Sainzu u nevolji pomogao Peterhansel, dao mu svoj amortizer kako bi jedini preostali konkurentni Audijevac nastavio utrku

Toyota, KTM i Kamaz dominiraju Dakarom, a veliko je iznenađenje Petrucci, dvostruki pobjednik iz GP-a. Nakon 5. etape koja se vozila oko Rijada učvrstili su se u vodstvu Nassser Al Attiyah i Sebastian Loeb. Audi je definitivno posustao, a Sainza je spasio kolega Peterhansel koji mu je pomogao u havariji. Francuz je pomogao u nevolji El Matadoru kojem je puknou amortizer. Stao je kraj njega, demonirao amortizer sa svojeg bolida i ustupio ga Sainzu. Španjolac je tako izgubio "samo"novih sat vremena. Francuz Sébastien Loeb bio je u petoj etapi u okolici glavnog saudijskog grada Rijada brži gotovo tri minute o prvoplasiranog u ukupnom poretku Nassera Al-Attiyaha. Bivši vozač MotoGP-a Danilo Petrucci osvojio svoju prvu etapu u Dakaru, a tinejdžer Seth Quintero ponovno je trijumfirao.

- Loeb je opteretio svoj Prodrive BRX Hunter na najjače i isplatilo mu se. Legenda off-road utrka završila je na drugom mjestu u danu iza Henka Lategana i oduzeo gotovo tri minute prednosti Qatarininu Al-Attiyahu.

- Carlos Sainz (ESP), Stéphane Peterhansel (FRA) i Mattias Ekström (SWE) imali su muke u četvrtak dok su isprobavali elektrificirane pogone svog Audija RS Q e-tron po prvi put na Dakaru.

Sainzu u nevolji pomogao Peterhansel, dao mu svoj amortizer kako bi jedini preostali konkurentni Audijevac nastavio utrku DPPI / Red Bull Content Pool
7. 1. 2022

- Pustinjski debi Talijana Petruccija postaje sve bolji jer je dvostruki pobjednik MotoGP utrke danas osvoji svoju prvu biciklističku pobjedu u Dakaru za samo dvije sekunde ispred Ross Brancha iz Bocvane.

- Lider Sam Sunderland (GBR) ostaje na čelu generalnog plasmana motociklista unatoč tome što je "GasGas" doživio drugu nesreću u dva dana, dok su Toby Price (AUS) i Kevin Benavides (ARG) nadoknadili vrijeme.

- Pobjednik Dakara iz 2018. Matthias Walkner (AUT) ostaje u vrućoj potjeri i približio se za još 30 sekundi vodećem Sunderlandu u 5. etapi, smanjivši svoj ukupni zaostatak na samo dvije i pol minute.

- Amerikanac Quintero ostvario je još jednu pobjedu u T3 etapi, što čini pet od šest dosadašnjih pobjeda u etapama (uključujući prolog), dok je kolegica Red Bull Off-Road Junior Team vozačica Cristina Gutiérrez (ESP) zabilježila drugo uzastopno četvrto mjesto kao Chaleco López ( CHI) je zadržao svoje vodstvo.

- Još jedan prikaz apsolutne dominacije Andreyom Karginovom (RUS) iz Team Kamaz Master. Rus je postigao izvrstan rezultat u kamionima 1-2-3-4, a Dmitry Sotnikov (RUS) je povećao svoje ukupno vodstvo.
 

Etapa 6 u petak bit će još jedna petlja oko bivaka u Rijadu, ovaj put u pustinjskom pijesku desno od glavnog grada Saudijske Arabije. Nakon toga slijedi zasluženi Dan odmora.

CITATI

Sébastien Loeb: "Uspjeli smo ispred Nassera, koji je imao težak posao otvaranja ceste bez motociklista ispred. Zatim smo se mimoilazili dok smo nalazili put do cilja. Nažalost, bilo je nemoguće pobijediti danas Nassera s više od tri minute."

Carlos Sainz: "Nije bila baš dobra faza za nas. Počelo je dobro, ali onda smo razbili amortizer i izgubili puno vremena. Moram zahvaliti Stephaneu koji je stao i dao mi svoj amortizer kako bih mogao nastaviti."

Danilo Petrucci: "Kada sam danas krenuo, brzina mi nije bila u fokusu. Radio sam na navigaciji. Onda sam nakon nekog vremena počeo bacati. Ponovno sam popustio u dinama, jer sam još uvijek zabrinut za gležanj."

Sam Sunderland: "Ozlijedio sam vrat i rame. Bio sam više-manje u načinu preživljavanja danas i samo sam pokušavao ne izgubiti previše vremena. U dinama sam mogao malo gurati, ali bio je to prilično težak dan."

Matthias Walkner: "Bila je to lijepa specijalna faza do oko 100 km. Sustigao sam Sama i onda smo ostali zajedno. Stalno smo se motivirali da guramo. Bio je jedan čudan trenutak s točkom puta, ali nisam previše izgubio vrijeme ovdje. Općenito sve ide po planu."
 

2022 Dakar Rally Standings after Stage 5

CAR RACE TOP 5
1. N. AL-ATTIYAH (QAT) TOYOTA 17:24:23
2. S. LOEB (FRA) BRX +35:10
3. L. ALVAREZ (ARG) TOYOTA +51:15
4. Y. AL RAJHI (SAU) TOYOTA +54:46
5. V. VASILYEV (RUS) MINI +1:07:52

BIKE RACE TOP 5
1. S. SUNDERLAND (GBR) GAS GAS 19:01:50
2. M. WALKNER (AUT) KTM +02:29
3. A. VAN BEVEREN (FRA) YAMAHA +05:59
4. D. SANDERS (AUS) GAS GAS +08:01
5. L. SANTOLINO (ESP) SHERCO +15:27

TRUCK RACE TOP 5
1. D. SOTNIKOV (RUS) KAMAZ 19:09:20
2. E. NIKOLAEV (RUS) KAMAZ +09:53
3. A. SHIBALOV (RUS) KAMAZ +26:27
4. J. VAN KASTEREN (NLD) IVECO +52:16
5. A. LOPRAIS (CZE) PRAGA +01:01:13

LIGHTWEIGHT PROTOTYPE (T3) TOP 5
1. F. LOPEZ CONTARDO (CHL) CAN-AM 20:38:29
2. S. ERIKSSON (SWE) CAN-AM +22:16
3. P. PINCHEDEZ (FRA) CAN-AM +2:05:38
4. F. ALVAREZ (ESP) CAN-AM +2:19:25
5. C. GUTIERREZ (ESP) OT3 +2:22:20

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.