Sramotno niska izlaznost, vjerojatno će biti najmanja u cijeloj Europskoj zajednici

Do 11.30 sati glasovalo je 7,69 posto birača. Prije pet godina izlaznost je bila 2 posto viša, a na kraju je glasovalo nešto više od milijun građana.

Velika većina glavnih aktera već je glasovalo, a rezultati će biti objavljeni u 23 sata i to istovremeno u svih 27 država članica EU.

Sramotno niska izlaznost, vjerojatno će biti najmanja u cijeloj Europskoj zajednici igor stažić
9. 6. 2024

Više od 3,7 milijuna birača bira 12 hrvatskih zastupnika koji će nas predstavljati u EP-u. Hrvatska četvrti put sudjeluje u europskim izborima. Na glasačkom listiću nalazi se 25 lista s imenima 300 kandidata
Do 11.30 sati glasavalo je 7,69 posto birača, i više od dva posto manje nego prije pet godina. Do 11.30 sati na birališta je izašlo7,69 posto birača. Prije pet godina izlaznost je iznosila 9,93 posto do 11.30 sati.

Najbolji je odaziv do 11.30 sati u Ličko-senjskoj županiji - 12,04 posto, a najslabiji u Međimurskoj - 5,99 posto. Slijede Grad Zagreb, Dubrovačko-neretvanska, Požeško-slavonska i Karlovačka županija u kojima je na izbore izašlo više od osam posto stanovnika.

Na glasačkom listiću kojeg birači dobivaju je 25 lista s imenima 300 kandidata. Prvi izborni rezultati znat će se u nedjelju u 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji, državi članici Europske unije čiji birači posljednji glasuju.

Izbori za Europski parlament, na kojima će u četiri dana glasovati do 360 milijuna ljudi u 27 država članica EU-a, započeli su u četvrtak, u Nizozemskoj.

Uz 12 hrvatskih europarlamentaraca, birači u Gospiću, Raši, Rabu i Otoku Dalmatinskom u nedjelju prijevremeno biraju i svoju lokalnu vlast.

Gospićani biraju novog gradonačelnika, birači istarske općine Raša novu načelnicu, odnosno načelnika, a birači u Rabu i Otoku gradsko i općinsko vijeće.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.