Bio je "kralj" u VW-u, dizajnirao je Golf, Audi TT, Bubu..., a onda je prebjegao u Koreju gdje je bezlične Kije i Hyundaije učinio respektabilnim, a nagrađen je najvećim korejskim počastima

Peter Schreyer jedini je Europljanin koji je predsjednik Uprave neke korejske multinacionalke. Sve zahvaljujući predanom dizajnerkom radu koji je Kiju i Hyundai transformirao u respektabilne kompanije, a njihove automobile oku drage. "Roots and Wings" biografska je knjiga koja donosi zanimljive detalje o životu i utjecaju karizmatičnog Petera Schreyera.

2006. začudio je cijeli svijet, jer otišao je s čelne dizajnerske pozicije u Volkswagenu, povukao je sa sobom odane kreativce i učinio čudo na Dalekom istoku. S njime je otišao i talentirani Robert Lešnik, koji je danas čelnik dizajna u Mercedesu. Bezličnu Kiju, a potom i Hyundai pretvorio je u respektabilne brendove, a kao kruna svega bilo je njegovo imenovanje 28. prosinca 2012.  jednim od tri predsjednika Kije/Hyundaija. Predsjednik kompanije i voditelj upravljanja dizajnom u Hyundai Motor Group Schreyer naširoko je cijenjen kao vizionar koji je dizajnirao osebujne modele i transformirao marke Kiju i Hyundai.
Knjiga "Korijeni i krila" opsežna je studija Schreyerove sveobuhvatne vizije i filozofije dizajna. Vrijedna je čitanja.

Peter Schreyer najavio je prošle godine kako će čak 60 posto Hyundaija pokretati struja, a hit je Le Fil Rouge. U sljedećih 7 godina zgotoviti će 18 posve novih automobila koje će pokretati  električna energija. U planu im je ponuditi globalnom tržištu 8 hibrida, 4 plug in hibrida, 5 posve električnih te jedno vozilo koje će dobivati električnu energiju iz vodika.
 
Bio je "kralj" u VW-u, dizajnirao je Golf, Audi TT, Bubu..., a onda je prebjegao u Koreju gdje je bezlične Kije i Hyundaije učinio respektabilnim, a nagrađen je najvećim korejskim počastima Hyundai Press
3. 11. 2021

Peter Schreyer glavni je protagonista prekrasne nove knjige o svom životu i naslijeđu. Biografija jednog od najutjecajnijih dizajnera automobila vrijedno je i zanimljivo štivo. Kao predsjednik i voditelj upravljanja dizajnom Hyundai Motor Group, Schreyerov dizajn je oblikovao Hyundai i Kiu kao brendove i dao im prepoznatljiv identitet. Razvoj ovog inspirativnog dizajnerskog identiteta doveo je do njihove transformacije i razvoja Genesisa kao treće automobilske marke Grupe. Neka od značajnih postignuća Petera Schreyera u dizajnu automobila uključuju Volkswagen Golf IV, Volkswagen Bubu, Audi TT, Kia Stinger i Hyundai NEXO.

"Peter Schreyer nije samo izvanredan dizajner, on podiže i snažne emocije", rekao je Euisun Chung, izvršni predsjednik Hyundai Motor Group. "Vjerujem da će njegova priča, čiji život svojom nepokolebljivom filozofijom nadilazi barijere istočnog i zapadnog svijeta, biti motivacija za sve."

Peter Schreyer: od skromnih početaka do vodećeg dizajnera automobila

Rođen 1953. u Bad Reichenhallu u Njemačkoj, Peter Schreyer je od malih nogu pokazivao zanimanje za umjetnost. Nakon studija industrijskog dizajna na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Münchenu i dizajna prijevoza na Royal College of Art u Londonu, nastavio je raditi za Audi i za Volkswagen Grupu, na raznim pozicijama, više od 25 godina.

Godine 2006. Schreyer je dobio sudbonosni telefonski poziv s ponudom da se pridruži Kia Motors Corporation. Privučen rijetkom prilikom da krene s dizajnom korejskoh automobila iz nule, prihvatio je i postao glavni direktor dizajna za Kiju. Schreyer je bio prva osoba koja je brendu donijela snažan pečat vlastitog dizajna i razvio strategiju brenda koja se kasnije pretvorila u manifest. Bio je ključan u transformaciji Hyundaija i Kije u prepoznatljive brendove dojmljivog dizajna..

"Rad u Koreji za mene je bio vrlo korisno iskustvo. Tijekom svog boravka ovdje, naučio sam puno o sebi, o svojim korijenima, o ljudima koje sam imao privilegiju upoznati i o jedinstvenom odnosu između Koreje i Njemačke. Kako stvari su međusobno povezane i njihov kontrast uvijek me inspirira kao dizajnera," rekao je Schreyer.

"Svaki projekt sam završio s osmijehom na licu, uvijek nastojeći ostvariti naše snove. Svim srcem sam dizajner automobila i uvijek sam se smatrao sretnim što radim posao iz snova," kazao je jedini Europljanin koji sjedi u Upravi neke velike korejske multinacionalne komapnije.

"Korijeni i krila"

Tijekom karijere, Schreyer je crpio inspiraciju iz raznih izvora. Od umjetničkih pokreta kao što su dadaizam i čistoće Bauhausa do niza umjetnika, dizajnera, pa čak i glazbe, posebno u području jazza. Schreyer se kao čovjek s velikim poštovanjem prema tradiciji nikada nije plašio razmišljati izvan okvira. Davao je novi zaokret u tradiciju, a kombinirao je više stilova u nešto potpuno novo. U svom radu u Kiji i Hyundaiju, Schreyer je uspješno spojio njemačku dizajnersku tradiciju s korejskom kulturom i dizajnom. Naslov "Roots and Wings" odražava njegovu sposobnost poštivanja tradicije i naslijeđa, a istovremeno se okrilje i zakorači u budućnost – obilježje pravog vizionara. Knjiga je za svaku preporuku. Obavezno je pročitajte.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.