VIDEO: Romeo Ibrišević, zanesenjak u prirodu, uklonio je više olupina nego država: Nakon 15.000 prestao sam brojati

U petnaest godina rođeni Samoborac uklonio je iz prirodeviše otpada nego svi koji su plaćeni za taj posao, a pritom se ne samo odlično osjeća nego i zabavlja. Bili smo s njime prošli tjedan na Žumberku, uza slovensku granicu te izvadili dva Fićeka

1. 1. 2019

Autor filma: Bojan Markičević

 Za Hrvatsku bez olupina

15.000 RAZLOGA ZA VELIKO HVALA 

U Renaultovoj akciji « Očistimo Hrvatsku od olupina «,  u 15 je godina ” iz nacionalnih parkova i parkova prirode uklonjeno 15.000 limenih "krševa"! Akcija je 2007. proglašena najuspješnijim komunikacijskim projektom u svijetu,  a 2005. nagrađena je Velebitskom degenijom, kao najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša u Hrvatskoj. A sve je posve spontano započeo umjetnički fotograf Romeo Ibrišević. Istinski zaljubljenik u prirodu očitao je pravu lekciju državi. Samozatajni Samoboborac je fenomen. Dokazao je kako pojedinac može pobijediti sustav. Poput otkačena profesora, neumorna mrava, savjesna ekologa i zaigrana djeteta započeo je akciju koju društvo godinama nije prepoznavalo. Nije se obazirao na muk nadležnih i plaćenih birokrata, koji ga i dan-danas prati. Nevjerojatno jea, ali Romeo je uklonio više plehnatog rugla iz prirode nego svi kojima je to dužnost.  S livada, potoka, pašnjaka..., iz rijeka i mora izvukao je najmanje 18.000 tona čelika i drugog otpada. I ne samo to, ljudski nemar i neodgovornost zabilježio je kamerom, neupitnim svjedokom vremana u kojemu živimo. Romeo je majstor fotografije kojemu prljavština smeta, a ponajviše ona koja nas okružuje. A otkako mu se uz Renault pridružila i Hrvatska pošta, zapravo bolje rečeno lokalni samoborski poštari, priča je dobila i dodatnu dimenziju. Uprava, sindikalisti i Romeo postali su škvadra koja naprosto generira nova izvlačenja olupina. Dakako, to ne podrazumijeva samo rad. Nakon dobro obavljena posla slijedi fešta i nikome nije teško što je radio i nakon radnoga vremena. Ovo je nenaplativo, a užitak neopisiv.

 

PRIJAVITE OLUPINE

Udruga  Zelene stope (www. zelene-stope.hr) i Start pozivaju vas da prijavite olupine. Romeo i Renault nastavljaju akciju dok i posljednja limena  rugoba ne  završi na reciklaži.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.