U Russelsheimu sve je više Francuza i njihova utjecaja

Opel Granland X - nakon Mokke X i Crosslanda X stiže i treći član Opelove obitelji X, koji između ostalog automatski koči, prepoznaje pješake, upozorava na umornog vozača, a uz sve diči se i odličnim voznim osobinama te prilagodljivim AFL/LED svjetlima

17. 4. 2017

Iako ga ni na koji način ne povezuju s Peugeotom i njegovim senzacionalno uspješnim modelom 3008,činjenica je da se na Granlandu X već vide francuski prsti.  Moderne, dinamične linije, cool izgled namijenjen i off-road vožnji..., samo su neki od atributa SUV-u koji treba pronaći svoje mjesto pod suncem. Mokka je bila za pola broja veća od Captura, Mazde CX3, Juka, 2008..., baš kao što je bila za pola broja manja od Qashqaija, ASX-a, Kadjara i stoga je logičan Grandland koji se sasvim priblišio kompaktnim SUV-ovima. Tim prije jer val koji nosi odličnu prodaju kompaktnih pa i manjih SUV-ova ne jenjava. Dokaz je to i da nikakvi take overi ne mogu poremetiti račune Opelu, da je globalizacija, pregrupiranje, preuzimanje, okrupnjavanje..., sastavni dio modernog biznisa.

 

Na kraju krajeva po čemu se danas automobili razlikuju, kad i oni ljuti neprijatelji znaju dijeliti i više od 50 posto dijelova. Infotainmenti, elektronika, sigurnosni sustavi, navigacije..., ionako svi kupuju od tri-četiri znana proizvođača. A sve je to izraženije i kad je riječ o kočnicama, motorima, mjenjačima... Danas svi rade sve i danas svi rade za sve. Grandland X najsvježniji je takav primjer. Opremljen je cijelim nizom vrhunskih tehnologija i s pregršt prostora.

Samo u kompaktnoj klasi udio SUV-ova narastao je sa sedm posto 2010. na današnjih gotovo 20 %. Sportski izgled novog Grandlanda X dugog 4,48 m donosi velike dimenzije kabine s napetim linijama i kratkim prevjesima.  Opel Grandland X imat će svjetsku premijeru na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu koji će se održati od 14. do 24. rujna 2017.  I kad je riječ o aktivnim i pasivnim sigurnosnim sustavima i ovaj je Opel dojmljiv: prilagodljivi tempomat s prepoznavanjem pješaka i automatsko kočenje u nuždi, upozorenje na umornog vozača, napredna pomoć pri parkiranju i kamera koja pokriva 360° samo su neke od istaknutijih značajki. Ergonomska sjedala s AGR-ovim certifikatom (Akcija za zdravija leđa), grijani upravljač, grijanje prednjih i stražnjih sjedala i poklopac prtljažnika koji se otvara jednostavnim pokretom stopala osiguravaju vrhunsku udobnost. Tu je i najnovija generacija sustava IntelliLink i osobnim pomoćnikom za povezivanje i usluge Opel OnStar, koji sada obuhvaća nove usluge kao što su rezervacija hotelskih soba1 i traženje parkirnog mjesta2. Moguće je bežično punjenje pametnih telefona putem induktivnog punjenja. Opel je još jednom ispunio očekivanja koja su mu nametnuta zbog vodeće uloge u tehnologiji svjetala i opremio Grandland X blještavim svjetlima za vožnju zahvaljujući prilagodljivim prednjim LED (AFL LED) svjetlima. Funkcije kao što su svjetlo u zavojima, pomoć pri korištenju dugih svjetala i automatsko podešavanje jamče optimalno osvjetljenje ceste ispred, osiguravajući užitak u vožnji čak i kad je mračno.

 Vozač može birati između pet načina vožnje, a sustav zatim prilagođava raspodjelu okretnog momenta na prednje kotače i omogućava ako je potrebno dodatnu vrtnju kotača te uz automatski mjenjač prilagođava točke prijelaza u drugi stupanj prijenosa kao i odziv gasa. Time se osigurava najbolje držanje podloge i stabilno upravljanje bez o obzira na to vozi li Grandland X po snijegu, blatu, pijesku ili na mokrim površinama.

 

 

 

Robustan dizajn s profinjenim detaljima: kako elegantno može izgledati jedan SUV

 

Dug 4477 mm, širok 1844 mm i visok 1636 mm, novi Opel Grandland X kul je i robustan SUV iz svih perspektiva svoje sportske vanjštine. Sprijeda se iznad zaštitne ploče nalazi rešetka s istaknutom Opelovom munjom. Kromirani bočni nosači drže logotip robne marke i kreću se van prema tankim LED prednjim svjetlima u obliku dvostrukog krila koja optički proširuju prednji dio i daju Grandlandu X snažan i robustan stav. Na poklopcu motora vidljiv je Opelov karakteristični nabor koji predstavlja Opelovu dizajnersku filozofiju prema kojoj umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost.

 

Bočni dijelovi odražavaju privlačnu kombinaciju grubog šarma SUV-a i elegantnih linija. Snažni i skulpturalni lukovi blatobrana i zaštitne obloge na donjim dijelovima karoserije daju Grandlandu X pravi off-road dojam. U suprotnosti s tim stroge linije i profinjena oštrica na donjim dijelovima vrata karakteriziraju novi Grandland X kao člana Opelove obitelji. Opcionalna dvobojna karoserija s krovom u kontrastnoj crnoj boji predstavlja još jednu razinu personalizacije. Njegov glatki spoj s ostatkom karoserije naglašava „revolucionarni“ C-nosač koji također predstavlja dinamičnu poveznicu sa stražnjim dijelom. Dizajn stražnjeg dijela Grandlanda X do najsitnijih detalja pokazuje što znači pravi SUV: širok stav, srebrna zaštita podvozja s integriranim ispušnim cijevima lijevo i desno te prije svega zaštitne obloge i tanka LED stražnja svjetla naglašavaju sportski i snažan karakter ovog novog modela.

 

Grandland X odiše istom kvalitetom i u unutrašnjosti: ploča s instrumentima i središnja konzola s dodirnim zaslonom jasno su raspoređeni i vodoravno položeni pred vozačem. Na središnjoj konzoli nalaze se tri vodoravna reda kontrola za brz i intuitivan pristup informacijsko-multimedijskom sustavu, upravljanje klimauređajem i funkcije podvozja. Površine u kabini na dodir odaju dojam visoke kvalitete, pa se vozač i suvozač osjećaju ugodno, a na svim je sjedalima udobno sjediti. Putnici mogu uživati u povišenom položaju sjedenja tipičnom za SUV-ove koji olakšava ulazak u vozilo i izlazak iz njega te osigurava dobru vidljivost. Velik međuosovinski razmak od 2675 mm osigurava i da ovaj SUV iz kompaktne klase nudi dovoljno prostora za smještaj pet osoba. A prtljažnik svojim kapacitetom od 514 do maksimalne 1652 litre nudi puno prostora za prtljagu i sportsku opremu. Uza sve te značajke Opel Grandland X može se nadmetati i s najprostranijim karavanima u kompaktnoj klasi.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.