Zveckanje oružjem! Joe Biden: - Danas objavljujem povijesnu donaciju opreme za protuzračnu obranu Ukrajini

Na summitu NATO-a objavili su kakvo će oružje članice saveza poslati u Ukrajinu.

Sastanak članica NATO-a u SAD-u donio je najavu nove pomoći napadnutoj europskoj zemlji. SAD, Njemačka, Nizozemska, Rumunjska i Italija u Kijev će poslati četiri sustava Patriot i sustav SAMP/T...

Zveckanje oružjem! Joe Biden: - Danas objavljujem povijesnu donaciju opreme za protuzračnu obranu Ukrajini Yuri Gripas - Pool via CNP AGENCIJA DPA / Pixell
10. 7. 2024

Nekoliko članica NATO-a najavilo je u utorak isporuku novih sustava protuzračne obrane Ukrajini. SAD, Njemačka, Nizozemska, Rumunjska i Italija u Kijev će poslati četiri sustava Patriot i sustav SAMP/T, potvrdili su na marginama summita saveza u Washingtonu. Tu je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je već zahvalio na novoj pomoći.

Zajedničku isporuku novih obrambenih sustava protiv ruskih zračnih napada prvi je najavio američki predsjednik Joe Biden u svom govoru na početku summita. "Danas objavljujem povijesnu donaciju opreme za protuzračnu obranu Ukrajini", rekao je, izražavajući svoje čvrsto uvjerenje da će rat završiti tako što će Ukrajina ostati slobodna i neovisna zemlja.

Samo je jedan sustav protuzračne obrane nov. Nizozemska, Rumunjska i Italija tada su u zajedničkoj izjavi potvrdile da će u Ukrajinu poslati pet sustava, uključujući četiri Patriota i sustav SAMP/T.

Prema obećanjima država članica proteklih tjedana, samo je jedan sustav Patriot nov - onaj koji je najavio SAD. Sustav Patriot američke proizvodnje smatra se posebno učinkovitim u presretanju balističkih projektila. Sustav SAMP/T je francusko-talijanski proturaketni sustav koji je Italija obećala prije nekog vremena.
 

Zelenski se je že zahvalil

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky, koji također prisustvuje summitu, redovito poziva zapadne saveznike da Ukrajini osiguraju više sustava protuzračne obrane kako bi se zemlja mogla učinkovito zaštititi od ruskih bespilotnih letjelica i raketnih napada snažna izjava potpore ukrajinskoj zračnoj obrani kako bi zaštitila svoje ljude, gradove i kritičnu infrastrukturu", napisao je na mreži X. Kasnije je u glavnom gradu SAD-a upozorio da to neće biti dovoljno.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.