Sir Stirling Moss, vječiti drugi u Formuli 1 - Nikad nije bio svjetski prvak, a pobijedio je u gotovo svakoj drugoj utrci u kojoj je sudjelovao i zato što su mu rivali bili Fangio, Hill, Brabham

Kad smo ga pred koju godinu na Festivalu brzine u Goodwoodu pitali a koji je pilot za njega najbolji svih vremena, Sir Stirling Moss je kao iz topa kazao: - Iskreno, Kimi Raikkonen je najbrži vozač na svijetu svih vremena. In memoriam

"Umro je kako je i živio, izgledajući divno", rekla je supruga Lady Moss opraštajući se od legendarnog pilota i supruga koji je umro na Veliku subotu. Dodala je: - "Na kraju se jednostavno umorio i upravo je zatvorio svoje lijepe oči i to je bilo to."
"Sir Stirling Moss (90) najbolji je vozač koji nije osvojio Svjetsko prvenstvo Formule 1. Dokaz? Pobijedio je u gotovo polovini odvoženih utrka - 194 od 525. I to za upravljačem čak 84 (slovima: osamdeset i četiri) različita automobila, od Coopera S do Maseratija 250 F, Lotusa 18 i Mercedes-Benza 300 SLR. Stoga ne čudi što su u Velikoj Britaniji ime i prezime u Londonu rođenog vozača godinama bio sinonim za brzu vožnju. Kad bi britanski prometni policajci zaustavili vozača zbog prebrze vožnje, standardno pitanje bi bilo - Misliš da si Stirling Moss?
Moss je istovremeno bio i izuzetan čovjek, osoba snažnog karaktera i viteškog držanja. Kao engleski domoljub, želio je voziti samo engleske automobile. »Često je govorio da je bolje časno izgubiti u engleskom, nego pobijediti u stranom automobilu. Brojne engleske momčadi prve uspjehe u Formuli 1 duguju upravo Mossu - Rob Walker Racing, Vandervell Products, Connaught.... Vrhunac karijere, međutim, doživio je vozeći za Mercedes-Benz, kao drugi vozač pored Juan-Manuel Fangia. Poznat kao playboy i jedan od originalnih pripadnika jet-seta, javnost je šokirao nedavnim priznanjem da ima problema s erekcijom još od 1962. Više u print izdanju Starta te reprint ekskluzivnog razgovara našeg reportera sa Sir Stirling Mossom na Goodwood festivalu brzine.

Više u novom print izdanju Starta koji izlazi na kioske krajem travnja

Sir Stirling Moss, vječiti drugi u Formuli 1 - Nikad nije bio svjetski prvak, a pobijedio je u gotovo svakoj drugoj utrci u kojoj je sudjelovao i zato što su mu rivali bili Fangio, Hill, Brabham Mercedes Museum
14. 4. 2020

Napisali: Danijel Tomičić i Igor Stažić

Foto: Mercedes Museum

Sir Stirling Moss bio je nezaobilazni lik godinama na čuvenom Festivalu brzine u Goodwoodu, na mjestu gdje je pred pola stoljeća gotovo izgubio život u teškoj nesreći za upravljačem Lotusa. Izuzetno vitalan bio je u poznim godinama.
Sir Stirling Moss, svjetski heroj automoto utrka pedesetih i šezdesetih prošlog stoljeća umro je u dobi od 90 godina. Moss je imao najbolji učinak na utrkama svih vremena. U odnosu na broj odvoženih utrka imao je najviše pobjeda. Od 525 utrka koliko ih je odvozio, pobijedio je na njih 195! Njegov je najveći uspjeh drugo mjesto i to četiri puta za redom u Formuli 1. Imao je pegulu, jer vozio je u vremenu kad je stazama žario i palio Juan Manuel Fangio. Njegova svestranost za upravljačem i nevjerojatna prilagodba različitim bolidima označili su ga jednim od najtalentiranijih pilota svih vremena. Usprkos činjenici što je vozio kotač uz kotač i s takvim veličinama kao što je Juan Manuel Fangio, ostat će upamćena njegova rečenica koja govori tko je najbolji pilot svih vremena. Jednom je prigodom na Goodwood festivalu kazao kako je to ni manje ni više nego Kimi Raikkonen. Rekao je Sir Stirling Moss: "Iskreno, Finac je najbrži vozač na svijetu." Pobjeđivao je na najtežim i najokrutnijim cestovnim utrka svog vremena, i ne samo na utrkama F1 već i na onima poput cestovna utrke Mille Miglia na tisuću kilometara i Targa Florio. Teški sudar tijekom utrke Glover Trophy u Goodwoodu 1962. prekinuo je Mossovu trkačku karijeru. U tom je trenutku osvojio 16 utrka Svjetskog prvenstva u F1 - više nego ijedan drugi vozač u to vrijeme. U 2010. godini Moss je preživio pad s trećeg kata u svom domu u Londonu i od tada je postao nešto oprezniji, no i dalje je bio sve do 2018. redoviti gost Goodwood festivala brzine, utrke Mille Miglia.... Redovito je sudjelovao na povijesnim moto utrkama. Ubrzo je nakon toga objavio da zauvijek vješa kacigu o klin. U 2018. godini, nakon bolesti, Moss se odlučio povući iz javnog života. Umro je 12. travnja u svom domu u Londonu u krugu najmilijih. Njegovo sportsko ponašanje koštalo ga je prvenstva u F1 1958. godine kada je "branio akcije" suparnika Mikea Hawthornaa koji se okrenuo na pisti na portugalskom Grand Prixu. Osvojio je za njega šest bodova, nedostatno da ga skine s trona, a mogao je i do deset najmanje da je htio. Hawthorne je na kraju s jednim bodom pobijedio Mossa i osigurao naslov, no Moss je ostao upamćen kao jedan od veći fair play pilota i sportaša svih vremena.

Sir Moss, rođen u Kensingtonu, preminuo je na uskrsno nedjelje ujutro u svom domu Mayfair.

Stirling Moss rođen je 17. rujna 1929. kao sin zubara i amaterskog vozača utrka u Brooklandsu i Indianapolisu. Za deveti rođendan otac mu daruje mini automobil za vožnju po obiteljskom imanju, zauvijek mu usadivši ljubav prema automobilima. Devet godina kasnije započinje karijeru profesionalnog vozača, vozeći brdske utrke u Cooperu S. »Četiri godine zaredom od 1955. do 1958. bio je vice prvak svijeta u Formuli 1, a najveću pobjedu ostvario je 1955. na slavnoj utrci Mille Miglia, odvozivši 1597 kilometara otvorenom cestom u rekordnom vremenu 10 sati i 8 minuta i prošavši ciljem gotovo pola sata prije svog momčadskog kolege Juana Manuela Fangia. Karijeru prekida 1962., poslije teške nesreće u Goodwoodu za upravljačem Lotusa (četiri tjedna bio je u komi). Glumio je službenog vozača Evelyna Tremblea u originalnom filmu Casino Royale. Danas se pojavljuje još samo u utrkama povijesnih automobila.
Sir Moss ni u poznim godinama nije propuštao okupljanja ljubitelja automobila, pa tako ni čuveni Festival brzine u Goodwoodu. Tamo je razgovarao i s našim reporterom Danielom Tomičićem koji ga pamti kao vraški spretnog za upravljačem i umješnom i jednako brzom na jeziku. U print izdanju donosimo reprint ekskluzivnog razgovora.
Najveće rezultate ostvario je za upravljačem Mercedes-Benza i često je gostovao na premijerama novih modela tvrtke iz Stuttgarta. 1990. ušao je u Dvoranu slavnih motosporta, a pred deset godina dobio je i nagradu za životno djelo Međunarodnog udruženja automobilista (FIA). Najdraže su mu pobjede u britanskim automobilima (Lotus i Jaguar), ali puno češće je trijumfirao u Mercedesu i Maseratiju. Moss je vozio u vrijeme vozačkih legendi - Fangia, Hawthorna, Brabhama i Hilla

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.