VIDEO: Zeleni pakao Nordschleifea ima novog rekordera; Honda Civic Type R je najbrži auto s prednjim pogonom

Nova Honda Civic Type R očekuje se u masovnoj proizvodnji na ljeto, a s probnim primjercima u Hondinoj tvornici u Swindonu moraju biti prezadovoljni;  početkom travnja srušila je rekord za aute s pogonom na prednje kotače.  'Zelenim paklom' projurila je u rekordnom vremenu; 7 min. i 43,8 sek

VIDEO: Zeleni pakao Nordschleifea ima novog rekordera; Honda Civic Type R je najbrži auto s prednjim pogonom Honda
24. 4. 2017

Nova Honda Civic Type R je tako za tri sekunde popravila rekord koji je do pred koji dan držao Golf GTI Clubsport S (posebna ograničena serija bez stražnjih sjedala). Naravno kako je Civic, koji je postavio rekord predserijski. Ipak, u Hondi govore kako su razlike neznatne. Tvrde kako će i serijski auto biti jednako brz. Do rekorda su došli tako što su ugradili sigurnosni roll bar, a veću težinu kompenzirali su eliminirajući stražnja sjedala, baš kao u Golfu GTI. Jurilica je bila olakšana i za infotainment. Stručnjaci su izabrali i najpogodniji dan za rušenje rekorda, s atmosferskim prilikama i temperaturama koje su bile optimalne. I to ne samo za motor i bolje sagorijevanje, već i za gume i cijeli pogonski sklop.

Kako govore u Hondi, na dobar rezultat utjecalo je još nekoliko ključnih faktora, koji proizlaze iz konstrukcije novog auta. Zbog korištenje materijala s visokom tvrdoćom i krutošću, Civic Type R je 16 kilograma lakši od predhodnika. Karoseriji su za 38 posto poboljšali krutost, zbog čega je stabilniji i bolje se odaziva na upravljač. S novom viševodljivom zadnjom osovinom su smanjili naginjanje i unaprijedili ležanje i stabilnost prilikom savladavanja zavoja.

Ryuichi Kijima, Hondin šef za šasije, kazao je kako je nova Honda Civic Type R lako popravila rekord Zelenog pakla i zbog bitno širih naplataka i guma, veće međuosovinske razdaljine, nove stražnje osovine i osjetno poboljšane aerodinamike. Dodao je još kako vozači u zavoju na kraju "Metzgersfelda" obično dolaze s brzinom do 150 km/h, a njihov automobil je tu brži za dobrih 10 km/h. Za postizanje rekorda su upotrijebili upravo homologirane za cestovnu uporabu gume Michelin Pilot Sport Cup2. Teško da će serijski Type R biti opremljen istim pneumaticima.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.