Ovaj legendarni mališan dobiva novo lice! Renault Clio bio je i u nas izuzetno popularan..

FOTO GALERIJA! Stiže 6. generacija nasljednika legendardnog Renaulta 5!!! Kada je početkom devedesetih prvi put izašao na ceste, izazvao je pravu revoluciju među gradskim automobilima. Popraćen maštovitom promotivnom kampanjom brzo je osvojio srca mnogih.
 

Ovaj legendarni mališan dobiva novo lice! Renault Clio bio je i u nas izuzetno popularan.. Renault
11. 4. 2023

Renault Clio jedan je od najprodavanijih automobila na europskom tržištu. Čini se da smo mi Hrvati za njega posebno vezani, jer se proizvodi u novomeškom Revozu, a brojni su radnici iz Karlovca i njegove okolice, posebice uz slovensku granicu, radili u čuvenoj tvornici. Sada mu je Renault odlučio dati novo lice, koje će se otkriti za točno tjedan dana.

Priča o Cliju započela je 1990. godine s njegovom prvom generacijom, koja je zamijenila pomalo zastarjeli Renault 5. Clio je nudio više prostora i moderniju tehnologiju, a bio je dostupan i s raznolikom ponudom motora. Proizvodnja je na kraju krenula u Novom Mestu, a i Hrvati su ga baš kao i Slovenci kasnije prihvatili za svojega. Svakako najupečatljivije verzije bile su 16V i Williams, koje su i danas vrlo popularne i poželjne. Upravo je Williams u plavoj boji sa zlatnim felgama bio nešto posebno te je iz dvolitrenog četverocilindraša iscijedio vrlo respektabilnih 108 kW (147 KS).

Sljedeća generacija došla je na tržište 1998. i predstavljala je prilično radikalan dizajnerski zaokret. Zaobljene linije i karakteristična prednja svjetla činili su ga drugačijim od svih ostalih. Korištenjem alternativnih materijala (recimo, plastika na prednjim branicima) uštedjeli su na težini, pa je vaga bila ispod jedne tone. I u ovoj generaciji pobrinuli su se za "posebnu osobu", kao što je nastao Clio V6, sa središnje smještenim trolitrenim šestocilindričnim motorom iza prednjih sjedala, znatno proširenim branicima i tragovima te dvostrukom završnom obradom ispušnog sustava . Osvježenje su donijela potpuno izmijenjena prednja svjetla, ažurirana stražnja svjetla, a osvježenje je dobila i unutrašnjost i tehnika. Proizvodio se do 2017., no proizvodnja u Sloveniji završila je dvije godine ranije.
 

Treća generacija ponovno je donijela nešto sasvim novo u dizajnu i prva koja nije ugledala pokretne trake novosadske tvornice. Automobil je dobio pet zvjezdica na testovima sudara i po drugi put je izabran za Europski automobil godine. Paleta motora malo je smanjena, a najpotentnija je bila izvedba sport koja je dobila ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa i dvolitreni atmosferski motor snage 147 kW (200 KS).

Četvrta generacija ponovno seli u Revoz. Prvi put je bio dostupan isključivo kao izvedba s pet vrata, a opremljen je svim modernim tehnologijama, a prvi put je dobio i kameru za vožnju unatrag. Svim motorima, osim najslabijem benzincu, pomogle su turbine da dišu, a prvi put se uz Clio pojavila i R.S verzija. Ne samo jedan, nego dva. Uobičajeni R.S. dobio 147 kW (200 KS) od 1,6 litrenog turbo benzinskog motora, dok je verzija Trophy imala još 15 kW (20 KS) više. Još se jedna stvar prvi put dogodila s Cliom: dvije najsnažnije verzije bile su dostupne samo s automatskim mjenjačem s dvije spojke.
 

Sadašnja, peta generacija sada ima točno četiri godine. Predstavljen je na kasnom salonu automobila u Ženevi (pa i onom posljednjem, prije konačnog oproštaja). Proizvodi se samo u Turskoj i Sloveniji, ali ponovno postavlja prekretnice među malim automobilima. Korišteni su bolji materijali, modernizirana je cijela tehnologija, od multimedije do sigurnosnih sustava, a Clio je prvi put dostupan i kao hibrid. 1,6-litreni benzinski motor kombiniran je s baterijom od 1,2 kWh i CVT mjenjačem, a nazvan je E-Tech.
 

U Revozu u ovom trenutku slave i 30 godina proizvodnje Clia u Novom Mestu. Izuzev treće generacije, sve ostale proizašle su iz ruku i strojeva dolenjske proizvodnje. Obljetnica se tako praktički poklapa s osvježenjem pete generacije koja sada dobiva novo lice. Renault će osvježenje predstaviti sljedeći utorak, 18. ožujka 2023., kada će biti otkrivena nova maska ​​automobila, više u stilu Australa i Espacea, te nova prednja i stražnja svjetla.

Preberit

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.