Prof. dr. sci. Igor Štagljar: Kako zaustaviti spiralu smrti i kako su Kinezi u samo 3 mjeseca od 81.000 oboljelih došli na 0. NEMOJTE SE DRUŽITI MJESEC DANA

Dajte ljudi, molim Vas, budite odgovorni u sljedećih 4-6 tjedana i nemojte se družiti! To znači da MORATE biti doma koliko je više moguće, počevši od sada. Jedini način da spriječimo širenje ovog virusa je društveno distanciranje. Jedino teškim mjerama, karantenom, socijalnim distanciranjem i obavezno čitajte Igora Rudana, Gordana Lauca i slušajte Vili Beroša i njegovu ekipu.

Prof. dr. sci. Igor Štagljar: Kako zaustaviti spiralu smrti i kako su Kinezi u samo 3 mjeseca od 81.000 oboljelih došli na 0. NEMOJTE SE DRUŽITI MJESEC DANA Sam Motala
18. 3. 2020

Napisao: Igor Stažić

Snimio: Sam Motala

Adaptacija infografika: Branimir Klarić

Pitali smo prof. dr. sci. Igora Štagljara kako je moguće da je Kina u manje od tri mjeseca došla od brojke od 81.000 oboljelih od COVID-19 na 0 u jednom danu i eto što nam je znanstvenik sa Sveučilišta u Torontu odgovorio kako je najbitnija:

- VAŽNOST SOCIJALNOG DISTANCIRANJA

Dajte ljudi, molim Vas, budite odgovorni u sljedećih 4-6 tjedana i nemojte ići van među ljude. To znači da MORATE biti doma koliko je više moguće, počevši od sada. Jedini način da spriječimo sirenje ovog virusa je društveno distanciranje. Ne sutra, već DANAS! I, čitajte Igor Rudan & Gordan Lauc objave - informirajte se od najboljih i najkompetentnijih stručnjaka!
Socijalno distanciranje ne znači da ne smijete izaći u šetnju ili ići na jogging van u prirodu! Da, naravno da smijete ali ne smijete biti u kontaktu s ljudima ... hajdemo svi na Sljeme ili Marjan, samo nikako zajedno! Nemojte molim Vas biti kao Jura Stublić & Film "Neprilagođen" :)
https://www.youtube.com/watch? v=JPOPVh7p0fw

Prema profesoru Igoru Štagljaru Kinezi su "satrli" COVID-19 ponajprije zbog mogućnosti autoritativnog provođenja teških mjera.
- Zato što su najstrožim mjerama karantene zabranili ljudima da izlaze na četiri tjedna te su na taj način spriječili nove infekcije. Tj u ta 4 tjedna potencijalni asimptomatični prijenosnici virusa više nisu mogli zaraziti ljude “en mass”. Asimptomatičan nositelj je onaj koji ne pokazuje znakove bolesti, ali ima virus i može ga jednostavno proširiti

Jučer sam objavio kratki osvrt (na engleskom) putem kojeg sam želio objasniti izuzetnu važnost socijalnog (društvenog) distanciranja tijekom COVID-19 pandemije. Sada bih želio objasniti isto to samo na hrvatskom. Zahvaljujem Igor Stažić i STARTnews na svesrdnoj pomoći glede priprave ovih infografika.

Mi se i više od toga zahvaljujemo profesoru Štagljaru kojeg smo mislili zateći sljedećim pitanjem, no odgovor koji smo dobili u velikoj mjeri "pije vodu", uz nadopunu kako je "socijalno distanciranje" puno lakše provesti u zemlji poput Kine koja može vrlo lako i jednostavno provesti autoritativne promjene, za razliku od Europe, a posebice južnjaka, Talijana i Španjolaca koji pozivajući se na demokraciju čini u prenesenom smislu riječi samoubojstvo.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.