Novogradnja se raspala kao kula od karata, djecu izvlačili vatrogasci kroz balkon..., sve zbog građevinske mafije koja je štedjela na materijalu

Potres izbacio svu silinu prljavština i lopovluka u Zagrebu - štedjeli na željezu i betonu da bi se obogatili i pri tome doveli živote ljudi u opasnost. U Italiji su zbog sličnih zlodjela nakon potresa u Amatricea i Accumoli kazneno gonjeni projektanti, izvođači radova, nadzorni stručnjaci... Platili su zatvorom, a oštećenima su morali platiti štetu. Zgrada stara samo 15 godina u Jazbini, podsljemenska zona, dva i pol kilometara od Markuševca.

Novogradnja se raspala kao kula od karata, djecu izvlačili vatrogasci kroz balkon..., sve zbog građevinske mafije koja je štedjela na materijalu Martina MA Petrinjak
1. 4. 2020



Potres je razotkrio brojni nemar i neodgovornost, no relativno nova zgrada u zagrebačkoj Jazbini klasičan je primjer građevinske prevare koja je umalo stajala života stanare. Na svjetlost dana ruševina je iznjedrila sve marifetluke građevinara koji su štedjeli na željezu, betonu, koji nisu poštivali elementarne građevinske standarde. Dakako da je pitanje i kako je moguće da je jedna takva zgrada mogla dobiti sve moguće dozvole, ponajprije onu uporabnu. Dvoje djece bilo je samo u stanu i nakon devet dana još su uvijek u šoku i ne mogu govoriti. Evakuirali su ih vatrogasci, jer stepenište je propalo. Na svojoj Facebook stranici Martina MA Petrinjak donijela je šokantnu priču i jezive fotografije koje otkrivaju lopovluk bez presedana.
Zbog sličnih propusta nakon potresa 2016. u talijanskim gradovima Amatricea i Accumoli kazneno su gonjeni projektanti, izvođači radova, nadzorni stručnjaci... Ne samo što su završili na dugotrajnoj robiji, oni su oštećenicima morali platiti štetu iz vlastitog džepa. Svi oni koji bolje poznaju građevinske uvjete za ovo, podsljemensko područje, dobro znaju da sve nove zgrade se moraju "setupirati" i za potrese od 7 stupnjeva po Richteru. U ovom slučaju i više je nego jasno kako je "građevinska mafije" šparala na materijalu samo kako bi ostvarila ogromne profita. Puna žući oglasila se Martina Petrinjak koja je napisala da dobro poznaje izvođača i investitora radova, točnije njih dvoje. Osim što su zgradu sagradili na zemljištu koje je stečeno prevarom napravili su rijetko drsko kazneno djelo ugroze.
- Prošle nedjelje je u toj zgradi skoro poginulo troje djece, budući da su SVI ostali stanari tu noć bili drugdje. Kolege projektanti, nadzori i izvoditelji su DOŽIVOTNO odgovorni za objekte koje su potpisali i to vlastitom imovinom. Nadam se da će tako i biti. Prostro stubišta nije armiran, a MORA biti najsigurnije mjesto u zgradi. Djecu su evakuirali vatrogasci kroz balkon. Mama koja mi je javila je danas ujutro tek mogla govoriti. Martina MA Petrinjak je inače i sama projektantica i dobro zna kako se ponašaju graditelji ovakvih objekata kojima je prije svega u glavi osobni probitak.
Zabrinuta je što sad puno toga, pa i ovakva nepodopština prolazi ispod radara. Zbog COVID-19 mnogo je toga ograničeno, a tako je teško napraviti i prijeko potrebno osiguranje sudskih dokaza i krenuti u sudski postupak. Ima indicija i da je nekolicina građevinara koji su gradili slične objekte u podsljemenskoj zoni i koji su doživjeli slična razaranja zatvorili svoje tvrtke. Sve kako bi izmakli pravičnoj kazni i materijalnoj nadoknadi.

Na slikama se odlično vidu kako se graditelji nisu potrudili armaturu izdignuti od šalunga da se dobro utopi i beton, nego im je ostala vani a oni su ih samo fino nažbukali. Drži vodu dok majstori odu! Da nije bilo potresa sve ovo se ne bi otkrilo, no upravo će ovakvi slučajevi dobro poslužiti za razračunavanje sa svim onim prevarantima koji su zbog materijalnih i privatnih interesa ugrozili živote građana, prevarili ih i doveli u zabludu.
Zlodjelo je otkriveno, a da nije bilo potresa moglo je ostati i nevidljivo. Vrijeme je da sustav i institucije odrade sad svoj posao, kad je prljavština tako iznenadno isplivala. Ne bez vraga valja se sjetiti i rečenice koju poštuju oni koji pošteno rade: - Ljude koji kradu armaturno željezo treba pred streljački vod.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.