Macron: "Prepuštanje naše opskrbe hranom je ludost!" Francuski "Konzum" već nabavlja 95% voća i povrća iz Francuske, treba li i Hrvatska narediti svojim trgovcima isto

Mogu li Plenković i Primorac, poput Macrona i Le Mairea narediti trgovcima da prodaju prije svega domaće voće i povrće, hranu, meso, ribu... Francuski trgovački lanac Carrefour već nabavlja 95% voća i povrća iz Francuske.
“Prepuštanje naše opskrbe hranom […] drugima je ludost. Moramo vratiti kontrolu” izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron. ZAJEDNIČKO TRŽIŠTE U KRIZI. Francuzi se okreću domaćim poljoprivrednim proizvodima jer ne žele da ih reketare i da budu ovisni

Macron: "Prepuštanje naše opskrbe hranom je ludost!" Francuski "Konzum" već nabavlja 95% voća i povrća iz Francuske, treba li i Hrvatska narediti svojim trgovcima isto EU Parliament
5. 3. 2024

Francuski ministar financija Bruno Le Maire uputio je vapaj nacionalnim lancima supermarketa koji glasi: “Prodajte domaće proizvode”.
Trgovački lanci prihvatili su ovaj poziv na, kako ga je nazvao Le Maire, ekonomski patriotizam. Francuski trgovački lanac Carrefour već nabavlja 95% voća i povrća iz Francuske. Vodeća organizacija francuskih trgovačkih lanaca, La Fédération du Commerce et de la Distribution, najavila je da kada jednom strani svježi proizvodi nestanu s polica, oni neće biti zamijenjeni.

“Prepuštanje naše opskrbe hranom […] drugima je ludost. Moramo vratiti kontrolu” izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u svom govoru samo dva tjedna prije nego je Le Maire najavio ovu ekonomsku mjeru. No, za Europsku uniju koja je izgradila komplicirano tržište poljoprivrednih prehrambenih proizvoda s prekograničnim lancima opskrbe, francuski poziv na fokusiranje na unutarnju opskrbu hranom predstavlja problem.

Lanci opskrbe razbijeni zatvorenim granicama
Pandemija koronavirusa već uzrokuje poremećaje u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u Europi, s potencijalnim posljedicama u godinama koje dolaze. Europski odgovor na pandemiju koronavirusa sam po sebi bio je izrazito spor, a Bruxelles poprilično neuspješan u naporima da ujedini EU u zajedničkoj borbi protiv pandemije. Unija koja se godinama dičila svojim otvorenim granicama i jedinstvenim tržištem fragmentirala se preko noći kako su države članice zatvarale svoje granice uslijed straha od širenja koronavirusa. Zatvorene granice drastično su usporile lance opskrbe kreirajući višesatna čekanja prelaska. No, nije ugrožena samo kratkotrajna opskrba hranom, poljoprivrednici trebaju gnojiva i sjeme kako bi mogli započeti novu poljoprivrednu sezonu. U suprotnom, EU riskira produženje krize i u sljedećoj godini.
Očuvanje jedinstvenog tržišta
Zajedničkom izjavom organizacije FoodDrinkEurope, koja predstavlja europsku industriju proizvodnje hrane i pića te drugih glavnih sudionika u europskom lancu opskrbe hranom, pozvane su države članice EU-a da zajedničko tržište drže otvorenim.
“Naša sposobnost osiguravanja hrane za sve ovisit će o očuvanju jedinstvenog tržišta EU”, rečeno je.
Europska komisija je 23. ožujka zatražila od država članica da uspostave “zelene trake” kojima je prioritet bio prelazak robe preko granice s maksimalnim kašnjenjem od 15 minuta.
Još prije pandemije, veliki europski poljoprivredni proizvođači-Francuska, Italija i Španjolska poticale su Europsku uniju da odobri veću zaštitu nacionalnih proizvoda. Sada, kad koronavirus prijeti toj dragocjenoj nacionalnoj industriji, zemlje provode vlastite mjere održavanja prehrambenog sektora živim, dok se Bruxelles bori za oživljavanje jedinstvenog tržišta.
Među europskim zemljama, Francuska prednjači u stavljanju francuskih poljoprivrednih interesa na prvo mjesto tijekom pandemije. Za gastronacionaliste, pandemija koronavirusa mogla bi se pokazati prigodom za slabljenje Bruxellesa u vezi s poljoprivrednom politikom, a može nagovijestiti i početke većeg pomaka prema ekonomskom nacionalizmu širom Europske unije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.