BREAKING NEWS: VW povlači proizvodnju iz Njemačke, Slovačke, Češke... i seli ju na Atlantik

Zbog skupog plina VW seli proizvodnju u Portugal, Španjolsku i Belgiji, koje su manje izložene energetskoj krizi.

Plinska kriza uzima danak i u EU automobilskoj industriji. Pogotovo u Volkswagenu. Vrlo izgledna selidba proizvodnje iz srednje Europe, iz Češke, Slovačke, Njemačke..., prema Atlantiku!

Vodilni evropski avtomobilski koncern Volkswagen se za svetovni prestol bori z japonsko Toyoto. Kai-Uwe Knoth
26. 9. 2022

Plinska kriza koja je zahvatila Europu pokazuje zube na sve više područja, pa tako i u automobilskoj industriji. Pogotovo u Volkswagenu, ili se barem tako čini, tome pridaju najviše pažnje.

Prije nekog vremena u javnost je izašla informacija da njemačka tvrtka već gomila zalihe autostakla, budući da je prirodni plin jedna od ključnih komponenti u proizvodnji stakla, pa zbog toga trenutna visoka cijena dodatno povećava proizvodnju troškovi, a problemi s opskrbom plinom će se samo povećati.

U Volkswagenu, kako prenosi portal Automotive News Europe, stoga već razmišljaju o preseljenju proizvodnje novih vozila. To se trenutno događa u matičnoj zemlji Njemačkoj, kao i u Češkoj i Slovačkoj, ukratko, u zemljama koje su u velikoj mjeri ovisne o ruskom plinu.

Rješenje je na Atlantiku

Nijemci bi se trebali odlučiti na prilično ekstremnu mjeru ako kriza s opskrbom plinom iz Rusije potraje i nakon završetka zime koja se približava. Kako je objasnio Geng Wu iz Volkswagenovog internog odjela za savjetovanje, razmatraju se mnogi scenariji, veća lokalizacija ili druge opcije. Situaciju uspoređuje s onom koja je nastala kada je nedostajalo poluvodiča, kada su bili prisiljeni tražiti alternative.
 

Alternative već postoje u Volkswagenu. Tvrtka također ima tvornice u Belgiji, Španjolskoj i Portugalu, u zemljama koje manje ovise o ruskom plinu, a više o plinu iz Atlanika, s čijom opskrbom nema problema. A ako tome dodamo da je i Volkswagen posljednjih godina zbog globalne situacije smanjio proizvodnju novih automobila, i u tim tvornicama imaju dovoljno slobodnih proizvodnih kapaciteta da barem djelomično preuzmu proizvodnju srednjoeuropskih tvornica i to na neodređeno vrijeme.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.