DESNA RUKA, LIJEVI DŽEP! Ovo je 100 godina zatvora za Fabrisa Peruška, Plenkovićevog povjerenika ili po običaju NEMA AFERE ZA 24 SATA!

PITAMO VAS: Hoće li DORH nakon ovog reagirati i vrijedi li išta kad zagrmi predsjednik antikorupcijskog vijeća? Nikola Grmoja: “Nema tog Plenkovića i Vujnovca koji će spasiti Peruška od zatvora, oštetio je Fortenovu za 66 milijuna eura”!

Grmoja tu malo griješi, jer po Zakonu o trgovačkim društvima još veću odgovornost od direktora ima Nadzorni odbor kompanije.

Znači li to da će se tražiti odgovornost ne samo za Fabrisa Peruška već i za Pavao Vujnovca, Ivicu Mudrinića,Vsevolod Rozanova, članove upravnog odbora te Maksima Polotaeva i Damira Spudića.

 
 

 
 
 

DESNA RUKA, LIJEVI DŽEP! Ovo je 100 godina zatvora za Fabrisa Peruška, Plenkovićevog povjerenika ili po običaju NEMA AFERE ZA 24 SATA! Patrik Macek / Pixsell
8. 1. 2024

Nikola Grmoja, šef saborskog antikorupcijskog vijeća u ponedjeljak je u Saboru iznio saznanja o kaznenim djelima kojima je, kako tvrdi, Fabris Peruško oštetio Fortenovu u korist Pavla Vujnovca i na taj način mu omogućio preuzimanje kompanije.

“Moram ići u detalje i daleko u prošlost i radi istražnih organa i radi javnosti,” započeo je danas pompozno najavljivanu press konferenciju Nikola Grmoja, predsjednik antikorupcijskog vijeća te nastaviio:

“Očekujem da nakon što iznesemo informacije i dokumente da u roku nekoliko dana istražna tijela, USKOK i DORH i policija, pokuca na vrata Plenkovićevog povjernika Peruška. On je omogućio Vujnovcu da preuzme Fortenovu i tako oštetio Fortenovu za 66 milijuna eura. Imamo dokumentaciju koja to dokazuje.”

Zatim je Grmoja krenuo u pojašnjavanje modus operandija čelnika Fortenove, nekada Agrokora u predstečaju, ključnog čovjeka u preuzimanju komanijie Ivice Todorića.

- Svojedobno su otvarane kompanije koje su bile skrivene kompanije Agrokora, a čime je Todorić osigurao sporazum da njegova kompanija može u svakom trenutku otkupiti tvrtke za jedan euro, a kasnije za 200.000 eura te tako osigurati vlasništvo nad vrijednim zemljištima.

Grmoja je rekao kako je sve išlo po planu dok se nije dogodio Lex Agrokor. Ustvrdio je kako je Peruško znao da su Stela nekretnine i Ciglana nekretnine skrivene firme Fortenova grupe.

“Peruško je znao da su Stela nekretnine i Ciglana nekretnine skrivene firme Fortenova grupe kao i da je njemu osigurana call opcija povratka vlasništva za samo 200.000 eura, Peruško odbija ponudu Zagrebačke banke za refinanciranjem ili otkupom potraživanja,” rekao je Grmoja i dodao kako je ‘Peruško najednom sklopio nagodbu s kompanijama nakon što ih je preuzeo Vujnovac‘.

“Ulogom od samo 16 milijuna eura dobivaju nekretnine u vrjednosti 56 milijuna eura i 26 milijuna eura. Tu je učinjena šteta Fortenova grupi od 66 milijuna eura. Ali to nije sve, sad se sklapa novi ugovor o najmu ovih prostora za 2,6 milijuna eura godišnje“, pojasnio je Grmoja.

Iako, kako je rekao, nikada do sada nije podnio kaznenu prijavu, sada će to učiniti.

“Ja sam predsjednik antikorupcijskog vijeća, nikad nisam podizao kaznenu prijavu jer sam čekao da institucije rade svoj posao, ali sada vidim da je DORH okupiran. Ovo je megakriminal, ovo je sto godina zatvora za Plenkovićevog povjerenika. Ovo je okupirana država u kojoj je sve dano na pladnju tajkunu Vujnovcu,” poentirao je Nikola Grmoja.

Novac je osiguran, navodi, tako da Agrokor Hrvatska financijskim zajmom prebaci novac Agrokor Zug Švicarka, koji dalje distribuira taj novac Twitteru, a on dalje prema mađarskim tvrtkama koje kupuju Črnomerec ciglane i Konzum Trešnjevka.

“Ja sam u posjedu sporazuma o uređenju međusobnih odnosa koji ćete dobiti na redakcijske mailove, Todorić želi osigurati da ne izgubi vrijedna zemljišta na Črnomercu i Trešnjevci i sklapa taj ugovor da Agrokor u svakom trenutku može otkupiti ove tvrtke od 1.7.2009. do 30.6.2013. za jedan euro, a od 2013. do 30.6.2024. za 200.000 eura i tako osigurati vlasništvo nad ovim vrijednim tvrtkama”, nastavio je Grmoja.

“Sve je išlo po planu do lex Agrokora. Neposredno prije toga Stela nekretnine i Ciglane nekretnine raskidaju ugovor o zakupu i pokreću tužbu za neisplaćen iznos. Na tu tužbu Peruško i Fortenova odgovaraju da nije Fortenova ništa dužna, potraživanje 26 mil. eura. Kažu da neće isplatiti jer se radi o fiktivnim tvrtkama koje je osnovao Todorić.”

“Iako je Peruško bio upoznat s činjenicom da su Stela nekretnine i Ciglana nekretnine skrivene firme Fortenova grupe kao i da je njemu osigurana call opcija povratka vlasništva za samo 200.000 eura, Peruško odbija ponudu Zagrebačke banke za refinanciranjem ili otkupom potraživanja”, dodao je.

“Ovo je mega kriminal”


Grmoja je istaknuo da je nakon toga Peruško sklopio nagodbu za isplatu tih potraživanja u iznosu od 26 mil. eura.

“Jeste li ikad čuli za ovakav splet kriminalnih radnji i djela da bi se pogodovalo jednom tajkunu? Sad smo odjednom dužni i sad to odjednom nisu fiktivne tvrtke. Fortenova grupa ne otkupljuju dug, ne koristi call opciju, ne traži pozajmice nego sve prepušta Vujnovcu i partneru koji ulogom od 16 mil. eura dobivaju nekretnine od 56 mil. eura plus 26 mil. eura ove nagodbe za zajam koji je ostao Agrokor, tj. Fortenova dužan. Tu je učinjena šteta Fortenova grupi od 66 mil. eura.”

“Ovo je mega kriminal i 100 godina zatvora za Plenkovićevog povjerenika Peruška”, dodaje Grmoja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.