Rastrošni benzinci i dizelaši te VW Jetta i Mercedes G klase najveće su zvijezde Detroit Motor Showa 2018.

Prvi grand slam autosalon 2018. započeo je glamuroznom prezentacijom klasičnih benzinskih i dizelskih izvedenica velikog povratnika, VW Jette koju je u satelitskom prijenosu predstavio Dr. Herbert Diess.

Osim kultne Jette na NAIAS-u se još kočopere Mercedes G Klase, BMW X2, Ford Edge ST

Rastrošni benzinci i dizelaši te VW Jetta i Mercedes G klase najveće su zvijezde Detroit Motor Showa 2018. VW promo
14. 1. 2018

Napisao: Lukas Miošić

Godina 2018. nije mogla bolje početi za ljubitelje automobila - 13. siječnja u večernjim satima Detroit auto show započeo je svoj program ekskluzivnom večerom, izložbom umjetnina i vrijednih automobila na tradicinalnom "Gallery nightu". Sinoć je održano i pompozno predstavljanje VW Jette. Dr. Herbert Diess u direknome je satelitskom prijenosu nakratko zaboravio elektroautomobile i nove tehnologije te stavio u žižu interesa jedan od najkultnijih automobila svih vremena. Jetta se na velika vrata vraća, a sasvim je izvjesno kako će vrlo skoro dobiti i svoja hibridna i električna izdanja.

Jetta Volkswagen

Novinari će se morati strpjeti do nedjelje kada počinje prvi "press day", a javnost će pričekati do 20. siječnja kako bi mogla obići sajam.

Za nas koji nismo u mogućnosti skoknuti preko Bare na nekoliko dana, kolege iz Detroita su omogućili online prijenos na svojim internetskim stranicama.

https://naias.com/livestream/

Od Detroita možemo očekivati pregršt novih modela za američko tržište, kao i neke poput Mercedesa i Lexusa namijenjene globalnome tržištu. Neki od modela koje smo izdvojili su:

BMW X2

 bmw x2

Za početak jedan model s kojim se publika mogla upoznati putem društvenih mreža, ali je prvi puta predstavljen uživo. BMW X2 najnoviji je BMW-ov SUV s platformom UKL2, kakvu ima i Mini Countryman. Zasad se o tome modelu zna da je njegova deklarirana potrošnja između 4,5 i 6,3 l/100 km i da je emisija CO2 od 118 do 144 g/km.

BMW i8 coupe

 bmw i8 coupe

Jedan je od "najuzbudljivijih" modela ove godine. Poboljšani i8 coupe s hibridnim pogonom i ukupno 375 konjskih snaga zasigurno će pljeniti pažnju u Detroitu. Potrošnja bi trebala biti samo 1,9 benzina na /100 i 14 kWh električne energije u kombiniranoj vožnji, s maksimalnim kapacitetom baterije 11,6 kWh.

Ford Edge ST

 ford edge st

Kakav bi to autošou bio u Sjevernoj Americi bez jednog od najpoznatijih proizvođača automobila iz Detroita. Ford se odlučio pohvaliti svojom novom ST verzijom Edgea s 2,7-litreni motorom s 335 konjskih snaga i 515 Nm okretnoga momenta. Prijenos te snage na cestu mu omogućuju mjenjač s 8 brzina i pogon na sva četiri kotača s 21-inčnim felgama. Jedini nedostatak je što će Europaljani morati još malo pričekati do dolaska modela u malo izmijenjenom izdanju na njihova tržišta.

Infiniti koncept

 Infiniti koncept

Novi Infinitijev koncept nazvan Q Inspiration je prvi koncept koji je kreirao novi direktor dizajna Karim Habib, nakon prelaska iz BMW-a. Možda i najmisteriozniji s ovog popisa, jedino što o njemu znamo pouzdano je dio njegova izgleda, s ove slike koju je Infiniti pustio u javnost. Kruže glasine kako bi mogao imati električnu izvedbu, no zasada možemo samo pretpostaviti kako će poslužiti kao inspiracija budućim modelima Nissanova premium brenda.

 Jeep Cherokee

 Jeep cherokee

Došao je novi redizajnirani Cherokee. Jeep je u javnost pustio brojne slike novoga Cherokeeja pa su pravi ljubitelji već s njim upoznati, međutim tehničke detalje ćemo morati pričekati službeno predstavljanje na sajmu. Zasada je najavljeno samo kako će imati ekonomičnije motore.

 Lexus LF-1 Limitless

 lexus lf-1 limitless

Još jedan uzbudljivi novi koncept je Lexusov LF-1 Limitless. Sudeći po slici, u budućnosti nas očekuje novi crossover sličan Toyotinom C-HR modelu. Dizajnirao ga je japanski studio CALTY u južnoj Kaliforniji i trebao bi biti nešto najluksuznije što će Lexus ubuduće imati u ponudi.

Mercedes-AMG CLS 53

 Mercedes amg cls 53

Tek što su predstavili novi CLS-a, iz Mercedesa su već najavili i novu AMG izvedbu ovoga coupea s četverim vratima. Ljubitelje brze vožnje obradovat će Mercedesov novi 3,0 twinturbo motor sa 6 cilindara.

 Mercedes G-Klasa

Mercedes G-Klasa

No to nije sve od Mercedesa. Detroit će počastiti i novom G klasom. Na ovome SUV-u s novim podvozjem Nijemci su više pažnje pridali njegovim terenskim mogućnostima i komforu nego na prošloj izvedbi, ali sam model dosta je poznat javnosti, osim objavljenih i neobjavljenih slika, neki novinari imali su i priliku i isprobati ga.

MINI hatch

 Mini hatch

MINI-jev hatchback će u 2018. ući s inovacijama u dizajnu. Prednja maska je malo redizajnirana, a zadnja svjetla će odsada biti u obliku britanske zastave. U unutrašnjosti ćega krasit novi 6,5-inčni ekran i mogućnost izvedbe s kožom, dok se među tehničkim detaljima ističe dvostruka spojka uz manje izmjene na motoru kako bi iz njega izvukli bolje brojke.

 Nissan koncept

 

Nissan se priprema pokazati novi koncept. Zasad nema gotovo nikakvih informacija o njemu, jedino se može pretpostaviti kako je možda riječ o SUV-u, s obzirom na slogan "Zamislite svijet u kojemu se snaga koristi za zaštitu", prema nekima aludirajući na snažniju konstrukciu SUV-a. Još su poručili kako je "tradicija most prema budućnosti", što bi moglo značiti kako će se fokusirati na automobile s električnim i hibridnim pogonom, a možda čak i samovozeće aute.

 Volkswagen Jetta

 

I za kraj "narodni" auto će predstaviti novu, 7. generaciju Jette. Prema objavljenim slikama imat će dosta sličnosti s Volkswagenovim Arteonom s četirima vratima, a podvozje će biti već provjerena VW-ova platforma MQB, koju imaju skoro svi VW-ovi modeli, od Pola do T-ROC SUV-a.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.