KIA donosi čudesan laboratorij ideja na 4 kotača s autonomijom od 480 km, svemirskom tehnologijom i Mercedesovim "gullwing" vratima

Koncept HabaNiro predstavljen je u New Yorku i potpuno je električno vozilo s pogonom 4x4 koji isključivo na struju prelazi i više od 480 km. Radi se o vozilu s 4 sjedala koje je namijenjeno petom, najvišem stupnju autonomne vožnje, s "galebovim" vratima i koja je prva primijenio Mercedes u modelu 300 SL Gullwing,  naprednijom tehnologijom od one koju su imali astronauti kada su sletjeli na Mjesec

KIA donosi čudesan laboratorij ideja na 4 kotača s autonomijom od 480 km, svemirskom tehnologijom i Mercedesovim "gullwing" vratima Start press
26. 4. 2019

Kia je predstavila svoju viziju budućnosti električnih vozila koja izgleda fascinantno i futuristički.  HabaNira za sada je tek koncept i predstavljen je u New Yorku, u SAD-u gdje je i osmišljena. Kako su istakli "uvod je to u budućnost mobilnosti, kada će automobili skladno kombinirati dizajn, praktičnost i kreativnost. Odvažan, maštovit dizajn i visokotehnološka pomagala kao budućnost interakcije vozila
 - Htjeli smo da se ovim konceptom udobno vozite po ulicama grada, uživate u zavojitim cestama uz obalu i samouvjereno zaputite u avanture po bespućima”, rekao je Tom Kearns, potpredsjednik dizajna u Kijinom američkom dizajnerskom centru.

- Zamišljali smo vozilo za svakoga i skoro za sve. Kada smo vidjeli finalni proizvod bili smo šokirani maštom dizajnera HabaNira i njegovim laboratorijem tehnologija koje bismo htjeli imati kod kuće. I to danas.” Svojim robusnim naplacima od 20 inča, kratkim prevjesom i pozamašnim prednjim i stražnjim krajem vozila HabaNiro isijava čelične mišiće i izvanredne mogućnosti, bez obzira na to jeste li ste krenuli u trgovinu, na sastanak ili tražite zabačen kraj za ribarenje.

„Ne možemo biti ponosniji na naš dizajnerski centar”, rekao je Michael Cole, izvršni direktor i potpredsjednik Kia Motors America. „HabaNiro genijalan je proizvod znanja i mašte. Ne samo da je njegov prekrasan dizajn skladan s potrebama buduće mobilnosti, nego njegova konstrukcija i tehnologije predviđaju na kakav način će se ljudi htjeti kretati u budućnosti.”

Potpuno nova kategorija vozila
HabaNiro je kompaktni crossover isključivo zbog postojeće automobilske terminologije. Ali ga ne možemo jednostavno definirati. To je ustvari potpuno električno i svaštoliko vozilo (Everything Car tj. ECEV) – vozilo za svakodnevnu upotrebu, crossover, sportski terenac, radni prostor s vrhunskom tehnologijom i vozilo za avanture.

Vanjština koja pomiče
Za dizajn HabaNira karakteristično je energetsko uzajamno djelovanje zaštitnih metalnih sivih obloga, koje obuhvaćaju prednje kotače, protežu se do bokova i svijetlih žarko crvenih panela kod C stupa i produžuje se preko krova. Ova dva elementa stvaraju živahnu energiju i unaprijed nagnut položaj koji nagovještava kako je HabaNiro spreman za polijetanje. Ova latentna i unaprijed nagnuta energija ojačana je elegantnom karakternom linijom koja obavija prednji dio i produžava se preko ramena, a završava dinamično usmjerena prema stražnjim kotačima.

HabaNirovu masku motora, koja podsjeća na njušku morskog psa, dopunjuju svjetleće crni aluminijski “zubi” koji sliče na otvore, rezervirane za vrhunske elektronske uređaje. Konstrukcija, namijenjena električnim vozilima, omogućava postavljanje kotača na same rubove, što HabaNiru omogućava dosta širok i samouvjeren izgled.

Aluminijska zaštita podvozja, aluminijska kuka za vuču i dodaci od eloksiranog aluminija crvene boje s utisnutim imenom HabaNiro dopunjuju prestižan izgled, a ujedno i izražavaju avanturistički karakter vozila. Možda su najizrazitija dnevna svjetla koja trepere u ritmu srca što dovoljno ilustrativno predstavlja HabaNirovo energiju i govori – „Živ sam.”

Kabina bogato opremljena visokotehnološkim pomagalima
HabaNirova vrata koja se dižu, a koja podsjećaju na leptirova krila ili pak škare, nagovještavaju njegov dizajn usmjeren u budućnost. Unutrašnjost žarko crvene boje predstavlja strast i živahnost. U modernoj i prozračnoj kabini odskaču mašinski obrađena prednja sjedala s grubim uzorkom, koja izgledaju kao da lebde u prostranoj kabini. Pročišćenim površinama u kabini i suvremenom izgledu nesumnjivo doprinose i izostanak pravokutnih zaslona i klasičnih upravljačkih prekidača i gumba. Umjesto toga HabaNiro donosi projekcijski zaslon (HUD – Head Up Display) preko cjelokupne širine vjetrobranskog stakla kojim se upravlja pomoću konkavne ploče s mjeračima, s velikim interaktivnim zaslonom na dodir s tehnologijom senzoričkog odziva osvjetljenja (SLF - Sensory Light Feedback). Tehnički sustav opcijskog dijeljenja (TOSS - Technical Option Sharing System) korisnicima omogućava jednostavno kretanje između opcija na projekcijskom zaslonu.

Putnici u HabaNiru moći će udobno putovati zahvaljujući suvremenom sustavu ventilacije (PVS - Perimeter Ventilation System) koji gotovo nečujno u obliku zračne zavjese dovodi u kabinu hladan ili topao zrak. Suptilan sjaj geometrično dizajniranog poda odražava se na površinama po cijeloj kabini. Osvjetljenje kabine (LCE - Lighting Color Effect) može biti blago ili intenzivno, dok nijansa osvjetljenja može mijenjati ozračje u kabini.

Kada je uključen HabaNirov peti stupanj autonomne vožnje, upravljački obruč i instrumentna ploča se pomiču unutra kako bi vozač i suvozač dobili više prostora. Upotreba medija ili druga zabava, kao npr. gledanje filmova tijekom duge vožnje na autocesti, može se projicirati na širokom zaslonu preko cijelog vjetrobranskog stakla.

HabaNiro donosi Kijin sustav prilagođavanja vozila emocionalnom raspoloženju u realnom vremenu (R.E.A.D. - Real-time Emotion Adaptive Driving) koji su početkom godine predstavili na sajmu zabavne elektronike CES u Las Vegasu.

Sustav R.E.A.D. može pomoću tehnologije umjetne inteligencije i prepoznavanja bioloških signala analizom vozačevog emocionalnog stanja u realnom vremenu optimizirati i pojedinoj osobi prilagoditi prostor u kabini vozila. Tehnologija prati vozačevo emocionalno stanje  upotrebom senzora koji čitaju njegove izraze lica, puls i provodnost kože (elektrodermalna aktivnost). Sustav prilagodi kabinu s obzirom na ocjenu pet osjetila i tako stvara bolju sredinu. Tehnologija strojnog učenja umjetne inteligencije omogućava kreiranje osnove ponašanja korisnika, na osnovu čega slijedi identifikacija uzoraka i trendova i u skladu s tim prilagođava kabinu.

R.E.A.D. također omogućava HabaNirov sustav praćenja očiju (ETS - Eye Tracking System) sa 180-stupanjskim prikazom kamere na stražnjem kraju vozila. Sustav koristi emocionalnu inteligenciju na osnovu umjetne inteligencije za praćenje vozačeva pogleda, kada isti gleda prema vrhu vjetrobranskog stakla, gdje se obično nalazi „rikverc“ ogledalo. Umjetna inteligencija u trenu prepoznaje vozačevu potrebu da pogleda događanje iza vozila i na zaslonu odmah prikazuje sliku 180-stupanjske kamere.

Trenutno još nije u planu djelovanje umjetne inteligencije u slučaju gladi vozača, što bi vozilo izravno usmjerilo do najbliže lokacije s hranom, gdje bi vozača čekala naručena hrana, ali će tehnologija možda u budućnosti omogućavati ovakve funkcije. Umjetna inteligencija i automatizacija ne bi smjele upropastiti užitak u vožnji, čega se boje neki ljubitelji automobila, nego ga unaprijediti – predviđanjem čovjekovih potreba kako bi se što bolje fokusirao na vožnju.

Pogled u budućnost
Iako neki možda smatraju kako koncept HabaNiro neće nikada zaživjeti, Kia je u posljednjih 18 mjeseci na tržištu lansirala modele Stinger i Telluride koji su također nastali kao plod mašte. HabaNirova „leptirova“ vrata? Možda ne danas, ali je budućnost otvorena – Kia je spremna da preuzme vodeću ulogu u automobilskoj branši i odvede nas u pikantan i uzbudljiv svijet neslućenih mogućnosti.

  Dimenzije

Dužina: 4430 mm / visina: 1.600 mm / širina: 1955 mm

Međuosovinski razmak: 2830 mm
  Pogon i baterija
e-AWD s dva elektro motora (sprijeda i straga) 482 km dometa isključivo na struju
  Eksterijer
Troslojni temeljni premaz Snowdrift Pearl White
Boja karoserije Satin Metallic Granite Grey
Paneli od eloksiranog aluminija (crvena boja “Lava Red”) Naplatci dimenzija 265/50 R20
  Interijer
Mogućnosti projekcijskog zaslona na vjetrobranskom staklu (HUD):

Navigacijski sustav s obogaćenom realnošću grafičkih usmjerenja
Video prikaz kamere na stražnjem kraju (180°) umjesto klasičnog „rikverc“ ogledala

Infotainment video sistem, projiciran preko cjelokupne širine vjetrobranskog stakla sa surround ozvučenjem

3D zaslon s mjeračem brzine s 3D prikazom

Zaslon na dodir s tehnologijom senzoričkog odziva osvjetljenja (SLF - Sensory Light Feedback) s tehničkim sustavom opcijskog dijeljenja (TOSS - Technical Option Sharing System) koji omogućuje interakciju s projekcijskim zaslonom

Tehnologija R.E.A.D. koja se temelji na umjetnoj inteligenciji

Sustav praćenja očiju (ETS - Eye Tracking System) sa 180-stupanjskim prikazom kamere na stražnjem dijelu vozila

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.