Pojavila se prva panorama Marsa - sastoji se od 142 fotografije!

Istraživači iz NASA-e objavili su prvu panoramu Marsa. Omogućit će znanstvenicima detaljno proučavanje površine planeta.

Pojavila se prva panorama Marsa - sastoji se od 142 fotografije! Youtube
4. 3. 2021

NASA-in rover Perseverance poslao je na Zemlju detaljnu panoramu od oko 360 stupnjeva u blizini kratera Jezero. U ovom dijelu planeta prije milijarde godina postojalo je jezero i riječna delta.

Fotografija se sastoji od 142 pojedinačne slike snimljene Perseveranceovim sustavom kamere Mastcam-Z. Snimka je snimljena tri dana nakon što je rover sletio na planet.

Istraživači su objasnili da je Mastcam-Z sustav dvostruke kamere s funkcijom zumiranja. Stoga uređaj omogućuje kameri da zumira, fokusira i snima video visoke razlučivosti. Uz to, kamera može snimati panoramske boje i 3D slike površine planeta.



Kamere će znanstvenicima pomoći u procjeni geološke povijesti i atmosferskih uvjeta kratera Jezero. NASA također želi identificirati stijene i sedimente viđene na panorami. Pomoći će u prepoznavanju stijena i sedimenata, kao i u određivanju stijena koje bi rover trebao prikupiti za povratak na Zemlju u budućnosti.

NASA također napominje da su već objavili 5.600 slika Marsa u visokoj rezoluciji. Korisnici mogu glasati i odabrati najbolje fotografije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.