Mercedes-Benz u Europi opoziva čak tri milijuna vozila

Na servis će morati gotovo svi dizelaši, a popravak se svodi na instalaciju nove verzije softvera. Stručnjaci procjenjuju kako šteta premašuje 220 milijuna eura

18. 7. 2017

Za razliku od Volkswagena koji će razmjere afere Dieselgate platiti nekoliko milijardi eura, Mercedes-Benz prošao je poprilično jeftino. Uspio je uvjeriti nadležna tijela kako je njegov sustav za smanjenje emisija štetnih plinova zapravo samo jedna komponenta u sustavu zaštite i povećanja trajnosti samoga motora.

Naravno -  i Mercedes je plesao po rubu zakona, ali se uspio izvući takvim objašnjenjem. No, vlasnici njegovih modela pogonjenih dizelskim motorima morat će se javiti u servise. Riječ je o najmasovnijem opozivu u povijesti tvrtke, koji će samo u Europi obuhvatiti tri milijuna vozila. Na sreću vlasnika postupak će trajati oko pola sata, jer je potrebno samo instalirati novu verziju softvera, a sve mehaničke komponente ostaju iste.

Kristian Sikavičev

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.