Splitski "škovacin" snimio barabe kako uriniraju u spomenik Pirija u Marmontovoj, u samom centru Splita

Splićani prestali "mučati", jer doslovno im turističke horde zla pišaju po glavi! U Hvaru rigaju, pijančevaju, orgijaju i spavaju na Rivi, na kamenu kojeg su još Rimljani postavili, a novu svinjariju razularenih turista ovjekovječio je splitski djelatnik Čistoće. Ni manje ni više mokrili su u zaštićeni spomenik nulte kategorije, jednu od najpoznatijih splitskih znamenitosti.

Jelena Liović, iz "Grupa građana Geta" moli sve da ovo shvate ozbilno i da nikako to ne prikazuju kao 'humorističnu' atmosferu događaja iz gradskog kotara Grad".

Građani Splita su zgroženi, a većina komentara izgleda poput ovog Lidije Padovan:

A di su redari? Ovo svakako treba kazniti toliko da im više nikada e padne na pamet doći u Split. Malo novčano, a malo zatvorom. Neka se tako pišaju tamo odakle su. Stoka neodgojena, bahata. Benti ja ovakve goste....Stoka..... Nama ovakvi ne trebaju. Zato u Splitu treba nabildat cijene, da ovakvi zaključe da im je jeftinije stati doma.Kad nas vlastita vlada ne poštuje, kako li će tek ova bagra koja nam dolazi šporkavati zrak i uništavati život? Samo mi nije jasno zašto ih radnik čistoće koji ih je slikao nije opalio nogom u guzicu i pozvao policiju?

Splitski "škovacin" snimio barabe kako uriniraju u spomenik Pirija u Marmontovoj, u samom centru Splita Radnik splitske Čistoće/ FB Ana Peraica
21. 8. 2022

Foto: radnik splitske Čistoće - preuzeto s FB Ana Peraica

Žestoko je ragirala "Grupa građana Geta", okupljena u inicijativu Get Getanima. Napisali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Kao grupa stanara udružena u građansku inicijativu Get Getanima, smatramo nužnim reagirati na ponašanje pojedinih turista. Naime, svjedoci smo turističkih rekorda koje naš grad ostvaruje, a prepoznajući važnost ove grane djelatnosti za veliki broj naših sugrađana i poslovnih subjekata, do sada smo tek pojedinačnim prijavama reagirali prema nadležnim službama na kršenja pozitivnih zakonskih propisa.

Međutim, odavno je i zadnja kap prelila čašu strpljenja kojeg smo imali, a razumijevanja za sezonu nestalo je već nakon mjesec dana nespavanja.

"Izloženi smo teroru"


Nedopustiv je teror kojem smo cijele sezone izloženi od pojedinih turista te od strane onih koji im te usluge pružaju. Apsolutno neprihvatljivim smatramo ponašanje alkoholiziranih pojedinaca jer uriniranja i povraćanja odavno već nisu sporadični događaji, a također smo zatrpani smećem te izloženi buci i gužvi.

Podsjećamo kako je gradski kotar Grad točno što mu naziv i govori: gradski kotar, naseljen iscrpljenim stanarima koji NE žive od turizma.

Pet zahtjeva

Nastavno na sve prethodno izneseno, hitno tražimo sastanak s odgovornima u Gradu te tražimo:


1. Hitna zabrana javnog okupljanja 20 i više ljudi radi organiziranog ispijanja alkohola tzv. pub crawl i zabrana rada noćnim klubovima u naseljenim mjestima.

2. Reguliranje glazbe i koncerata uživo, zabrana korištenja zvučnika i pojačala na otvorenom te rigorozne kazne za ulične svirače koji koriste pojačala.

Fast foodovi restorani, apartmani hoteli, domaćinstva apartmani...
3. Revizija svih privremenih dozvola te pojačan nadzor nad 'sivim' zonama: fast food koji je u stvari restoran, apartmani koji su hoteli, iznajmljivanje u domaćinstvu koje je u stvari apartman i slično.

4. Žurno uvođenje noćne smjene za komunalne redare i/ili zaštitare u spomeniku kulture.

5. Zaključavanje kanti za komunalni otpad kojim se mogu koristiti samo stanari te rigorozne kazne za nepropisno odložen otpad.

Zaključno, pojedine medije ovim putem molimo da prilikom objave sadržaja iz grupe na svojim portalima NE stvaraju 'humorističnu' atmosferu događaja iz gradskog kotara Grad", stoji u objavi koju potpisuje Jelena Liović.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.