Predstavljen BMW Serije 8 – vrh ponude Bavaraca

U sklopu utrke za 24 Sata le Mansa održano je predstavljanje druge generacije Serije 8, koja napada Mercedes-Benz S-klase Coupe

18. 6. 2018

Prvi model zadržao se u prodaji od 1989. do 1999. godine, a pravi ga fanovi nikad nisu prežalili, premda nije bio sportski nastrojen, nego je bio GT u pravom smislu. Motor sprijeda, pogon straga, solidna prostranost, bogata oprema i atraktivan izgled bili su dobar koktel.

Na istim idejama nastao je i novi BMW Serije 8, magnet za poglede prolaznika. Već na prvi pogled otkriva kako su Bavarci ozbiljno zasukali rukave kako bi stvorili ultimativni Gran Tourer, koji nudi vrhunski koktel luksuza i sporta te se na tržištu smjestio samo pola stepenice niže od aristokratskog Rolls-Royce Wraitha.

Temelji se na platformi CLAR, a velik udio aluminija, magnezija i ugljičnih vlakana zaslužan je za masu zadržanu na maje od dvije tone. Dužinom od 484, širinom od 190, visinom od 134 te međuosovinskim razmakom od 282 centimetara, jamči dobru prostranost, ali i sportsku siluetu.

Ljubiteljima dizelaša namijenjen je BMW 840d xDrive sa 315 KS i 680 Nm, koji do stotke ubrzava za 4,9 s i postiže brzinu od 250 km/h. Onima koji su zaljubljeni u oktane nudi se M850i xDrive koji pod haubom donosi 4.4-litrenog V8 bi-turbo benzinca sa 523 KS i 750 Nm, koji se katapultira za 3,7 s i juri 250 km/h. Automatski 8-stupanjski mjenjač podrazumijeva se u svim izvedbama, kao i pogon na sve kotače xDrive.

Kristian Sikavičev - www.autopress.hr

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.