VIDEO! Najstarija kopnena životinja na svijetu slavi rođendan (pogodite koji?)

Gotovo je nevjerojatno da netko postoji tako dugo kao kopnena kornjača Jonathan, koja je već sada prava svjetska senzacija. Radije spava i pari se. Je li to recept za dug život?

Jonathan je rođen još daleke 1832. godine i slavi 191. rođendan!

VIDEO! Najstarija kopnena životinja na svijetu slavi rođendan (pogodite koji?) pexels-radovan-zierik
5. 12. 2023

Jonathan nije samo najstarija kopnena kornjača na svijetu, već i najstarija kopnena životinja koja je hodala našim planetom. Prije nekoliko dana proslavio je novi jubilej - 191 godinu! Rođen je daleke 1832. - godine kada je, među ostalim, kolera u Londonu odnijela 3000 života i kada je Charles Darwin prvi put stigao u Južnu Ameriku. Njegovu starost odredila je činjenica da je - kad je sa Sejšela stigao na vulkanski otok Sveta Helena u južnom Atlantskom oceanu, koji mu je i danas dom - već bila potpuno zrela kornjača (50 godina). Prošle godine, povodom njegovog okruglog rođendana, pripremili su podosta videa, a jedan od njih možete pogledati u nastavku.

Nije ni čudo što je Jonathan i heroj Guinnessove knjige rekorda, gdje mu se za svaki novi rođendan posveti po jedan rekord. Ondje su ove godine napisali da je njegova dob samo 'okvir' te da je najvjerojatnije Jonathan zapravo još stariji! Jonathan pripada divovskim sejšelskim kornjačama čiji je životni vijek 150 godina, ali ga je već uvelike premašio. Prije njega rekorderka je bila kornjača Tu'i Malila koja je živjela 188 godina, no Jonathana je sustigla starost jer je slijep i izgubio je njuh. Polako se kreće imanjem koje dijeli s kornjačama Emmom, Davidom i Fredom. I još jedna zanimljivost: na njegov prošlogodišnji rođendan njegovi su se skrbnici povjerili javnosti da se najradije pari i spava. Omiljena hrana su mu kupus, kiseli krastavci i mrkva. Hrani se sam, ali ga jednom tjedno hrane njegovatelji kako bi osigurali da dobije dovoljno kalorija. Njegov dugogodišnji veterinar, Joe Hollins, rekao je da zasad kornjača ne pokazuje znakove usporavanja. Neka dugo bude tako!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.