Trump potpisao uredbu o prioritetnom zapošljavanju Amerikanaca prije ostalih

Bijela kuća naglašava da neće tolerirati zamjenu Amerikanaca jeftinom stranom radnom snagom.

Trump potpisao uredbu o prioritetnom zapošljavanju Amerikanaca prije ostalih Unsplash
5. 8. 2020

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je potpisao Izvršni nalog o prioritetnom zapošljavanju Amerikanaca namijenjen sprječavanju zamjene američkih radnika stranim. Kako je naglašeno u izjavi Bijele kuće, Trumpova administracija "neće tolerirati otpuštanje marljivih Amerikanaca u potrazi za jeftinom stranom radnom snagom."

"Uvjereni smo da bi radna mjesta prvo trebalo ponuditi Amerikancima", rekao je predsjednik.

Uredba usmjerava savezne agencije da daju prednost Amerikancima u raspodjeli unosnih saveznih ugovora. "Bilo bi nepošteno za savezne poslodavce da kvalificirane Amerikance zamjene radnicima iz drugih zemalja", stoji u izjavi Bijele kuće.

Prema nalogu predsjednika, sve savezne agencije morat će proći internu reviziju kako bi bile sigurne da su samo građani SAD-a imenovani na konkurentna mjesta. Izvršna naredba također ima za cilj borbu protiv outsourcinga, posebno u slučaju pandemije koja je milijune Amerikanaca izgubila bez posla.

U izjavi se spominje nedavna odluka vlasti doline rijeke Tennessee da "outsourca" 20 posto radnih mjesta u tehnološkom sektoru. Prema administraciji, ova bi odluka mogla dovesti do toga da se više od 200 kvalificiranih Amerikanaca zamjeni stranim radnicima s privremenim radnim vizama, a lokalno gospodarstvo izgubi desetke milijuna dolara u sljedećih pet godina. Prema Bijeloj kući, s obzirom na rasprostranjenu krađu intelektualnog vlasništva, prenošenje outsourcinga u IT sektoru može predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

"Tijekom pandemije, predsjednik Trump održao je svoje obećanje da će na prvo mjesto staviti američke radnike. Dok se zemlja oporavlja od posljedica pandemije, predsjednik Trump poduzeo je mjere kako američkim radnicima ne bi trebalo ostati na rubu dok ih zamijeni nova strana radna snaga", priopćila je Bijela kuća. "Kako bi zaštitio radna mjesta za Amerikance, predsjednik Trump obustavio je prijem novih imigranata u tu zemlju."

Predsjednik je posebno pokrenuo reforme viznog programa H-1B kako bi dao prednost visoko plaćenim radnicima i zatvorio rupe kako američki radnici ne bi bili raseljeni jeftinom stranom radnom snagom.

Podsjetimo, Trump je u travnju 2017. potpisao uredbu Hire American Buy American, slijedeći sličan cilj.

Predsjednik je u više navrata naglasio potrebu otvaranja i održavanja radnih mjesta u zemlji. "Stvaranjem radnih mjesta preobražavamo život ljudi", rekao je, govoreći u ekonomskom klubu New York u studenom 2019. godine.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.