Proizvođači automobila konačno će prikazivati stvarnu potrošnju goriva

Novi WLTP protokol za mjerenje prosječne potrošnje goriva na snagu stupa u rujnu 2018.  pa će tako u ropotarnicu povijesti poslati NEDC protokol, koji je nastao još 1970. i u međuvremenu potpuno zastario

20. 6. 2017

Postojeći protokol za mjerenje prosječne potrošnje goriva zove se New European Driving Cycle, odnosno skraćeno - NEDC. Bez obzira na zvučno ime davno je trebao otići u povijest. Nastao je već davne 1970., a u osnovi se sastoji iz dva testa, od kojih nijedan nije realan u suvremenim uvjetima vožnje.

Prvi je gradski test s tri zaustavljanja i najvećom brzinom 50 km/h, a drugi je izvangradski s laganim ubrzavanjima do najveće brzine 120 km/h. Prosječna potrošnja računa se na kraju matematički, a uza zastarjele kriterije krivac za velike oscilacije između izmjerene i realne potrošnje goriva su i proizvođači. Naime, oni umjetno smanjuju otpore zatvarajući usisnike zraka, preklapanjem retrovizora, vozeći na gumama s tlakom većim od 4 bara…

Novim WLTP protokolom pojedinim će modelima deklarirana tvornička potrošnja narasti i više od 50 posto pa se brojni proizvođači grčevito bune protiv njegova uvođenja, ali pokušaji su jalovi. Doista je vrijeme da potencijalni kupac ima uvid u barem približno stvarnu potrošnju goriva, jer ovo dosad bio je kaos.

Kristian Sikavičev

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.