Teška nesreća u Češkoj: 4 mrtva i 23 ozlijeđenih u sudaru vlakova

Češki premijer Petr Fiala nesreću je nazvao katastrofom. Četiri su osobe poginule u čeonom sudaru ekspresnog putničkog i teretnog vlaka u Pardubicama u srijedu kasno navečer, rekao je ministar unutarnjih poslova Češke Vít Rakušan (STAN). Lakše je ozlijeđeno 20 osoba, a tri su teže ozlijeđene.

Teška nesreća u Češkoj: 4 mrtva i 23 ozlijeđenih u sudaru vlakova Twitter/SprinterFamily
6. 6. 2024

Najmanje četiri osobe su poginule, a nekoliko desetaka je ozlijeđeno u sudaru putničkog i teretnog vlaka u Češkoj u srijedu kasno navečer, objavile su hitne službe. Nesreća se dogodila nešto prije 23 sata u blizini glavnog željezničkog kolodvora u gradu Pardubice, stotinjak kilometara istočno od Praga, u kojem je, prema televizijskim snimkama, bilo više od 300 putnika jedan vagon iskočio iz tračnica. Na mjesto događaja stiglo je devet vozila hitne pomoći, dva helikoptera i više od 60 vatrogasaca. Prema izjavama jednog od njih, teško su se probili do ranjenika zbog teško oštećenog prvog vagona. Još nije moguće nagađati o uzrocima nesreće, rekao je ministar prometa Martin Kupka (ODS). Nesreća je prekinula promet na koridoru za Moravsku, a prema informacijama Čeških željeznica, promet će njime biti zaustavljen na duže vrijeme, a vlakovi se neće ni preusmjeravati na druge pruge.

Prema željezničkoj upravi, vlakovi su se sudarili nešto prije 23 sata na novom stajalištu Pardubice Centrum. Bolničari su objavili traumatski plan. Prema riječima glasnogovornice policije Markéte Janovská, trenutačno se ne može reći ima li stranaca među žrtvama. "Još je rano", rekla je oko 02:00.

Vatrogasci su iz vlaka spasili putnike, a neozlijeđene evakuirali u parkirane autobuse, a zatim u zgradu kolodvora, gdje im je, prema riječima Austrijanca, bila spremna pomoć psihologa. Vatrogasci su postupno uspjeli otkriti identitet svih putnika, kojih je u vlaku RegioJeta za Slovačku bilo više od 300, nitko nije nestao, rekli su. Uspostavljena je info linija 950 570 805, napisali su na društvenoj mreži X.
 

Vlakom upravlja privatna tvrtka Regiojet, ali je bio na putu za grad Čop u zapadnoj Ukrajini. Prema rasporedu, tamo bi trebao stići rano jutros nakon prelaska Slovačke. Češki premijer Petr Fiala već je izrazio sućut na mreži X i nesreću nazvao katastrofom. I ministar unutarnjih poslova i ministar prometa stigli su na mjesto sudara oko 1 sat iza ponoći, a ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan pojasnio je da je većina lakših ozljeda, a da su putnici evakuirani u zgradu željezničkog kolodvora. . Istraga o nesreći već je u tijeku, rekao je ministar prometa Martin Kupka i najavio zatvaranje glavne željezničke veze između Praga i Brna i Ostrave na nekoliko sati. Upravo se u Pardubicama dogodila najteža željeznička nesreća u povijesti Češke dogodio se 1960. godine, kada su se sudarila dva putnička vlaka i jedna osoba poginula, 118 ljudi, oko 100 ih je ozlijeđeno.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.