Ovo su gradovi s najvećim prometnim gužvama na svijetu, Zagreb je jedan od takvih, no nije među top 50

London, Pariz, Bruxelles, Moskva, New York, Chicago, Rim, Bogota, Palermo i Istanbul prednjače na listi gradova u kojima vozači gube najviše vremena vozeći na posao i s posla. Svi ovi gradovi bilježe pad prometa u odnosu na 2019., a ponajviše Bogota, gdje vozači izgube 'samo' 94 sata godišnje, što je 51 posto manje nego prije dvije godine. Time je Bogota s neslavnog prvog pala na osmo mjesto. Samo Velika Britanija trpi milijarde funti štete godišnje na račun čekanja u prometu.

Ovo su gradovi s najvećim prometnim gužvama na svijetu, Zagreb je jedan od takvih, no nije među top 50 Profimedia
11. 12. 2021

Prometne gužve su nešto s čime se svakodnevno susreću, posebice, dnevni migranti, a oni tu malo mogu učiniti. A koliko su slovenske autoceste i ulazi u grad postale pune prošle godine, najviše smo se uvjerili kada je promet na cestama osjetno pao, a put do posla u sedam sati ujutro skratio se za nekoliko minuta od Kranja do Ljubljane 20 ili čak pola sata.Naravno da se ovim problemom ne bave samo Slovenci, već cijeli svijet. Ovaj je problem posebno uočljiv u Velikoj Britaniji, gdje je nedavno istraživanje Inrixa pokazalo da tamošnji vozači gube 73 sata godišnje zbog čekanja u prometnim gužvama (100 posto više nego 2020. ili tijekom pandemije). Na godišnjoj razini to je značilo milijardu izgubljenih sati ili osam milijardi funti ili 9,37 milijardi eura za cjelokupno gospodarstvo.

S ove točke gledišta London se smatra najproblematičnijim gradom na svijetu. Ove godine su tamošnji vozači u prosjeku izgubili 148 sati (lani 69), što je sat manje nego 2019., a grad ili gospodarstvo izgubili su 5,1 milijardu funti ili nešto manje od šest milijardi eura. Statistike pokazuju da se blagi pad može zahvaliti uglavnom smanjenju broja putovanja u centar grada.

V Sloveniji vse slabše

Inače, promet je najproblematičniji u europskim gradovima. Nakon Londona, Pariza, Bruxellesa, Moskve, New Yorka, Chicaga, Rima, Bogote, Palerma i Istanbula na listi gradova u kojima vozači gube najviše vremena vozeći na posao i s posla. Svi ovi gradovi bilježe pad prometa u odnosu na 2019., a ponajviše Bogota, gdje vozači izgube 'samo' 94 sata godišnje, što je 51 posto manje nego prije dvije godine. Time je Bogota s neslavnog prvog pala na osmo mjesto.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.