Volksvagen Grupa napokon u Formuli 1! Audi ili Porsche bacit će rukavicu izazova Ferrariju, Mercedesu, Hondi... i to najvjerojatnije u suradnji sa Sauberom

Formula 1: VAG grupa u sezoni 2026. dio trkaćeg cirkusa! Audi ili Porsche, jedina je trenurno dvojba o tome koja će njihova marka biti u "Velikom oktanskom cirkusu" u sezoni 2026. - "Ako želite sudjelovati u motosportu, morate biti u Formuli 1, rekao je dr. Herbert Diess, šef Volkswagenova koncerna
 

Volksvagen Grupa napokon u Formuli 1! Audi ili Porsche bacit će rukavicu izazova Ferrariju, Mercedesu, Hondi... i to najvjerojatnije u suradnji sa Sauberom Red Bull
4. 5. 2022

Napisao: Andraž Zupančič

Foto: Red Bull

 

 

Time je stavljena točka na i na nagađanja o tome kada će se, i hoće li uopće, automobilski div pridružiti Formuli 1. Presudno za ovu odluku, prema Diessu, bilo je usvajanje novih pravila o motorima za sezonu 2026., kada će pogonski motori biti samo pogonjeni biogorivima. "Ako želite sudjelovati u motosportu, morate biti u Formuli 1. To je globalni sport visoke tehnologije i zato što su nam nova pravila otvorila 'tehnički prozor' i zato što će tada svi krenuti od nule, mislimo ovo je savršen trenutak”, rekao je Diess.

Dodaje i da ih to neće puno koštati, jer će zbog prepoznatljivosti ovog sporta zaraditi na tržištu, a od transfera tehnologija očekuju još više, jer su sportska pravila za 2026. godinu radikalno drugačija. Prije svega, povoljniji je, u što su se uvjerili čelni ljudi VAG grupe. Inače će 1,6-litreni V6 motor ostati u uporabi kao glavni pogonski element, ali će električni udio pogona biti povećan na 350 kW, sustav MGU-H će biti eliminiran, ), a gorivo će morati biti 100% biološko.”

“Ako ikad, onda sada”, kaže Diess, “sada je pravo vrijeme za donošenje odluke. 2026. stižu potpuno novi pogonski agregati koji će biti još više elektrificirani. Za razvoj novog pogonskog sklopa potrebne su najmanje četiri godine, pa je sada bila posljednja prilika. Ili Formula 1 od 2026. nadalje ili ne barem sljedećih deset godina. ”VAG će u Formulu 1 ući s dvije marke, Porscheom i Audijem, koje će raditi odvojeno. Očekuje se da će Porsche u budućnosti surađivati ​​s Red Bullom, čak se priča i o kupnji 50 posto cijele momčadi. “Audi je na ovom području u određenom podređenom položaju prema ugledu i tradiciji Porschea. Ali neće biti ništa manje natjecateljski“, uvjeren je Diess. Audi je trenutno u fazi pronalaska partnera, u tijeku su intenzivni razgovori s momčadi McLaren. Prema posljednjim informacijama, trenutno je mnogo više razlika od dvije dodirne točke između dva potencijalna partnera. Stoga je vjerojatnija veza s momčadi Sauber (sada Alfa Romeo), a u tijeku su i razgovori s Aston Martinom i Williamsom.

Što je s markom Volkswagen? “Ne, VW neće biti uključen u ovaj projekt, jer to nije dio marketinške orijentacije marke”, jasan je bio Diess. Štoviše, Volkswagen se u 2019. povukao iz svih motosporskih aktivnosti u kojima trkaće automobile pokreću motori s unutarnjim izgaranjem. Dok su pripreme za razvoj motora u punom jeku, obje marke su već krenule u razvoj, a Porsche je u prednosti. Što samo potvrđuje nagađanja da će se dva brenda u ovaj projekt poduzeti zasebno i da su zajednički dizajn već pomeli sa stola.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.