 95 eura. HR postaje smetište Europe i eldorado za rabljene Igor Stažić
19. 2. 2020

Goran Vinovrški, šef Forda u Hrvatskoj: - Cafe europska regulativa koja je stupila na snagu od 1. siječnja 2020. još će više nove automobile učiniti nedostupne Hrvatima!
EU komisija od 1. siječnja 2020. kažnjava proizvođače automobila za svaki prekobrojni gram CO2 iznad zacrtanog prosjeka od 95 grama po km u visini od 95 EUR po gramu i vozilu. To proizlazi iz rigorozne Uredbe o utvrđivanju standardnih vrijednosti emisija CO2 za nova osobna i laka komercijalna vozila, kojom EU komisija od proizvođača automobila traži da prosječno prodano osobno vozilo na tržištu EU već 2020 godine emitira iznimno niskih 95 g/km, a za svega 5% registriranih vozila je dopuštena viša emisija CO2 od zacrtane.
Prosječne emisije CO2 novih vozila se trenutno kreću između 120 – 125 g CO2/km i to za sve vrste toplinskih motora (Benzin, Diesel, Atkinson, itd). zanimljivo je da je emisija CO2 drastično padala kod prosječnog novog vozila od 2010 do 2016 (22 grama), da bi nakon toga porasla u dvije godine za 2,4 g. To se može objasniti trendovima rasta dimenzija i udjela SUV vozila, koja zbog povećanog čeonog otpora imaju i više emisije CO2 od sličnih limuzina.

Caffe regulativa ubija tržište novih auta u HR. Tako se zapravo može nazvati novi zakon koji je donijela Europska unija i koji je već od prvog dana 2020. pogodio proizvođače automobila. Posredno na kraju i kupce. I to sve navodno zbog želje da se smanji udio emisije štetnih auta u autima. Najjeftiniji auti koji sada stoje 73.000 kn mogli bi poskupjeti i za 7000 kuna, a od tako visokog rasta kupce mogu spasiti jedino trgovci koji mogu prevaliti troškove na kupce plug in, hibrida i elektroauta. Vulgarna matematika pokazuje kako će, recimo ubuduće Volkswagen T-Roc biti skuplji za proizvođača za nevjerojatnih 29.256 kuna. Upravo toliko iznosi umnožak razlike od 137 grama C02/km do zakonom propisanih "nekažnjenih" 95 grama. U ovom, baš kao i u svim drugim slučajevima matematika je krajnje jednostavna. Višak od 42 grama CO2 množi se s 95 eura. Tako dobijete povećanje od 29.526 kuna. No tu priči nije kraj, jer i na ovaj iznos valja platiti PDV u iznosu od novih 7381 kune. U tom slučaju poskupljenje je još veće i iznosi nevjerojatnih 36.907 kuna! Ajme majko što li samo čeka trgovce svih onih automobila koji zagađuju okolinu i s više od 95 grama CO2 po kilometru. I bez PDV-a ubuduće će najprodavaniji i običnim Hrvatima najomiljenija Suzuki Vitara poskupjeti 25.300 kuna. S PDV-om bit će to i povećanje od 31.625 kuna

No nije sve tako crno kako izgleda na prvi pogled, jer proizvođači strelovito pronalaze tehnološka rješenja koja smanjuju emisiju štetnih plinova, no i to košta. Očekuje nas veliko „miješanje karata“, mnoge marke koje su trenutno jako popularne će biti manje zastupljene ili će posve nestati. Opstat će jedino oni koji će proizvoditi „čiste“ aute, na obnovljive izvore energije.

Cafe regulativa stupa na snagu od 1. siječnja 2020. To proizlazi iz rigorozne Uredbe o utvrđivanju standardnih vrijednosti emisija CO2 za nova osobna i laka komercijalna vozila, kojom EU komisija od proizvođača automobila traži da prosječno prodano osobno vozilo na tržištu EU već 2020. godine emitira iznimno niskih 95 g/km, a za svega 5% registriranih vozila je dopuštena viša emisija CO2 od zacrtane. I nije ih briga kako će to napraviti. Smislili su model po kojem će svakom proizvođaču, Volkswagenu, Toyoti, Audiju, Fiatu, Peugeotu, Hyundaiju… jednostavno na kraju godine poslati fakturu za svaki gram više nego što su Caffe regulativom propisali.

Više u novom tiskanom broju Start magazina

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.