BMW Serije 8 uskoro kreće sa serijskom proizvodnjom

Trenutne probne vožnje u Walesu u potpunosti su posvećene konačnoj koordinaciji svih pogonskih sustava i ovjesa, a ključni je fokus na modelu BMW M850i xDrive Coupe, automobilu koji na osobito intenzivan način utjelovljuje karakteristike performansi novog luksuznog sportaša

1. 5. 2018

Potpuno redizajnirani V8 motor, najmodernija tehnologija inteligentnog pogona na četiri kotača, aktivno zaključavanje diferencijala stražnje osovine, Professional prilagodljivi M ovjes s aktivnom stabilizacijom u slučaju okretanja i integralno aktivno upravljanje (Integral Active Steering) čine savršeno usklađeni paket za fascinantni sportski doživljaj i vrhunsku udobnost.

Najupečatljivije značajke koje motor i ovjes dijele uključuju širok spektar njihovih karakteristika. Osmerocilindarska jedinica snage koja se prvi put pojavljuje u modelu BMW M850i xDrive Coupeu proizvodi upravo potrebnu količinu okretnog momenta i zvuka koji je idealan za opušteno krstarenje. S druge strane, u Sport ili Sport+ režimu rada uz značajke doživljaja kontrole vožnje, i snaga motora i zvuk motora postaju osjetno dinamičniji. Isto tako, funkcija elektronički upravljanih amortizera, sustav kontrole dinamične stabilnosti DSC (Dynamic Stability Control) i sustav pogona na četiri kotača precizno su usmjereni na odabrani režim vožnje. Postavke usmjerene na stražnje kotače u novom BMW xDrive sustavu su vidljive u svakom režimu vožnje, a posebno ambiciozni vozači imaju koristi od aktivnog zaključavanja diferencijala u prijenosu stražnje osovine, što omogućuje maksimalno prianjanje pri ubrzavanju iz zavoja.


“Ono što me uvijek impresionira kada je testiranje nove BMW-ove serije 8 Coupe u pitanju je njegova prilagodljivost”, navodi Markus Flasch, voditelj projekta BMW serije 8. “Bilo da vozač izražava svoje želje u pogledu udobnosti i sportskog rada pomoću papučice gasa ili pritiskom na tipku, vozilo se odmah prilagođava svakoj postavci”.

Niski centar gravitacije i visoke vrijednosti krutosti tijela i ovjesa čine osnovu za vrlo dinamične značajke upravljanja BMW-ove serije 8 Coupe. U slučaju modela BMW M850i xDrive Coupe, standardno integrirano aktivno upravljanje i stabilnost u slučaju okretanja služe kao dodatna pomoć okretnosti i izravnom ponašanju upravljanja. Štoviše, elektronički upravljani amortizeri mogu u svakom trenutku osigurati maksimalnu stabilnost kotača, tako da je kontakt s cestom zajamčen čak i na kratkim područjima nejednake površine.


“Novi BMW serije 8 Coupe će biti dostupan isključivo s mješovitim gumama. To nam je omogućilo koordinaciju sustava kontrole ovjesa kako bismo iskoristili potencijal širokih stražnjih kotača radi postizanja osobito sportskih karakteristika rukovanja”, komentira Jos Van As, voditelj aplikacije za suspenziju. “Nadalje, veće vrijednosti usmjeravanja na svim kotačima i posebno podešene elastokinematike rezultiraju ostvarivanjem izuzetno visokih brzina u zavoju prije intervencije elektronike. Tako oni koji žele mogu voziti na trkaćoj stazi s aktivnom DSC opcijom.”

Kao utjelovljenje vrhunske i sportske isporuke snage, nova V8 jedinica snage također odlučno pridonosi karakteristikama performansi modela BMW M850i xDrive Coupe. S obzirom da ima istu težinu kao i prethodni motor, nova jedinica snage mobilizira maksimalnu snagu koja je povećana za 50 kW/68 KS na 390 kW/530 KS. Maksimalni okretni moment povećan je za 100 Nm na 750 Nm i dostupan je na 1.800 o/min. Osmerocilindarski motor pruža snagu za sveobuhvatno razvijeni Steptronic sportski prijenos s 8 brzina koji je karakteriziran proširenjem i daljnjim skraćenim vremenima prijenosa.

“Novi V8 motor nudi upravo pravu ravnotežu između performansi i emocija, što je ono što izdvaja BMW serije 8 Coupe”, navodi Christian Billig, voditelj integracije pogonskih sustava. “Prije svega, osam cilindara savršeno se usklađuje s daljnjim razvojem Steptronic prijenosa tijekom dinamičkog ubrzavanja. Istodobno, razvoj zvuka sportskog ispušnog sustava autentično odražava isporuku snage automobila. Zahvaljujući pogonskom sustavu BMW xDrive i aktivnoj blokadi stražnje osovine, motor uvijek prenosi snagu upravo tamo gdje se najbolje može pretvoriti u voznu dinamiku.

Uz probne vožnje u Walesu, razvojni stručnjaci zaokružuju izuzetno raznolik i intenzivan program za serijski razvoj novog BMW-a serije 8 Coupe. Izvan trkaće staze i krivudavih terena, prototipovi novog modela također se ispituju na javnim cestama kako bi dobili informacije o značajkama koje su relevantne za klijente u voznim situacijama što bližim stvarnosti. One formiraju idealni dodatak informacijama prikupljenima, primjerice, tijekom zimskih probnih vožnji u Arjeplogu u Švedskoj, na terenu za ispitivanje BMW Grupe u Miramasu na jugu Francuske, u centru za ispitivanje na Nürburgring Nordschleifeu ili tijekom početnog rasporeda prilikom utrka.

BMW serije 8 Coupe izlazi na tržište tijekom 2018. Broj 8 u oznaci modela označava poziciju novog modela unutar BMW-ovog raspona proizvoda. Kao što je nekada bio slučaj s modelom BMW Z8 i trenutno modelom BMW i8, označava izrazito emocionalna i iznimno sportska vozila. Dakle, BMW serije 8 Coupe postat će ključna komponenta inicijative modela luksuznog segmenta koje je BMW Grupa odredila u strategiji NUMBER ONE> NEXT.

Tagovi: bmw

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.