Velika Britanija koristila rekordnu količinu električne energije iz obnovljivih izvora početkom 2020. godine

Britanske vlasti priopćile su da su polovinu ukupne električne energije u zemlji proizvele na "zeleni" način. Pomoglo im je dugotrajno vjetrovito vrijeme.

Velika Britanija koristila rekordnu količinu električne energije iz obnovljivih izvora početkom 2020. godine Pixabay
29. 6. 2020

Obnovljivi izvori energije činili su gotovo polovicu ukupne električne energije koju su stanovnici Velike Britanije koristili u prva tri mjeseca 2020. Taj porast zelene energije pomogao im je da postave novi rekord u korištenju zelene energije.

Prema vladinim službenim podacima, obnovljivi izvori energije činili su 47 posto proizvodnje električne energije u Velikoj Britaniji. Prethodni rekord koji su postavili u 2019. godini bio je 39 posto ukupne električne energije.

Vladini podaci o obnovljivim izvorima energije uključuju vjetroelektrane u Velikoj Britaniji, solarne ploče, hidroelektrane i bioenergiju. Značajan porast ukupne proizvodnje obnovljivih izvora energije u Velikoj Britaniji je iz solarnih panela i vjetroelektrana. Državni energetski analitičari napominju da je njihov broj porastao za trećinu.

Izvještaj navodi da se pokretanje novih vjetroelektrana poklopilo s vlažnim i vjetrovitim vremenom u Velikoj Britaniji početkom godine. Oluje Ciara, Dennis i Jorge pomogle su u postizanju rekordne proizvodnje energije vjetra.

Vjetroelektrane na moru dale su najveći rast obnovljive energije u prvom tromjesečju - njihova proizvodnja porasla je za 53% u odnosu na prethodnu godinu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.