PRVE SLIKE 24 mjeseca nas dijeli od posve novog VW Golfa VIII

Bilo je to godine 1975. kad su u Wolfsburgu pokrenuli proizvodnju jednog od prvog hatchbacka, Volkswagen Golfa. Bio je dugačak svega 3,75 cm, pokretali su ga agregati ne jači od 55 konjskih snaga, a suvozačev retrovizor bio je na popisu dodatne opreme. Od tada pa sve do danas Golf je taj koji nameće standarde, stoga se s nestrpljenjem očekuju 2019. i posve nova verzija kralja kompakata. Hoće li ga preuzeti struja, ili će i dalje biti lider među klasičarima?

PRVE SLIKE 24 mjeseca nas dijeli od posve novog VW Golfa VIII Bojan Perko
2. 6. 2017

Osma generacija mega popularnog kompakta i dalje će biti "nasađena" na znanu platformu MQB. Upravo platforma određuje bit automobila i kako stvari stoje ova univerzalna čelična osnova neće se zamijeniti nekom novom. Zašto i bi, kad upravo zahvaljujući platformama i to onima promjenjivih velična, zahvaljuje se hiperprodukcija, smanjivanje troškova, primjena jednih te istih dijelova u različitim modelima... Fleksibilna modularnost koja omogućava rastezanje i stezanje, razvlačenje i umanjivanje, učinila je platformu MQB jednako dobrom za Golfa, ali jednako tako i za Tourana, Passata, Tiguana, Kodiaqa, Atecu i tko bi ga više znao za koliki sveukupni broj vozila grupe kojoj pripadaju osim Volkswagena i Škoda, Seat, Audi, Porsche... Nije više daleko ni taj dan koji će upravo platformu MQB približiti i posve novom Polu, automobilu koji jedva da prelazi četiri metra, koji pripada klasi za koju se držalo da platforma MQB nikad neće biti na rapolaganju. Jer ipak je ona smišljena za nešto duže aute. Ova platforma je iznimno značajna i zbog činjneice što otvara prostor i smještaju gotovo svih raspoloživih uzdužnih Volkswagenovih agregata. Uspješnost i mogućnosti takve konstrukcijske osnove je iznimna. S time je Volkswagen značajno umanjio troškove izrade svojih automobiloa.

Kod Golfa VIII tako se sasvim sigurno zbog korištenja univerzalne platforme suštinski ništa značajnije neće mijenjati. Koliko god trust Volkswagenovih mozgova ne dozvoljava dizajnerima da se razmašu, lako bi se moglo dogoditi da nova generacija Golfa bude pravo oblikovno osvježenje. Napokon, utvrditi će oni kojima je do svježine, jer dosadašnji koncepti mijenjanja izgleda u hodu, koji se držao one da nije potrebno mijenjati ono što je uspješno, počivao je na onoj da ne treba talasati. No stvari se u autoindustriji stubokom mijenjaju. Mercedes se u samo pola desetljeća posve promijenio. I dok je sve donedavno bio simbol konzervativizma, danas je avangarda. Toliko su izmijenili izgled svojih automobila da su uspjeli napokon skinuti s leđa teret dogme da njihove aute kupuju jedino oni iznad pedeset godina starosti. U VW-u su dobro primijetili kako tu aureolu danas sve oni više dobivaju te su ispravno zaključili da će ovaj put izaći s nečim nešto revolucionarnijim. Kolike će promjene biti, ostaje tek da vidimo, no prema prvim ilustracijama koje je izradio Bojan Perko na osnovu povjerljivih izvora lako je zapaziti da će se tu događati i neke krupnije promjene. Danas se podrazumijeva da će Golf 8 loviti i najviše aktivne i pasivne sigurnosne standarde, da će ponuditi revolucionarni infotainment iz snova te da će svom silinom navaliti i na elektriku. Upravo bi Golf trebao biti predvodnik Volkswagenog take overa - onoga koji označava prešaltavanje s benzina i dizela na struju!

Tri i četiri cilindra kod klasičnih agregata plus struja i hibridi

O budućim novim motorima još nema previše riječi. Znano je kako Volkswagen uvijek s pojavom nove generacije Golfa iznenadi i s nečim revolucionarnim ispod haube. Za sada je teško otkriti što nam spremaju, osim što se možemo uloviti za njihovu strategiju koja je i danas na dnevnom redu i koja gura u prvi plan benzinske trocilindraše potpomognute turbo puhalima. Zapravo je za očekivati kako će Golf 8 u samom startu ponuditi sve ono što već znamo iz Golfa 7,5 koji je nedavno predstavljen. Osnovu će ponovo činiti turbobenzinski trocilindraš od jedne litre. Uz njega bit će tu i nešto kapacitetniji 1.4 litarski četverocilindraš mnogo veće snage i učinkovitosti... Za najmoćnije Golfove (GTI i R) na voljo će biti dvolitarski agregat s tri različite snage. Ni kod turbodizla neće biti velikih promjena. I dalje će stolovati 1,6 i 2,0, s najboljim EU6 normama.

Trostupanjska elektrifikacija

Golfu je pripala uloga elektrifikacije koncernovih brendova i modela. Osnova je lagan hibridni dodatak, kod kojega će vezu s malim startnim generatorom i motorom jamčiti pogon i uz pomoć malene baterije s kapacitetom 0,4 kilovat sata. Skrbiti će za dotok energije u elektromotor snage 15 kilovata. To će dostajati za početna ubrzanja, a i za samostalna uparkiravanja. Drugi stupanj biti će plug in hibridna tehnika, koju sad znamo iz GTE Golfa, a već od samog početka prodaje 8. po redu Golfa na raspolaganju će biti i električni e-Golf sa učinkovitom baterijom koja će omogućavati autonomiju od najmanje 400 kilometara.

Upravljanje govorom

Info-zabavni sistem u fokusu je svih proizvođača. Nimalo čudno jer nove generacije više zanima zabava koju nudi auto od njegovih performansi. U Volkswagenu upravo razvijaju sistem koji će infotainmetnom upravljati uz pomoć govornih poruka. Zaboraviti na gumbe i prekidače, zaboravite i na toutch screen..., stiže era komandiranja uz pomoć glasa. Dakako, kraj svih poznatih ciljeva najvažniji je onaj koji donosi internet. Kako se odlično umrežiti kako pametne telefone adaptirati u vožnji, kako ih učinti što korisnijim ne samo u domu, već i u vozilu... to su pitanja na koje se upravo traže odgovori u Volkswagenu. Ne zaboravimo ovdje ni na rješenja koje slijede vezane uz autonomnu vožnju.  Golf je za sve to odabrao radare. S nestrepljenjem se očekuje što to donosi kompakt koji je oduvijek bio predvodnik modernih tehnologija i vrhunskih noviteta.

piše: Tomaž Porekar · ilustracija: Bojan Perko

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.