Mazdina svjetska premijera u Tokiju

Dva automobila predstavljat će evoluciju jezika dizajna Kodo, a bit će pokazane i neke inovacije motora

Mazdina svjetska premijera u Tokiju Mazda
12. 10. 2017

Prva novost, o kojoj Mazda još uvijek ne govori, jeste klasični hatchback, u kojem Japanci predstavljaju novu generaciju svoje tehnologije motora "Skyactive". Auto će biti opremljen sustavom ubrizgavanja goriva "Skyactive-X", kao prvim takvim serijskim automobilom na svijetu. To je sustav benzinskih motora koji, zbog visokoga tlaka goriva i zraka, automatski gasi motor, što znači da nema potrebe za klasičnim svjećicama, a razina štetnih ispušnih plinova je niža.

Druga premijera bit će posve novi model Mazde, SUV-a s tri tipa sjedala i s nazivom CX-8. Najveći sportski terenac bit će opremljen novim 2,2-litrenim dizelašem, a detaljnijih informacija o tome modelu nema. Osim modela CX-8 bit će predstavljena i posebna serija postojećega modela MX-5 s oznakom "Red top".

Mazda, uz prezentaciju motora "Skyactive-X", predstavlja dugoročnu viziju ''Zoom-Zoom 2030'', koja naglašava značajno smanjenje emisije CO2. Misao vodilja ove vizije je da rješenje za smanjenje štetnih ispušnih plinova nije potpuna elektrifikacija automobila, već kombinacija elektromotora i konvencionalnih motora s unutarnjim izgaranjem, pri čemu se motore i automobile ne testira u laboratoriju, nego na otvorenoj cesti, u stvarnom okruženju. Elektrifikacija automobila tada bi ovisila o situaciji i dostupnosti izvora energije na određenome tržištu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.