Ovo je Born, prvi električni model Cupre koji stiže iz predgrađa Barcelone El Born, s autonomijom i od 540 km i baterijom od 77 kW/h

Born ima bezbroj sličnosti i komponenti koje je VW već predstavio u električn om ID.3, ali španjolska izvedenica "kladi se" na dinamiku i donosi neke tehnološke inovacije. Born je dostupan s tri baterije različitog kapaciteta, kapaciteta 45, 58 ili 77 kW/h. A u kombinaciji s potonjim, prema tvorničkim podacima, nudi najduži domet do 540 km. Izravnim punjenjem može primiti struju od 125 kilovata, a na taj način se za 7 minuta može napuniti i dostići 100 kilometara.

Ovo je Born, prvi električni model Cupre koji stiže iz predgrađa Barcelone El Born, s autonomijom i od 540 km i baterijom od 77 kW/h Cupra
27. 5. 2021

Born je rođen! No, naziv novog prvog potpuno električnog modela sportske marke Cupra (koji je stvoren iz nekadašnjeg podbrenda Seata) ne dolazi iz engleskog, već iz istoimenog dijela Barcelone, EL Born. Kao Cupra, Born se kladi na dinamiku i performanse unatoč elektrifikaciji.

Silueta možda još uvijek otkriva srodstvo s Volkwsganovim modelom ID.3, ali razvoj modela, za koji se prvotno planiralo da pripada Seatu, a na kraju se pojavio kao Cupra, razdvojio se putem. Dakako, osnova je platforma MEB grupe, što znači stražnji elektromotor i pogon na stražnje kotače.

Prvi s prilagodljivim ovjesom

Međutim, izgled izražava oštrijim, hrabrijim potezima i sada prepoznatljivom Cupra brončanom bojom detalja, naravno više dinamike, zbog čega je snažniji od dvije verzije elektromotora - nudi 110 ili 150 kilovata - također dostupan u verziji e-Boost s dodatnih 20 kilovata snage, dajući Bornu ubrzanje s mjesta na 100 kilometara na sat za samo 6,6 sekundi.

Inženjeri su najviše pažnje posvetili postavkama šasije, a Born je ujedno i prvi model na ovoj platformi s prilagodljivim prigušivanjem i progresivnim upravljanjem koji mijenja omjer ovisno o uvjetima i brzini. Putnička kabina sa sportskim sjedalima i t.i. satelitske sklopke na upravljaču, koje se u osnovi - kao u ID.3 - usredotočuju na prostranost i iskoristivost.

Do 540 kilometara dosega

Born je dostupan s tri baterije različitog kapaciteta, kapaciteta 45, 58 ili 77 kilovatsati. A u kombinaciji s potonjim, prema tvorničkim podacima, nudi najduži domet do 540 kilometara. Izravnim punjenjem može primiti struju od 125 kilovata, a na taj način se za 7 minuta može napuniti i dostići 100 kilometara.
 

Na Borna ćemo trebati pričekati još malo, jer će proizvodnja ovog modela dizajniranog u Barceloni započeti u rujnu u tvornici u njemačkom gradu Zwickauu, a automobil će biti dostupan do kraja godina.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.