VIDEO-FOTO: Dvije septičke jame i Titova vila ruglo su Nacionalnog parka Plitvice koji zarađuje pola milijarde kuna

Osim 16 poznatih postoje i dva nepoznata Plitvička jezera u koja se slijevaju fekalije iz hotela i sve brojnijih apartmana, a unutar Parka još je dosta toga što nas sramoti, a jedna od većih grozota je i nekadašnje rezidencijalno zdanje koje je danas ruševina i kuća duhova.

Pisali smo o toj mega hrvatskoj sramoti pred 5 godina, no malo se toga promijenilo.

VIDEO-FOTO: Dvije septičke jame i Titova vila ruglo su Nacionalnog parka Plitvice koji zarađuje pola milijarde kuna Romeo Ibrišević
27. 1. 2024

Pripremio: Sven Stažić

Foto i video: Romeo Ibrišević

Vila Izvor na Plitvicama bila je rezidencija Josipa Broza Tita i služila je isključivo za njegove državničke potrebe. Bila je to jedna od najljepših, od mnogih koje je imao razasute širom bivše države. O njoj nitko ne vodi računa već 27 godina. Meta je iživljavanja vandala koji je iz dana u dan devastiraju sve više.

Na njoj su se iživljavali okupatori koji su od 1991. do 1995. počeli uništavanje, a ništa bolje nije ni nakon oslobođenja Plitvica. Nemar, rušilački motivi, grafiti s četiri s, ali i oni koji "veličaju" hrvatsku borbu za neovisnošću..., vide se u unutrašnjosti, ali i u okolici zdanja koje je nekada bilo jedno od najljepših u ex državi. Vandali su svuda bili i ostali isti. Stoga njihove potpise, svih boja i političkih opredjeljenja, možete zapaziti i dan-danas. Usprkos tomu što su Plitvička jezera pod zaštitom UNESCO-a, mnogo je ondje toga što nam ne služi na čast. Osim dvije septičke rupetine u koje se slijevaju fekalije iz hotela i sve brojnijih apartmana, unutar Nacionalnog parka još je dosta toga što nas sramoti, a jedna od većih sramota je i nekadašnje rezidencijalno zdanje koje je danas ruševina.

Šesnaest prelijepih sedrenih jezera sve je više ugroženo, a razina otpadnih voda i fekalija nikada nije bila viša u dva novonastala plitvička jezera – sramoti i budno čuvanoj tajni neodgovornih. Samo nekoliko kilometara od 16 svjetskih bisera prirode krša nalazi se "tajnovito" Crno jezero koje je sve veće (0,1 ha) i koje odgovorni skrivaju od javnosti. Ono je ne samo naša velika sramota, već direktno utječe na vodni sustav rijeke Une koja izvire samo nekoliko kilometara dalje. Najžalosnije je što Crno jezero dobiva konkurenciju u neposrednoj blizini, jer formira se još jedno jezero koje je odraz nemarnosti i nebrige spram prirode. Nažalost, pred koji mjesec otkrivena je još jedna ogromna septička jama koja sve više poprima dimenzije jezera.
I više je nego očito kako Plitvička jezera naprosto ne mogu izdržati toliku komercijalizaciju, ali i neodgovornost i nebrigu onih koji su zaduženi za čuvanje naših najvećih vrednota. Da to ne bude tako, da se tome stane nakraj odlučili su se pobrinuti Udruga "Zelene stope" i Romeo Ibrišević, njezin frontmen, čuveni fotografski umjetnik i još poznatiji ekolog. Odlučili su pokrenuti novi projekt čiji je cilj upozoriti na najdrastičnije hrvatske primjere ekocida.
Brigu o kulturnoj baštini Plitvičkih jezera ne samo da ima državna ustanova koja ostvaruje prihode oko 300 milijuna kuna, a posredno zahvaljujući turizmu država, iznajmljivači, operatori uprihode sve zajedno i do pola milijarde kune. Nije lijepo vidjeti takvu sramotu unutar Nacionalnog parka koji bi trebo voditi računa ne samo o prirodnim ljepotama i očuvanju okoliša. Vila Izvor je mnogo više od rezidencijalne zgrade u kojoj je uživao Josip Broz. Ona je graditeljsko i arhitektonsko monumentalno djelo i prava je ludost ne posvetiti joj pažnju. Tito ju nije niti gradio niti je u njoj provodio puno vremena, a na kraju krajeva zar bi to trebalo bitno kada je riječ o očuvanju naše tradicije, pa makar je u njoj i koju noć spavao bračni par Broz. Vila Izvor nema samo povijesni značaj, ona je naprosto bila prelijepa zgrada koja bi se dala prilagoditi sasvim drugim turističkim namjenama.

16 poznatih i dva nepoznata Plitvička jezera

Šumoviti planinski kraj sjaji i sa 16 jezera različitih veličina, koja vodu dobivaju iz brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima. Sedrene barijere, koje su nastale u razdoblju od desetak tisuća godina, jedna su od temeljnih osobitosti Parka. Poseban zemljopisni položaj i specifične klimatske značajke pridonijeli su nastanku mnogih prirodnih fenomena i bogatoj biološkoj raznolikosti.
Sedreni sedimenti oblikovani su od pleistocena do danas u vrtačama i depresijama između okolnih planina.
Novije generacije u velikoj su tajni uspjele napraviti ogroman ekocid. Ponajprije iz plitvičkih hotela, ali i sve dominantnijega turizma, na osobeni hrvatski način otpadne se vode «kanaliziraju» u samo središte Nacionalnoga parka. Formirana su već dva jezera prepuna fekalija i drugih otpadnih voda, a sve je još tragičnije jer su u neposrednoj blizini izvora rijeke Une. Takve otpadne vode putuju ravno prema Uni koja iz nosi nizvodno zagađujući okoliš i ugrožavajući floru, faunu i ljudske živote.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.