Prekrasna glazbena priča mladih umjetnika ili kad zajedno zasviraju jedini hrvatski dječji simfoničari i Radovan Vlatković, prvak Berlin Radio Symphony Orchestra

Pirati s Kariba, Gospodar prstenova – Prstenova družina, Ritmos Ciganos… podigli su preksinoć na noge prepunu Dvoranu Vatroslav Lisinski. Dječji simfoničari, jedini takvi u Lijepoj našoj predstavili su se u najljepšem izdanju. Sve što su vježbali proteklih godina spojili su u sjajan koncert koji je započeo izvođenjem završnog kola opere Ero s onoga svijeta, a kulminirao zajedničkom svirkom sa svjetski priznatim glazbenikom Radovanom Vlatkovićem iz Berlin Radio Symphony Orchestra.

Prekrasna glazbena priča mladih umjetnika ili kad zajedno zasviraju jedini hrvatski dječji simfoničari i Radovan Vlatković, prvak Berlin Radio Symphony Orchestra Vedran Metelko
25. 2. 2021

Foto: Vedran Metelko

U dupkom ispunjenoj velikoj Dvorani Vatroslava Lisinskog više od 80 mladih glazbenika dvosatnim koncertom proslavilo je pet godina svoga rada. Jedini stalni simfonijski orkestar djece i mladih u Lijepoj našoj oduševio je preksinoć brojnu publiku, a kratka svirka s Radovanom Vlatkovićem, hornistom i prvakom Berlin Radio Symphony Orchestra izazvao je ovacije. Najbolji s najmlađim našim orkestrom na simboličan je način dao na značaju mladom orkestru kojeg vodi poznati glazbenik Ricardo Luque, fagotist Zagrebačke filharmonije te član Zagrebačkog puhačkog ansambla, a najpoznatiji kao osnivač i član slavnog sastava Cubismo. Ovaj umjetnik rodom iz Venezuele koji od 1990. živi u Hrvatskoj, koji se školovao se u Moskvi i Londonu svojom je idejom i silnom energijom postavio na noge izuzetan orkestar najmlađih, jedini takav u Hrvatskoj. Sve po recepturi "venezuelanske škole" koja itekakvu pažnju daje mladim glazbenicima i koja je poznata po brojnim glazbenim sastavima najmlađih, pa i onim simfonijskim. U ovoj latinoameričkoj zemlji ima ih više stotina. Orkestar Udruge SO DO- El Sistema Hrvatska oduševio je publiku u Lisinskom.
Sve što su vježbali proteklih godina spojeno je bilo u prekrasnu glazbenu priču koja je počela izvođenjem završnog kola opere Ero s onoga svijeta, a nastavila se uz zvuke skladbi - Pirati s Kariba, Gospodar prstenova – Prstenova družina, Ritmo Ciganos….. Orkestrom su ravnali dirigenti Ante Sladoljev i Gerardo Estrada Martinez. Uz Radovana Vlatkovića i Ricarda Luque najmlađima su preksinoć ritam udarali i čuveni Bruno Krajcar, hrvatski akademski glazbenik, skladatelj i kantautor te dirigenti Ante Sladoljev i Gerardo Estrada Martinez.
SO DO- El Sistema Hrvatska udruga je koja provodi program glazbene edukacije djece i mladih prema svjetski poznatom programu El Sistema. Program je nastao u Venezueli prije više od 40 godina uz veliki entuzijazam maestra i vizionara J. Abreua. Danas u Venezueli djeluje preko 600 dječjih orkestara i zborova u koje je uključeno više od 900.000 djece i mladih. U Europi se program primjenjuje u 26 zemalja okupljenih mrežom Sistema Europa čiji smo i mi član. Program je za svu djecu besplatan – time se daje šansa svima da uđu u prekrasan svijet umjetnosti.
Uz to što već pet godina zajednički sviraju mladi okupljeni u ovaj orkestar pokazali su i veliko srce te je slavljenički koncert, na inicijativu jednog od članova orkestra, postao humanitarni pa su sva sredstava prikupljena od prodaje ulaznica donirana udruzi Krijesnica koja daje podršku djeci oboljeloj od malignih bolesti, ali i njihovim roditeljima. Dobrotvornom koncertu pridružili su se i klaunovidoktori CRVENI NOSOVI koji su pomogli i nekim članovima Udruge Krijesnica u najtežim trenutcima. Koncert je održan pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i u partnerstvu s Centrom za kulturu i informacije Maksimir. U sklopu koncerta na video zidu prikazivan je i spot koji su sa Stjepanom Hauserom naši mladi glazbenici nedavno snimili u Šijanskoj šumi kod Pule te čestitke eminentnih glazbenika iz raznih krajeva svijeta u kojima djeluju ovakvi orkestri, a koji su upoznati s radom našeg simfonijskog orkestra.
Udruga aktivno djeluje već pet godina s dva centra, jednim u Zagrebu, a drugim u Istri. Njihove koncertne sezone sastoje se od mnoštva koncerata, putovanja i ljetnih turneja. Udruga „Sustav Orkestara Djece i Omladine“ – SO DO osnovana je s ciljem provođenja društveno razvojnog glazbenog programa educiranja djece i mladih ljudi putem orkestralnog muziciranja, prema filozofiji, metodologiji, načelima i modelu „El Sistema“. Osnova filozofije „El Sistema“ je, potaknuti intelektualni, društveni, moralni, duhovni i emocionalni razvoj.
- Kroz orkestar je u pet godina postojanja prošlo oko 200 djece od kojih su mnogi ostali trajno vezani za rad udruge te u njoj djeluju i danas. To ne bi bilo moguće bez 30-ak roditelja koji daju nemjerljiv doprinos i pomoć u organizaciji redovnih aktivnosti i realizaciji projekata. Udruga SO DO - El Sistema Hrvatska je jedini stalni simfonijski orkestar djece i mladih u Lijepoj našoj, a koji vodi poznati glazbenik Ricardo Luque. Taj orkestar je sastavljen od dva simfonijska orkestra koje čine stotinjak mladih glazbenika iz Istre i Zagreba. Orkestri djeluju samostalno u Istri i Zagrebu, ali se povremeno u raznim prigodama spajaju u jedan veći simfonijski orkestar.

- Udruga provodi program glazbene edukacije djece i mladih prema svjetski poznatom programu El Sistema. Jedan od ciljeva je glazbena naobrazba mladih, ali taj cilj nije i najvažniji! Najvažniji je društveni aspekt jer je program primjenjiv kao sredstvo rješavanja mnogih problema s kojima se danas mladi susreću. Glazba obogaćuje emocionalni i intelektualni razvoj, a orkestar, putem kojeg radimo – razvija osjećaj pripadnosti, potiče bolju komunikaciju, razvija timski rad, solidarnost, odgovornost prema sebi i drugima. Uz ta dva glavna sredstva našeg rada, glazbu i orkestar, vjerujemo da doprinosimo razvoju i ulaganju u mlade za koje znamo da su najbolja investicija – kažu iz udruge.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.